![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy rejestracji nowego usera nastepuje sprawdzenie czy podana nazwa istnieje w bazie. Jesli tak to wywali error, jesli nie to doda usera do bazy. I to dziala bezblednie. Ale skrypcik edycji wlasnego konta juz nie dziala. User moze zmienic swoja nazwe i staram sie zrobic tak zeby nie mogl jej zmienic na taka ktora juz istnieje. Wyglada to tak:
Oczywiscie w powyzszym sprawdzeniu pomijamy siebie samego zeby w przypadku nie zmienienia nazwy nie wywalilo erroru ze user juz istnieje. I w tym momencie wywala mi taki blad: Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in xxxxx\user_panel.php on line 109 Jakieś pomysły? Ten post edytował sadistic_son 29.08.2009, 21:30:43 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Takie, że na tym forum trzeba zrobić porządek z przychodzącym coraz to większym stadem ludzi, którzy nie nadają się do programowania a nawet do prostego rozwiązywania problemów, szukania w googlach, używania wyszukiwarki forumowej i MYŚLENIA ! A tym tematem się do nich zaliczyłeś.
Podałeś kod w którym UWAGA nie ma użycia funkcji mysql_num_rows (Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in xxxxx\user_panel.php on line 109). W dodatku nie umiesz czytać podstawowych tematów z działu przedszkole a tam MILIONY RAZY pisze o wyświetlaniu błędu i treści zapytania Ten post edytował wookieb 29.08.2009, 21:37:16 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 27 Dołączył: 24.08.2007 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A zamiast mysql_fetch_row użyj poprostu mysql_num_rows i sprawdzaj czy zwraca ilość wierszy >0.
-------------------- Pomogłem ? Odwdzięcz się, kliknij POMÓGŁ.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak, może być pokazał ten kawałek z mysql_num_rows
![]() EDIT: ~Suh padłem jak to przeczytałem, zauważyłeś treść błędu? Ten post edytował Pawel_W 29.08.2009, 21:38:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra zły error przekopiowałem ok?
Powinien byc: Warning: mysql_fetch_row(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in xxxxx\user_panel.php on line 109 num_rows tez nie dziala:
Ten post edytował sadistic_son 29.08.2009, 21:51:02 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no bo tak masz zazwyczaj jak zwróci 0 wyników...
|
|
|
![]()
|
|
Znalazłem błąd. Na początku skryptu mam łączenie z bazą. A przy edycji danych jak jest spełniony pewien warunek to następowało mysql_close przez co niemozliwe bylo wykonanie mysql_query.
Tak wiec dzieki za zainteresowanie a Tobie wookieb dzięki za złośliwość, zupełnie zbędny sarkazm i wywróżenie mi z jednej linijki błędu do czego się nadaję a do czego nie. Stary uświadomiłeś mi, że ze złym zawodem wiążę swe życie! Dzięki! W takiej sytuacji chyba otworzę stragan z warzywami i będę szczęśliwy:) -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jedna rzecz... Wywołanie JAKIEGOKOLWIEK zapytania które ma w sobie count() tylko ZAWSZE zwróci jeden rekord i będzie on zawierał wiersz z polem podającym ilość. Musisz w takim wypadku odczytać jego zawartość by poznać czy jest tam 0 czy liczba większa od 0
A zmiana nazwy nie różni się NICZYM od dodawania nowego usera. I tak musisz sprawdzić czy taki NAME już w bazie jest i nie obchodzi Cię nic więcej. Nie ma? Zamieniasz. Jest? To nie zamieniasz. Nie musisz porównywać żadnych Id czy czegokolwiek. Ten post edytował thek 29.08.2009, 22:16:22 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Tak wiec dzieki za zainteresowanie a Tobie wookieb dzięki za złośliwość, Cała przyjemność po mojej stronie. zupełnie zbędny sarkazm Jak dla ciebie. i wywróżenie mi z jednej linijki błędu do czego się nadaję a do czego nie. Wystarczyło, że spojrzałem w twoją bogatą listę żałosnych tematów z problemami typu "NIE KUMAM CO TUTAJ MI TO WYSKAKUJE. JAKIEŚ BŁĘDY!" połączone z nieumiejętnością samodzielnego myślenią oraz... (czytaj mój pierwszy post w tym temacie) Stary uświadomiłeś mi, że ze złym zawodem wiążę swe życie! Dzięki! W takiej sytuacji chyba otworzę stragan z warzywami i będę szczęśliwy:) Będę pierwszym klientem, który kupi od ciebie kabaczka. Ten post edytował wookieb 29.08.2009, 22:16:47 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Skończmy dyskusję. Zamykam.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:18 |