Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Anty multiaccount
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Michu
Witam. Staram się zrobić skrypt który informowałby administratora o kontach na serwisie działających z jednego komputera. Ale jako że jestem zielony z zakresu identyfikowania komputerów, chciałbym aby ktoś wytłumaczył mi mechanizm działania takiego skryptu przy założeniu że właściciel ma zmienne ip i przed zalogowaniem się na inne konto zmienia swoje ip.
darthblue
O ile wiem to musisz sie posluzyc zmienna
  1. <?php
  2. $REMOTE_ADDR
  3. ?>

ktora zawiera chyba dres ip odwiedzajacego... Mozna go nastepnie zapisac w bazie danych lub w pliku tekstowym na serwerze. 2061 masz przyklad jak to zrobic do pliku
nowotny
Cytat(darthblue @ 5.03.2008, 16:01:32 ) *
O ile wiem to musisz sie posluzyc zmienna
  1. <?php
  2. $REMOTE_ADDR
  3. ?>

ktora zawiera chyba dres ip odwiedzajacego...

... i która nie zadziała na porządnie skonfigurowanym serwerze z wyłączonymi register_globals... poza tym czytaj ze zrozumieniem... przecież OP napisał że IP się zmienia za każdym razem... :/

Michu: zakładając że user używa jednej przeglądarki możesz mu zaserwować ciacho i potem je sprawdzać... innego sposobu przy zmiennym IP raczej nie znajdziesz... równie dobrze możesz zainwestować we wróżkę... biggrin.gif
darthblue
Czy ip sie zmienia to zalezy jaki mamy dostep do internetu, jak mamy kompa w sieci to wszystko idzie przez jedna bramke ktora nadaje ip zewnetrzny taki sam dla wszystkich kompow w sieci i sie on nie zmienia, natomiast jak ktos ma neostrade i podobne to owszem zmienia sie po kazdym nowym polaczeniu z siecia... Pomysl z ciachem dobry o ile wiesz jak sie wysyla cookies, ale to latwe
Michu
Ciacha umiem zakładać, no problema.
Ale szczerze mówiąc to ciacha odrzuciłem jeszcze przed utworzeniem tematu. Już tłumaczę dlaczego.

Rok lub dwa lata temu grałem w pewną gierkę browser-rpg, w której oczywiście zabronione były multi-account. Była w grze ciekawa funkcja, która pozwalała zobaczyć jakie konta korzystały z tego samego kompa. A więc przed założeniem konta reset internetu (zmiana ip), firefox i czyszczenie ciastek i sesji. Założyłem konto, i co? Pokazało że z tego samego kompa korzystałem na innym koncie, nazajutrz ban smile.gif

Zastanawiałem się nad tym jak działa taki skrypt, i myślałem że istnieje coś lepszego od ciasteczek. Ale dobra, jeśli nie to zrobię na ciastkach. Dzięki za odpowiedzi.
Pilsener
Najlepiej połączyć wszystko w jedno:
- ciacha
- IP
- adres mail
- numer karty sieciowej

Komfortowo, jeśli user musi zainstalować u siebie specjalny program - tak jest np. na wp w grach online. Wtedy masz szeroki dostęp do numeru płyty głównej etc. guitar.gif
netmare
@Pilsener

a jak sprawdzić mac adres?
darecki
tu coś piszą o tym i podają przykład (nie testowałem):

http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t5810.html,

jeszcze znalazłem w manualu coś takiego:

sockets" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
netmare
Dzięki darecki za troskę, ale raczej się nie da. Tylko byłem ciekaw skąd Pilsener ma takie pomysły winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.