Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][PHP] Sprawdzenie czy user_name juz istnieje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sadistic_son
Przy rejestracji nowego usera nastepuje sprawdzenie czy podana nazwa istnieje w bazie. Jesli tak to wywali error, jesli nie to doda usera do bazy. I to dziala bezblednie. Ale skrypcik edycji wlasnego konta juz nie dziala. User moze zmienic swoja nazwe i staram sie zrobic tak zeby nie mogl jej zmienic na taka ktora juz istnieje. Wyglada to tak:
  1. $query = "SELECT COUNT(*) FROM t_users WHERE name='$name' AND id_user!='$id' ";
  2.  
  3. $result=mysql_query($query);
  4. $row=mysql_fetch_row($result);
  5. if($row[0]>0){
  6. $error='Nazwa jest juz zajeta!';
  7. }
Oczywiscie w powyzszym sprawdzeniu pomijamy siebie samego zeby w przypadku nie zmienienia nazwy nie wywalilo erroru ze user juz istnieje.
I w tym momencie wywala mi taki blad:
Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in xxxxx\user_panel.php on line 109

Jakieś pomysły?
wookieb
Takie, że na tym forum trzeba zrobić porządek z przychodzącym coraz to większym stadem ludzi, którzy nie nadają się do programowania a nawet do prostego rozwiązywania problemów, szukania w googlach, używania wyszukiwarki forumowej i MYŚLENIA ! A tym tematem się do nich zaliczyłeś.

Podałeś kod w którym UWAGA nie ma użycia funkcji mysql_num_rows (Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in xxxxx\user_panel.php on line 109). W dodatku nie umiesz czytać podstawowych tematów z działu przedszkole a tam MILIONY RAZY pisze o wyświetlaniu błędu i treści zapytania
  1. $result mysql_query($sql) or die (mysql_error() . $sql);
Suh
A zamiast mysql_fetch_row użyj poprostu mysql_num_rows i sprawdzaj czy zwraca ilość wierszy >0.
Pawel_W
tak, może być pokazał ten kawałek z mysql_num_rows winksmiley.jpg

EDIT:
~Suh padłem jak to przeczytałem, zauważyłeś treść błędu?
sadistic_son
Dobra zły error przekopiowałem ok?
Powinien byc:
Warning: mysql_fetch_row(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in xxxxx\user_panel.php on line 109

num_rows tez nie dziala:
  1. $query = "SELECT COUNT(*) FROM t_users WHERE email='".$email."' AND id_user<>'".$id."' ";
  2.  
  3. $result=mysql_query($query);
  4. $num=mysql_num_rows($result);
  5.  
  6. if($num>0){
  7. $error='Nazwa zajeta';
  8. }
Pawel_W
no bo tak masz zazwyczaj jak zwróci 0 wyników...
sadistic_son
Znalazłem błąd. Na początku skryptu mam łączenie z bazą. A przy edycji danych jak jest spełniony pewien warunek to następowało mysql_close przez co niemozliwe bylo wykonanie mysql_query.
Tak wiec dzieki za zainteresowanie a Tobie wookieb dzięki za złośliwość, zupełnie zbędny sarkazm i wywróżenie mi z jednej linijki błędu do czego się nadaję a do czego nie. Stary uświadomiłeś mi, że ze złym zawodem wiążę swe życie! Dzięki! W takiej sytuacji chyba otworzę stragan z warzywami i będę szczęśliwy:)
thek
Jedna rzecz... Wywołanie JAKIEGOKOLWIEK zapytania które ma w sobie count() tylko ZAWSZE zwróci jeden rekord i będzie on zawierał wiersz z polem podającym ilość. Musisz w takim wypadku odczytać jego zawartość by poznać czy jest tam 0 czy liczba większa od 0
A zmiana nazwy nie różni się NICZYM od dodawania nowego usera. I tak musisz sprawdzić czy taki NAME już w bazie jest i nie obchodzi Cię nic więcej. Nie ma? Zamieniasz. Jest? To nie zamieniasz. Nie musisz porównywać żadnych Id czy czegokolwiek.
wookieb
Cytat(sadistic_son @ 29.08.2009, 23:07:36 ) *
Tak wiec dzieki za zainteresowanie a Tobie wookieb dzięki za złośliwość,

Cała przyjemność po mojej stronie.

zupełnie zbędny sarkazm

Jak dla ciebie.
i wywróżenie mi z jednej linijki błędu do czego się nadaję a do czego nie.

Wystarczyło, że spojrzałem w twoją bogatą listę żałosnych tematów z problemami typu "NIE KUMAM CO TUTAJ MI TO WYSKAKUJE. JAKIEŚ BŁĘDY!" połączone z nieumiejętnością samodzielnego myślenią oraz... (czytaj mój pierwszy post w tym temacie)

Stary uświadomiłeś mi, że ze złym zawodem wiążę swe życie! Dzięki! W takiej sytuacji chyba otworzę stragan z warzywami i będę szczęśliwy:)

Będę pierwszym klientem, który kupi od ciebie kabaczka.
Ociu
Skończmy dyskusję. Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.