<?php function edytuj_slowo() { for ($j=0; $j<count($plik); $j++) { if ($slowo1[$j]==$_POST['slowo1_o'] && (int)$slowo2[$j]==(int)$_POST['slowo2_o']) { $plik[$j] = $linia_do_zapisu; $edytuj_slowo = 'Plik został poprownie zaktualizowany'; } } } } return $edytuj_slowo; } ?>
wszystkie zmienne są przekazywane prawidłowo z formularzy. problem polega jedynie na tym że wczytując w formularzu plik tekstowy o tej treści:
jeden=1(jeden)
dwa=2(dwa)
trzy=3(trzy)
cztery=4(cztery)
pięć=5(pięć)
sześć=6(sześć)
siedem=7(siedem)
osiem=8(osiem)
dziewięć=9(dziewięć)
dziesięć=10(dziesięć)
i zmieniając np. linię "sześć=6(sześć)" na jakąkolwiek inną np. "sześć=6(sześć)6666666" (nieistotne na co zmienię) to treść zapisanego pliku będzie wyglądać tak:
jeden=1(jeden)
dwa=2(dwa)
trzy=3(trzy)
cztery=4(cztery)
pięć=5(pięć)
sześć=6(sześć)6666666siedem=7(siedem)
osiem=8(osiem)
dziewięć=9(dziewięć)
dziesięć=10(dziesięć)
czyli problem tkwi w tym, że przy zapisywaniu nie jest wstawiany znak przerzucania do następnej linii. próbowałem już wstawiać \n, \r, \r\n, nawet <br> i nic nie dało rezultatu. szukałem na forum i na google i jedyne co znalazłem to wstawienie właśnie \n lub \r\n, które dopisywane są po prostu jako zwykły tekst do pliku a nie jako znak nowej linii.
serwer stoi na Windowsie na Apache 2.2.4, PHP 5.2.0
-- EDIT by JaRoPHP
Proszę o przestrzeganie Zasad forum Przedszkole (znacznik w tytule). Tym razem poprawiam.