Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Problem z odczytaniem pliku.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zitrum
Witam. Ucze sie z ksiazki helionu Vademecum Profesjonalisty. I mam pewien problem. W momenci kiedy chce odczytac dane z pliku wyskakuje mi taki komunikat :

Cytat
Warning: fopen() [function.fopen]: Unable to access /html/net//../zamowienia/zamowienia.txt in /html/publiczne/TNET2008/zitrum/sklep/zobacz.php on line 27

Warning: fopen(/html/net//../zamowienia/zamowienia.txt) [function.fopen]: failed to open stream: Disk quota exceeded in /html/publiczne/TNET2008/zitrum/sklep/zobacz.php on line 27

oto wiersz 27 :
Kod
$wp = fopen("$DOCUMENT_ROOT/../zamowienia/zamowienia.txt", 'rb');

chmod ustawiony na 777. Nie wiem czemu tak sie dzieje
marcio
Mam ta ksiazke i skrypt jest z niej przepisany zmien to linijke na taka
  1. <?php
  2. $wp = fopen($_SERVER['DOCUMENT_ROOT']."../zamowienia/zamowienia.txt", 'rb');
  3. ?>

Nie przepisuj nic w ksiazkach jest pelno bledow smile.gif teraz powinno hulac
zitrum
wllasnie oto chodzi ze nie przepisuje z ksiazki i probuje niektore skrypty po swojemu pisac nie patrzac na te w ksiezce. Zmienna document_root zdefuniowalem na poczatku

Kod
<?php

$DOCUMENT_ROOT = $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'];

?>

zrobilem tak jak podales i nadal ni "hula" smile.gif juz nie wiem czemu, kumpel moj co juz troche programuje w php tez nie wie sad.gif(

/// Chyba mi sie udalo dociec co jest tego przyczyna.....mysle ze po prostu moj kochany provider wlaczyl fynkcje SAFE MODE i wylaczyl mozliwosc korzystania z funkcji fopen(), bo wrocilem do wczesniego pliku ktory tam przerabialem i wyskoczylo

Cytat
Warning: fopen() [function.fopen]: SAFE MODE Restriction in effect. The script whose uid is 44746 is not allowed to access /html owned.........itd
b4x
( z tego co widzę odwołujesz się do katalogu do którego nie masz praw dostępu.)

Z : /html/publiczne/TNET2008/zitrum/sklep/zobacz.php

Przechodzisz do:

/html/net//../zamowienia/zamowienia.txt (czyli do całkiem innego katalogu)

Zobacz co Ci da
  1. <?php
  2. echo $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'];
  3. ?>

Ps. Spróbuj bezpośrednią ścieżkę podać do pliku ;-)

czyli np /html/publiczne/TNET2008/zitrum/sklep/zamowienia/zamowienia.txt (nie wiem gdzie ten plik masz biggrin.gif - tak przykładowo podałem)

#edit

W Safe mode - fopen działa winksmiley.jpg - tylko tam gdzie masz uprawnienia (więc nie powinno być problemu.)
zitrum
Na localu wszystko pieknie dziala. Problem w tym ze teraz nie dziala ten skrypt co kiedys robilem ktory tworzyl, a potem zapisywal dane do pliku, a wczesniej dzialal. Wiec musi byc wylaczona funkcja fopen bo u mnie wszystko bez problemowo teraz chodzi

I poza tym jak moge nie miec dostepu do katalogu ktory sam tworzylem i nadawalem mu prawa

a ta zmienna zwraca wartosc "/html/net/"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.