![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 16.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podejrzewam że rozwiązanie może być wręcz banalne ale meczę się z tym już kilka godzin i nie wiem jak to rozwiązać. otóż mam taką funkcję:
wszystkie zmienne są przekazywane prawidłowo z formularzy. problem polega jedynie na tym że wczytując w formularzu plik tekstowy o tej treści: jeden=1(jeden) dwa=2(dwa) trzy=3(trzy) cztery=4(cztery) pięć=5(pięć) sześć=6(sześć) siedem=7(siedem) osiem=8(osiem) dziewięć=9(dziewięć) dziesięć=10(dziesięć) i zmieniając np. linię "sześć=6(sześć)" na jakąkolwiek inną np. "sześć=6(sześć)6666666" (nieistotne na co zmienię) to treść zapisanego pliku będzie wyglądać tak: jeden=1(jeden) dwa=2(dwa) trzy=3(trzy) cztery=4(cztery) pięć=5(pięć) sześć=6(sześć)6666666siedem=7(siedem) osiem=8(osiem) dziewięć=9(dziewięć) dziesięć=10(dziesięć) czyli problem tkwi w tym, że przy zapisywaniu nie jest wstawiany znak przerzucania do następnej linii. próbowałem już wstawiać \n, \r, \r\n, nawet <br> i nic nie dało rezultatu. szukałem na forum i na google i jedyne co znalazłem to wstawienie właśnie \n lub \r\n, które dopisywane są po prostu jako zwykły tekst do pliku a nie jako znak nowej linii. serwer stoi na Windowsie na Apache 2.2.4, PHP 5.2.0 -- EDIT by JaRoPHP Proszę o przestrzeganie Zasad forum Przedszkole (znacznik w tytule). Tym razem poprawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Na Windowsie powinno działać \r\n. Kwestia tylko jak to wstawiasz czy w apostrofach ('\r\n') czy w cudzysłowiu ("\r\n"). Jeśli w 1 sposób to w pliku zobaczysz po prostu \r\n, natomiast drugi sposób zinterpretuje \r\n jako znak końca linii i wstawi w to miejsce [ENTER].
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 16.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
święta racja. że też nie zwróciłem na to uwagi. wstawiałem z przyzwyczajenia w apostrofach i dlatego nie było tak jak chciałem. teraz już będę o tym pamiętał. dzięki wielkie za pomoc
![]() temat uważam za zamknięty ![]() Ten post edytował Chemiq 29.12.2007, 20:24:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:38 |