![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 7.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Kozystam ze skryptu ktory wklejam ponizej i mam problem z polskimi znakami. O ile przed zalaczoną stroną do pliku index.php polskie znaczki sa, to w stronie zalaczanej ich nie ma. czy ktos z Was zna rozwiazanie? i przy okazji zapytam czy include'owana strona powinna miec wszystkie elementy typu html, meta (w ktorej ponownie np ustawiam kodowanie?) tak czy siak, nie działa (kodowanie mam iso-8859-2) oto kod:
I jeszcze drugie pytanko. kiedys z wielkim trudem napisalem skrypt do wyswietlania informacji (newsow) z bazy. wyswietlal wszystko bez limitu. Teraz potrzebuje aby wyswietlal mi 5 newsów, oraz zeby wlasciwa tresc byla wyswietlana dopiero po kliknieciu w link "wiecej". I tak mam kolumny np tytuł, wstep, oraz reszta. I normalnie ma sie wyswietlac tylko tytul i wstep, a po kliknieciu w "wiecej" ma sie wszystko wyswietlac. dla Was to pewnie banał, a ja naprawde sie musze z tym niezle nameczyc. czy ktos moze mi w tym pomoc? Pozdrawiam i z gory dziekuje:) oto skrypt:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ad 1) Pewnie pliki includowane mają inne kodowanie niż te które includują je. Pamiętaj, że musisz ustawić kodowanie na właściwe, ale do tego jeszcze każdy plik musi być kodowany w tej stronie kodowej -> użyj np ogonków żeby zmienić kodowanie tych plików które ci się sypią.
ad 2) W select możesz dodać opcjonalną klauzulę na końcu LIMIT - pozwala ona na wyświetlenie tylko np 5 wyników zapytania popatrz w jakimś kursie mysql - na pewno jest bo to podstawy Co do wyświetlania wstępu itd -> po prostu pobierz z bazy tylko te pola których potrzebujesz I na koniec uwaga ogólna - nadużywasz echo do wyświetlania html - to spowalnia skrypty. Lepiej zrób tak <?php tu kod php ?> Kod html <?php kod php ?> itd - gdzieś w artykułach chyba jest nawet na ten temat kilka liniejk - warto doczytać ![]() Ten post edytował athabus 7.01.2006, 13:46:45 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 7.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
super, dzieki za info.
tylko ze nie bardzo rozumiem jednej rzeczy. Na glownej stronie ok, wyswietla sie 5 newsow i wyswietlaja one tytul i wstepna tresc. ale jak mam zrobic aby po kliknieciu w np "czytaj dalej" wyswietlal sie ten konkretny news caly, z ktorego kliknolem na wiecej?? aa i jeszcze jedna rzecz: napisales: Cytat ad 1) Pewnie pliki includowane mają inne kodowanie niż te które includują je. Pamiętaj, że musisz ustawić kodowanie na właściwe, ale do tego jeszcze każdy plik musi być kodowany w tej stronie kodowej -> użyj np ogonków żeby zmienić kodowanie tych plików które ci się sypią. jakoch ogonkow?? ![]() wiem ze tempy jestem ![]() Ten post edytował cfkr 7.01.2006, 14:45:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(cfkr @ 2006-01-07 14:42:57) jakoch ogonkow?? ![]() wiem ze tempy jestem ![]() moze nie tępy (co najwyzej ortografia sie klania), ale raczej leniwy: http://www.google.pl/search?q=ogonki Cytat Na glownej stronie ok, wyswietla sie 5 newsow i wyswietlaja one tytul i wstepna tresc. ale jak mam zrobic aby po kliknieciu w np "czytaj dalej" wyswietlal sie ten konkretny news caly, z ktorego kliknolem na wiecej?? tworzysz kolejny dla konkretnych pojeddynczych newsow, ktory czyta calego newsa, na podstawie przekazywanego id metodą GET np. news.php?newsid=12 -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w manualu php przy funckji strtr" title="Zobacz w manualu php" target="_manual masz funckje konwetujace rozne typy (utf8, latin2 win1250)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
ok, polskie znaczki opanowalem
![]()
no i on mi wyswietli cala zawartosc kolumny tytul z tabeli aktuyalnosci. ale w bazie jest jeszcze "tresc" ktora chce wyswietlic po kliknieciu w link "czytaj wiecej" oraz automatycznie nadawane ID (wiem ze to ID bedzie potrzebne) Czy ktos mi moze napisac co jak i gdzie? siedze nad tym juz nie wiem ile czasu... Dzieki ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy Cie dobrze rozumiem - ale jesli o to ci chodzi o czym ja mysle to musisz nadrobic zaleglosci
![]() W skrypcie glownym dajmy na to nowosci.php musisz odczytac te twoja streszczenia itp. Kolo kazdego streszczenia masz link wiecej. Link musisz zrobic w ten sposób aby za jego pomoca przekazac parametr do drugiego skryptu. Ten drugi skrytp (dajmy na to pelnanowosc.php) zajmie sie odczytaniem calego skryptu. To co musisz zrobic po kolei to: 1. skrypt nowoci.php odczytuje z bazy twoje nowosci (te kolumny ktore beda potrzebne np. id, streszczenie) - klucz podstaowowy tabeli (czyli prawdopodobnie wartosc id) dajesz jako parametr np. <a href="pelnanowosc.php?id=$id">wiecje</a> 2) Ten link przekieruje cie do skryptu pelnanowosc.php - dodatkowo wartosc $id z linku zostanie przeslana do tego skryptu - odczytasz ja za pomoca zmiennej globalnej GET czyli $_GET['id']. W tym skrypcie musisz stworzyc zapytanie sql ktore odczyta ten wlasnie artykul czyle SELECT * FROM artykuly WHERE id=$_GET['id'] i to wyswietlasz Nie wiem czy o to ci chodzi? |
|
|
![]()
|
|
DOKLADNIE!
Dzieki za wytlumaczenie mi tego, a nie podanie gotowca jak prosilem ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:23 |