![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2006 Skąd: zewsząd :P Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Staram się zrobić skrypt który informowałby administratora o kontach na serwisie działających z jednego komputera. Ale jako że jestem zielony z zakresu identyfikowania komputerów, chciałbym aby ktoś wytłumaczył mi mechanizm działania takiego skryptu przy założeniu że właściciel ma zmienne ip i przed zalogowaniem się na inne konto zmienia swoje ip.
Ten post edytował Michu 5.03.2008, 15:55:12 |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 11.02.2008 Skąd: Pomorze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile wiem to musisz sie posluzyc zmienna
ktora zawiera chyba dres ip odwiedzajacego... Mozna go nastepnie zapisac w bazie danych lub w pliku tekstowym na serwerze. 2061 masz przyklad jak to zrobic do pliku Ten post edytował darthblue 5.03.2008, 16:02:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile wiem to musisz sie posluzyc zmienna
ktora zawiera chyba dres ip odwiedzajacego... ... i która nie zadziała na porządnie skonfigurowanym serwerze z wyłączonymi register_globals... poza tym czytaj ze zrozumieniem... przecież OP napisał że IP się zmienia za każdym razem... :/ Michu: zakładając że user używa jednej przeglądarki możesz mu zaserwować ciacho i potem je sprawdzać... innego sposobu przy zmiennym IP raczej nie znajdziesz... równie dobrze możesz zainwestować we wróżkę... ![]() Ten post edytował nowotny 5.03.2008, 16:16:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 11.02.2008 Skąd: Pomorze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ip sie zmienia to zalezy jaki mamy dostep do internetu, jak mamy kompa w sieci to wszystko idzie przez jedna bramke ktora nadaje ip zewnetrzny taki sam dla wszystkich kompow w sieci i sie on nie zmienia, natomiast jak ktos ma neostrade i podobne to owszem zmienia sie po kazdym nowym polaczeniu z siecia... Pomysl z ciachem dobry o ile wiesz jak sie wysyla cookies, ale to latwe
Ten post edytował darthblue 5.03.2008, 16:44:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2006 Skąd: zewsząd :P Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciacha umiem zakładać, no problema.
Ale szczerze mówiąc to ciacha odrzuciłem jeszcze przed utworzeniem tematu. Już tłumaczę dlaczego. Rok lub dwa lata temu grałem w pewną gierkę browser-rpg, w której oczywiście zabronione były multi-account. Była w grze ciekawa funkcja, która pozwalała zobaczyć jakie konta korzystały z tego samego kompa. A więc przed założeniem konta reset internetu (zmiana ip), firefox i czyszczenie ciastek i sesji. Założyłem konto, i co? Pokazało że z tego samego kompa korzystałem na innym koncie, nazajutrz ban ![]() Zastanawiałem się nad tym jak działa taki skrypt, i myślałem że istnieje coś lepszego od ciasteczek. Ale dobra, jeśli nie to zrobię na ciastkach. Dzięki za odpowiedzi. Ten post edytował Michu 5.03.2008, 17:08:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej połączyć wszystko w jedno:
- ciacha - IP - adres mail - numer karty sieciowej Komfortowo, jeśli user musi zainstalować u siebie specjalny program - tak jest np. na wp w grach online. Wtedy masz szeroki dostęp do numeru płyty głównej etc. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 37 Dołączył: 18.12.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Pilsener
a jak sprawdzić mac adres? Ten post edytował netmare 6.03.2008, 11:56:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 2 Dołączył: 24.08.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tu coś piszą o tym i podają przykład (nie testowałem):
http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t5810.html, jeszcze znalazłem w manualu coś takiego: sockets" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Ten post edytował darecki 6.03.2008, 12:26:31 -------------------- Copyright by Darecki Wszystkie prawa zastrzeżone
TanioNaRybki.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 37 Dołączył: 18.12.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki darecki za troskę, ale raczej się nie da. Tylko byłem ciekaw skąd Pilsener ma takie pomysły
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 15:44 |