Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: polskie znaki i skrypt newsów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cfkr
Witam serdecznie.
Kozystam ze skryptu ktory wklejam ponizej i mam problem z polskimi znakami. O ile przed zalaczoną stroną do pliku index.php polskie znaczki sa, to w stronie zalaczanej ich nie ma. czy ktos z Was zna rozwiazanie? i przy okazji zapytam czy include'owana strona powinna miec wszystkie elementy typu html, meta (w ktorej ponownie np ustawiam kodowanie?) tak czy siak, nie działa (kodowanie mam iso-8859-2)
oto kod:

1. <?
  2. switch ($_GET['page'])
  3. {
  4.  
  5.  case archiwum:
  6. include("archiwum.php");
  7. break;
  8.  case kimjestesmy:
  9. include("kimjestesmy.php");
  10. break;
  11.  case historia:
  12. include("historia.php");
  13. break;
  14.  case dokumenty:
  15. include("dokumenty.php");
  16. break;
  17.  case wladze:
  18. include("wladze.php");
  19. break;
  20.  case grupy:
  21. include("grupy.php");
  22. break;
  23.  case terminarz:
  24. include("terminarz.php");
  25. break;
  26.  case biuletyn:
  27. include("biuletyn.php");
  28. break;
  29.  case galeria:
  30. include("galeria.php");
  31. break;
  32.  case przylaczsie:
  33. include("przylaczsie.php");
  34. break;
  35.  case linki:
  36. include("linki.php");
  37. break;
  38.  case kontakt:
  39. include("kontakt.php");
  40. break;
  41. case aktualnosci:
  42.  default:
  43. include("aktualnosci.php");
  44. }
  45. ?>

I jeszcze drugie pytanko.
kiedys z wielkim trudem napisalem skrypt do wyswietlania informacji (newsow) z bazy. wyswietlal wszystko bez limitu. Teraz potrzebuje aby wyswietlal mi 5 newsów, oraz zeby wlasciwa tresc byla wyswietlana dopiero po kliknieciu w link "wiecej". I tak mam kolumny np tytuł, wstep, oraz reszta. I normalnie ma sie wyswietlac tylko tytul i wstep, a po kliknieciu w "wiecej" ma sie wszystko wyswietlac. dla Was to pewnie banał, a ja naprawde sie musze z tym niezle nameczyc. czy ktos moze mi w tym pomoc? Pozdrawiam i z gory dziekuje:) oto skrypt:

1. <?php
  2. include("config.php");
  3.  
  4. $link = mysql_connect($host, $name, $pass);
  5. $tmp = mysql_select_db($dbname);
  6.  
  7.  
  8. $result = mysql_query('select * from news');
  9. while ($row = mysql_fetch_assoc($result))
  10. {
  11. echo "<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />";
  12. echo "<center>";
  13. echo "<table width="500" border="0"><tr><td>";
  14. echo "<table width="500" border="0" valign="bottom">";
  15. echo "<tr>";
  16. echo "<td width="400" align="left"><b>";
  17. echo $row["naglowek"];
  18. echo "</b></td>";
  19. echo "<td width="100" align="left">";
  20. echo $row["data"]; 
  21. echo "</td></tr>";
  22. echo "</table>";
  23.  
  24. echo "<table width="500" border="0" valign="bottom">";
  25. echo "<tr>";
  26. echo "<td width="500">";
  27. echo $row["tresc"];
  28. echo "</td>";
  29. echo "</tr>";
  30. echo "</table>";
  31. echo "</td></tr></table>";
  32. }
  33.  
  34. ?>
athabus
ad 1) Pewnie pliki includowane mają inne kodowanie niż te które includują je. Pamiętaj, że musisz ustawić kodowanie na właściwe, ale do tego jeszcze każdy plik musi być kodowany w tej stronie kodowej -> użyj np ogonków żeby zmienić kodowanie tych plików które ci się sypią.

ad 2) W select możesz dodać opcjonalną klauzulę na końcu LIMIT - pozwala ona na wyświetlenie tylko np 5 wyników zapytania
popatrz w jakimś kursie mysql - na pewno jest bo to podstawy

Co do wyświetlania wstępu itd -> po prostu pobierz z bazy tylko te pola których potrzebujesz

I na koniec uwaga ogólna - nadużywasz echo do wyświetlania html - to spowalnia skrypty.

