Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Form Handling - Submit
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Happyuser
Czesc,
jestem swiezy w tematyce php jak i w ogole programowania aplikacji internetowych dlatego chcialbym sie spytac o realizacje pewnego zadania.
Zalozmy ze mam strone glowna a na niej forme z dropdownlist (opcje 1,2,3,4,5 do wyboru). Po wybraniu danej opcji chce sobie wyslac zapytanie.
W zaleznosci od opcji chcialbym miec okreslony porzadek otwierania kolejnych stron/skryptow, np:
jesli wybiore 1 to w kolejnosci [a.php, b.php,d.php,c.php,e.php]
jak 2 to np [c.php,d.php, a.php] itd itd.

W kazdym z tych skryptow bedzie kolejny submit - chce zbierac pewne wyniki, wybory etc a na koncu zrobic obliczenia i podsumowanie wynikow.
Jak to zrealizowac ? Lkingsmiley.png

Pozdrawiam
Turson
Zapisujesz sobie wszystkie wyniki w sesji i pod koniec masz do nich dostep.
Happyuser
No to to ja wiem tongue.gif
chodzi mi o ta czesc :
"Zalozmy ze mam strone glowna a na niej forme z dropdownlist (opcje 1,2,3,4,5 do wyboru). Po wybraniu danej opcji chce sobie wyslac zapytanie.
W zaleznosci od opcji chcialbym miec okreslony porzadek otwierania kolejnych stron/skryptow, np:
jesli wybiore 1 to w kolejnosci [a.php, b.php,d.php,c.php,e.php]
jak 2 to np [c.php,d.php, a.php] itd itd "
Turson
Nie wiesz jaki stworzyć warunek?
  1. if($_POST['odpowiedz'] == 1){
  2. // jakis porzadek
  3. }
  4. elseif($_POST['odpowiedz'] == 2){
  5. // jakis inny porzadek
  6. }
Happyuser
moze scislej:
wybieram 1 z droplisty, submit :
pojawia sie c.php, tam robie submita, przechodzi na e.php, submit i przechodze na a.php
wybieram 2 z droplisty, submit :
pojawia sie d.php, tam robie submita, przechodzi na a.php, submit i przechodze na c.php
...
wybieram 5 z droplisty, submit :
pojawia sie b.php, tam robie submita, przechodzi na e.php, submit i przechodze na e.php

chodzi o ladne ubranie tego w kod a nie robienia miliona ifow czy switchow.
a.php do e.php w zaleznosci od opcji wyboru na glownej stronie beda pojawiac sie po sobie w roznej kolejnosci

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.