Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wysyłanie danych z formularza
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
GreenGo
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć, jak mając zwykły formularz mogę wysłać dane z niego bez przeładowania za pomocą AJAX`u. Tak aby np. wyświetlił się tylko komunikat o wysyłaniu. Szukałem na forum o tym ale na niewiele się to zdało. Chciałem wykorzystać projekt nospor`a ale nawet przykładów nie udało mi się uruchomić. Byłbym wdzięczny za pomoc, najlepiej łopatologiczną smile.gif

Pozdrawiam i z góry dzięki.
nevt
przeanalizuj ten kod (uruchom u siebie i popatrz jak działa - powinieneś zrozumieć o co chodzi:
  1. <?php
  2. echo '<html><body>';
  3. if(isset($_GET['akcja']))
  4. $akcja = $_GET['akcja'];
  5. else
  6. $akcja = 'formularz';
  7.  
  8. if(isset($_POST['dane']))
  9. $dane = $_POST['dane'];
  10. else
  11. $dane = '';
  12.  
  13. switch($akcja)
  14. {
  15. case 'formularz':
  16. echo '<p>Wprowadź dane:</p><form action="?akcja=komunikat" method="POST"><input name="dane" /><input type="submit" /></form>';
  17. break;
  18. case 'komunikat':
  19. echo '<p>Otrzymano dane: '.$dane.'</p><a href="?akcja=formularz">JESZCZE RAZ!</a>';
  20. break;
  21. }
  22. echo '</body></html>';
  23. ?>

jak zrozumiesz jak działa - to bez przeszkód zaadaptujesz do swoich potrzeb...
GreenGo
no tak, takie coś jest bardzo proste ale opiera się na danych przesyłanych w adresie. Dlatego właśnie wolał bym wykonać to w ajax`ie aby wszystko się robiło w tle.
Sabistik
Zobacz na advajax - http://advajax.anakin.us/index-pl.htm - Obsługa formularzy. Chyba prościej i jaśniej sie nie da.
nevt
wybacz, ale na starcie napisałeś:
Cytat
Chciałbym się dowiedzieć, jak mając zwykły formularz mogę wysłać dane z niego bez przeładowania za pomocą AJAX`u.

więc zrozumiałem cię dokładnie odwrotnie niż oczekiwałeś - tzn. że chcesz prosty formularz bez pakowania się w AJAX... poza tym to jest przykład przesyłania danych zrówno przez GET jak i POST - do zaadoptowania wedle własnych potrzeb...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.