Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] po wyborze pola select dodatkowe pola text
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
email9
Witam:)

Mam taki problem, prosze o pomoc. W tym oto formularzu:

Kod
<BR>......<BR><form action="wpis.php?action=add&type=movie" method="POST"><BR><BR><table valign="top"><BR><BR>    <tr><BR><BR>    <td align="right">Imie:</td> <td><input type="text" name="imie"></td><BR><BR>    <td align="right">Nazwisko:</td> <td><input type="text" name="nazwisko"></td><BR><BR>    </tr><BR><BR>    <tr><BR><BR>    <td align="right">Miejscowosc:</td> <td><input type="text" name="miejscowosc"></td><BR><BR>    <td align="right">Ulica:</td> <td><input type="text" name="ulica"></td><BR><BR>    </tr><BR><BR>    <tr><BR><BR>    <td align="right">Kod pocztowy:</td> <td><input type="text" name="kod_pocztowy"></td><BR><BR>    <td align="right">Telefon:</td> <td><input type="text" name="telefon"></td><BR><BR>    </tr><BR><BR>    <tr><BR><BR>    <td align="right">Email:</td> <td><input type="text" name="email"></td><BR><BR>     <td align="right">Płeć:</td><td><input type="radio" name="plec" value="kobieta" id="1"> Kobieta
<BR><BR>                                 <input type="radio" name="plec" value="mezczyzna" id="2"> Mężczyzna</td><BR><BR>    </tr><BR><BR>    <tr><BR><BR>    <td align="right">Nr dowodu:</td> <td><input type="text" name="nr_dowodu"></td><BR><BR>    <td align="right">Organ wydający:</td> <td><input type="text" name="wydany_przez"></td><BR><BR>    </tr><BR><BR>    <tr><BR><BR>    <td align="right">Student/Wykładowca:</td><BR><BR>        <td><BR><BR>        <select name="student_wykladowca"><BR><BR>        <option value="student">Student</option><BR><BR>        <option value="wykladowca">Wykładowca</option><BR><BR>    </select><BR><BR>        </td><BR><BR>    </tr><BR><BR></table><BR><BR>

<BR><BR>    <input type='submit' name="submit" value='Dodaj';> &nbsp;<BR><BR>    <input type='reset' value='Wyczysć';>&nbsp;<BR><BR></form><BR>

chciałby zrobić aby po wybraniu pola select student albo wykładowca na następnej stornie pokazały mi się dodakowe pola formularza. Po wybraniu student inne wykładowca inne. Zrobiłem to za pomocą ifa w taki sposób:

1. .......
  2. <?php
  3. $rodzaj = $_POST['student_wykladowca'];
  4. if($rodzaj) == "student"
  5. {
  6.  <table valign="top">
  7. <tr>
  8. <td align="right">Nr indeksu:</td> <td><input type="text" name="nr_indeksu"></td>
  9. <td align="right">Uczelnia:</td> <td><input type="text" name="uczelnia"></td>
  10. </tr>
  11.  </table>
  12. }
  13. if($rodzaj) == "wykladowca"
  14. {
  15.  <table valign="top">
  16. <tr>
  17. <td align="right">Stopień naukowy:</td> <td><input type="text" name="stopien_naukowy"></td>
  18. <td align="right">Wydział:</td> <td><input type="text" name="wydzial"></td>
  19. </tr>
  20.  </table>
  21. }
  22. ?>
  23. .....

ale to nie działa:( niemam pojęcia dlaczego:( może wy cos mi poradzicie....

pozdrawiam:)
nospor
o rety, aleś nawalil tych <br> uwierz mi, miedzy <option> nie daje sie <br>
Do rzeczy:
  1. <?php
  2. $rodzaj = $_POST['student_wykladowca'];
  3. if($rodzaj == "student")
  4. {
  5. //.....
  6. }
  7. elseif($rodzaj == "wykladowca"){
  8. //....
  9. }
  10. ?>

ps: przenosze
-email9-
wygląda na to że powinno wszystko ładnie działać, ale tak nie jest:( niewiem czemu. Lokalnie pokazuje mi się biała strona a na serwerze ovh bład: Parse error: syntax error, unexpected '<' in /home/e/m/a/email9/www/test/test.php on line 5
w lini 5 jest to:

Kod
<table valign="top">
kossa
jeśli to masz w echo to powinno być tak:

1. <?php
  2. echo "<table valign=\"top\">";
  3. ?>

a pamiętaj też że nie zawsze numer lini dokładnie jest oznaczony, czasami błąd jest w linii wyżej lub niżej...

Łukasz
email9
tego nie mam w echo. cały kod wygląda tak:

Kod
<?php
$rodzaj = $_POST['student_wykladowca'];
if($rodzaj == "student")
{
<table valign="top">
        <tr>
    <td align="right">Nr indeksu:</td> <td><input type="text" name="nr_indeksu" /></td>
echo    <td align="right">Uczelnia:</td> <td><input type="text" name="uczelnia" /></td>
    </tr>
  </table>

}
elseif($rodzaj == "wykladowca")
{
    <table valign="top">
    <tr>
    <td align="right">Stopień naukowy:</td> <td><input type="text" name="stopien_naukowy" /></td>
    <td align="right">Wydział:</td> <td><input type="text" name="wydzial" /></td>
    </tr>
</table>
}
?>
nospor
W php nie daje sie html, chyba ze to odpowiednio zaznaczysz!
  1. <?php
  2. $rodzaj = $_POST['student_wykladowca'];
  3. if($rodzaj == "student")
  4. {
  5. ?>
  6. <table valign="top">
  7. <tr>
  8. <td align="right">Nr indeksu:</td> <td><input type="text" name="nr_indeksu" /></td>
  9. <td align="right">Uczelnia:</td> <td><input type="text" name="uczelnia" /></td>
  10. </tr>
  11. </table>
  12. <?php 
  13. }
  14. elseif($rodzaj == "wykladowca")
  15. {
  16. ?>
  17. <table valign="top">
  18. <tr>
  19. <td align="right">Stopień naukowy:</td> <td><input type="text" name="stopien_naukowy" /></td>
  20. <td align="right">Wydział:</td> <td><input type="text" name="wydzial" /></td>
  21. </tr>
  22. </table>
  23. <?php
  24. }
  25. ?>
email9
Dzięki wielkie chłopaki:) wszystko pięknie działa:) temat uważam za zamknięty. Pozdro wszystkim:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.