![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
nurtuje mnie dosyć istotny problem... otóż mam postgresa śmigającego na osobnym dedyku o sporych możliwościach sprzętowych, który powoli zaczyna sięgać granic możliwości. No niestety baza rośnie, zapytań coraz więcej a zasoby coraz mniejsze i teraz pytanie jak rozwiąć problem wydajności. Jest ciekawy projekt www.pgcluster.org i owszem można by dołożyć kolejną maszynkę gdzie baza by się replikowała i o ile z selectami by to pewnie pomogło o tyle inserty i updejty - których niestety jest sporo - mogły by to wręcz spowolnić :/ Druga opcja to złożyć jakiś wypasiony serwer z 32GB ramu na pokładzie, super prockami, etc i kolokować ale to też kiedyś się zapcha... Przydała by się jakaś trzecia opcja, która pozwalała by spać spokojnie, może ktoś miał podobny problem? ![]() Jak takie facebooki, czy inne majspejsy sobie radzą w tym temacie? |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Umiejętnie piszą aplikacje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ale chodzi o to jak połączyć te kilka serwerów!
-------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Duży klaster/potężna platforma na bazę danych i kilka(naście/dziesiąt) maszyn, jako bramy dostępowe. Oczywiście przed nimi musi się znajdować serwer, który będzie inteligentnie rozdzielać połączenia, tam gdzie ruch jest najmniejszy
![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja przy dynamicznie rozwijającym się serwisie zalecam zamiast stawiania dedyków (coraz wyższe koszty i coraz trudniejsza administracja) wykupienie hostingu w jakims profesjonalnym datacenter. łatwiej skalkulować koszty rozwoju, rozwój systemu w kontekscie przydzielania kolejnych zasobów jest prosty, odpadają problemy administarcyjne. nie chcę tu promować żadnego dostawcy tego typu usług, ale jak wrzucisz w google 'datacenter hosting' to sam znajdziesz namiary... pozdrawiam.
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg mnie to co napisał @nevt to najlepsze rozwiązanie.
Z Twojej strony bym się natomiast zastanowił czy nie da się czegoś zoptymalizować od strony aplikacji. Ten post edytował sf 12.12.2007, 08:24:47 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To, że aplikację można tuningować do bólu to jasna sprawa. Bez cacheowania zapytań po stronie serwerów www to by nie przeżyło ani minuty
![]() @nevt Co masz na myśli pisząc, że odpadają problemy administracyjne? Rozumiem, że takie datacenter udostępni jakąś część zasobów swojego klastra? No przyznam, że było by to sensowne rozwiązanie (zakładając rozsądne koszta), tylko że nie spotkałem się jeszcze z taką ofertą... może źle szukam... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
problemy administracyjne są mniejsze, bo odpada ci wiele obowiązków: backupy, sychronizacja replik, upgready softu i sprzętu...
do tego piszesz, że nie możesz znaleźć właściwej oferty - zajżyj tutaj to tylko pierwsza pozycja która wyskakuje w google po wpisaniu 'datacenter hosting' i zaznaczeniu 'szukaj na stronach kategorii: język polski'... czy używanie google jest jakimś problemem? Ten post edytował nevt 12.12.2007, 17:07:11 -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 02:20 |