Lepiej zrób tak
<?php
tu kod php
?>
Kod html
<?php
kod php
?>

itd - gdzieś w artykułach chyba jest nawet na ten temat kilka liniejk - warto doczytać biggrin.gif
cfkr
super, dzieki za info.
tylko ze nie bardzo rozumiem jednej rzeczy. Na glownej stronie ok, wyswietla sie 5 newsow i wyswietlaja one tytul i wstepna tresc. ale jak mam zrobic aby po kliknieciu w np "czytaj dalej" wyswietlal sie ten konkretny news caly, z ktorego kliknolem na wiecej??
aa i jeszcze jedna rzecz:

napisales:
Cytat
ad 1) Pewnie pliki includowane mają inne kodowanie niż te które includują je. Pamiętaj, że musisz ustawić kodowanie na właściwe, ale do tego jeszcze każdy plik musi być kodowany w tej stronie kodowej -> użyj np ogonków żeby zmienić kodowanie tych plików które ci się sypią.

jakoch ogonkow?? smile.gif
wiem ze tempy jestem winksmiley.jpg
sobstel
Cytat(cfkr @ 2006-01-07 14:42:57)
jakoch ogonkow?? smile.gif
wiem ze tempy jestem winksmiley.jpg

moze nie tępy (co najwyzej ortografia sie klania), ale raczej leniwy: http://www.google.pl/search?q=ogonki

Cytat
Na glownej stronie ok, wyswietla sie 5 newsow i wyswietlaja one tytul i wstepna tresc. ale jak mam zrobic aby po kliknieciu w np "czytaj dalej" wyswietlal sie ten konkretny news caly, z ktorego kliknolem na wiecej??

tworzysz kolejny dla konkretnych pojeddynczych newsow, ktory czyta calego newsa, na podstawie przekazywanego id metodą GET np. news.php?newsid=12
dtb
w manualu php przy funckji strtr" title="Zobacz w manualu php" target="_manual masz funckje konwetujace rozne typy (utf8, latin2 win1250)
cfkr
ok, polskie znaczki opanowalem smile.gif limi tez. ale to "wiecej" za nic mi nie wychodzi, roznie probowalem. moze na najprostrzym przykladzie? Mam sobie taki skrypt"

1. <?php
  2. include("config.php");
  3.  
  4. $link = mysql_connect($host, $name, $pass);
  5. $tmp = mysql_select_db($dbname);
  6.  
  7.  
  8. $result = mysql_query('select * from aktualnosci');
  9. while ($row = mysql_fetch_assoc($result))
  10. {
  11. echo $row["tytul"];
  12. }
  13.  
  14. ?>

no i on mi wyswietli cala zawartosc kolumny tytul z tabeli aktuyalnosci. ale w bazie jest jeszcze "tresc" ktora chce wyswietlic po kliknieciu w link "czytaj wiecej" oraz automatycznie nadawane ID (wiem ze to ID bedzie potrzebne)
Czy ktos mi moze napisac co jak i gdzie? siedze nad tym juz nie wiem ile czasu... Dzieki smile.gif
athabus
Nie wiem czy Cie dobrze rozumiem - ale jesli o to ci chodzi o czym ja mysle to musisz nadrobic zaleglosci biggrin.gif

W skrypcie glownym dajmy na to nowosci.php musisz odczytac te twoja streszczenia itp. Kolo kazdego streszczenia masz link wiecej. Link musisz zrobic w ten sposób aby za jego pomoca przekazac parametr do drugiego skryptu. Ten drugi skrytp (dajmy na to pelnanowosc.php) zajmie sie odczytaniem calego skryptu.

To co musisz zrobic po kolei to:
1. skrypt nowoci.php odczytuje z bazy twoje nowosci (te kolumny ktore beda potrzebne np. id, streszczenie) - klucz podstaowowy tabeli (czyli prawdopodobnie wartosc id) dajesz jako parametr np. <a href="pelnanowosc.php?id=$id">wiecje</a>

2) Ten link przekieruje cie do skryptu pelnanowosc.php - dodatkowo wartosc $id z linku zostanie przeslana do tego skryptu - odczytasz ja za pomoca zmiennej globalnej GET czyli $_GET['id']. W tym skrypcie musisz stworzyc zapytanie sql ktore odczyta ten wlasnie artykul czyle SELECT * FROM artykuly WHERE id=$_GET['id'] i to wyswietlasz

Nie wiem czy o to ci chodzi?
cfkr
DOKLADNIE!
Dzieki za wytlumaczenie mi tego, a nie podanie gotowca jak prosilem smile.gif W sumie teraz jak to rozumiem to wydaje sie to byc banalne smile.gif Jak jestes z wawy to masz wielkie piwo u mnie.. bo wiele razy sie do tego zabieralem i nie moglem tego zrozumiec smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.