Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [XML][HTML][PHP]Problem z niewłasciwym czasem w kanale RSS
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rydzyk673
Witam.

Mam nietypowy problem, polegajacy na tym ze gdy wyciagne link z kodu zródłowego strony do kanału RSS to po wklejeniu go do jakiego kolwiek czytnika to jest problem z godzina publikacji nowego ogłoszenia o dokładnie 2 godziny.

domyslam sie ze to problem z strefa czasowa GMT. przeciez nie zmodyfikuje kodu zródłowego... chyba ze sie myle?? nie znam sie na programowaniu dlatego licze na czyjąś pomoc i pomysł jak rozwiazac problem, piszac odpowiedz prosze to jakos łopatologicznie wytłumaczyc ... jak pisałem nie znam sie na programowaniu i php. facepalmxd.gif

pozdrawiam.
Pyton_000
  1. $date = new DateTime('Sun, 05 Oct 2014 22:09:07 GMT');
  2. $date->setTimezone(new DateTimeZone('Europe/Warsaw'));
  3. var_dump($date);
Pyton_000
Wg.mnie czasy się zgadzają z serwisem <->rss
nospor
Cytat
Wg.mnie czasy się zgadzają z serwisem <->rss
No chyba nie do konca.
Z ostatniej chwili, ogloszenie pojawilo się o 9.57 naszego czasu, zas OLX w swoim RSS podaje czas GMT i niestety pisze tak:
Mon, 06 Oct 2014 09:57:25 GMT
czyli ze niby dodano o 9.57 GMT czyli u nas o 11.57. Nic wiec dziwnego, ze u rydzyk673 w czytnikach czas się źle wyswietla.
OLX powinien podawac ten czas o tak:
Mon, 06 Oct 2014 07:57:25 GMT
wtedy by się wszystko zgadzało.

Tak wiec drogi rydzyk673 to nie Twoja wina, tylko wina OLX, ktory źle podaje czas.
nospor
Coż... do OLX już napisałem smile.gif
Nie, nie ma sensu tego poprawiac. Jesli w olx siedzą poważni ludzie, to problem powinien zostać poprawiony za godzinkę. Jak nie..... jak nie, to po zostaje ci w Twoim czytniku powieidziec, ze jestes w strefie GMT a nie Europe/Warsaw wink.gif

edit: No i poprawili smile.gif
nospor
Cytat
dziwne ze teraz dopiero to naprawili
Bo pewnie wczesniej nikt tego nie zgłaszał.
Swoją drogą zastanawia mnie czy poprawili to porządnie... Bo w tej chwili zamienili GMT na CEST, I jesli wpisali to na stale, to jak przejdziemy na czas zimowy, to znowu będą godziny źle leciały biggrin.gif Ale to już sprawdzę 26 października smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.