Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wydajność
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
farthing
Witam,
nurtuje mnie dosyć istotny problem... otóż mam postgresa śmigającego na osobnym dedyku o sporych możliwościach sprzętowych, który powoli zaczyna sięgać granic możliwości. No niestety baza rośnie, zapytań coraz więcej a zasoby coraz mniejsze i teraz pytanie jak rozwiąć problem wydajności.
Jest ciekawy projekt www.pgcluster.org i owszem można by dołożyć kolejną maszynkę gdzie baza by się replikowała i o ile z selectami by to pewnie pomogło o tyle inserty i updejty - których niestety jest sporo - mogły by to wręcz spowolnić :/
Druga opcja to złożyć jakiś wypasiony serwer z 32GB ramu na pokładzie, super prockami, etc i kolokować ale to też kiedyś się zapcha...
Przydała by się jakaś trzecia opcja, która pozwalała by spać spokojnie, może ktoś miał podobny problem? smile.gif
Jak takie facebooki, czy inne majspejsy sobie radzą w tym temacie?
Zbłąkany
Umiejętnie piszą aplikacje winksmiley.jpg a poza tym, jeśli im maszyn nie starcza to dostawiają nową winksmiley.jpg Druga sprawa to cache'owanie zapytań no i też maszyna musi być adekwatna do obciążenia smile.gif Raczej nie postawi się ebay.pl na jednym dedyku smile.gif Jeśli idzie o bazy danych takich serwisów to: Oracle, IBM DB2, Microsoft SQL Server, ew. PostgreSQL. Moim zdaniem nic innego nie wchodzi w grę smile.gif
ayeo
No ale chodzi o to jak połączyć te kilka serwerów!
Zbłąkany
Duży klaster/potężna platforma na bazę danych i kilka(naście/dziesiąt) maszyn, jako bramy dostępowe. Oczywiście przed nimi musi się znajdować serwer, który będzie inteligentnie rozdzielać połączenia, tam gdzie ruch jest najmniejszy smile.gif
nevt
ja przy dynamicznie rozwijającym się serwisie zalecam zamiast stawiania dedyków (coraz wyższe koszty i coraz trudniejsza administracja) wykupienie hostingu w jakims profesjonalnym datacenter. łatwiej skalkulować koszty rozwoju, rozwój systemu w kontekscie przydzielania kolejnych zasobów jest prosty, odpadają problemy administarcyjne. nie chcę tu promować żadnego dostawcy tego typu usług, ale jak wrzucisz w google 'datacenter hosting' to sam znajdziesz namiary... pozdrawiam.
sf
Wg mnie to co napisał @nevt to najlepsze rozwiązanie.

Z Twojej strony bym się natomiast zastanowił czy nie da się czegoś zoptymalizować od strony aplikacji.
farthing
To, że aplikację można tuningować do bólu to jasna sprawa. Bez cacheowania zapytań po stronie serwerów www to by nie przeżyło ani minuty smile.gif

@nevt
Co masz na myśli pisząc, że odpadają problemy administracyjne?
Rozumiem, że takie datacenter udostępni jakąś część zasobów swojego klastra? No przyznam, że było by to sensowne rozwiązanie (zakładając rozsądne koszta), tylko że nie spotkałem się jeszcze z taką ofertą... może źle szukam...
nevt
problemy administracyjne są mniejsze, bo odpada ci wiele obowiązków: backupy, sychronizacja replik, upgready softu i sprzętu...
do tego piszesz, że nie możesz znaleźć właściwej oferty - zajżyj tutaj

to tylko pierwsza pozycja która wyskakuje w google po wpisaniu 'datacenter hosting' i zaznaczeniu 'szukaj na stronach kategorii: język polski'...

czy używanie google jest jakimś problemem?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.