Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Porównanie PHP, ASP, Java
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
sadoch
Cytat(mateuszkrzeszowiec @ 5.01.2004, 21:16 ) *
Czy widzieliście jakiś naprawdę złożony skrypt, serwer z ziliardem zapytań na sekundę który był napisany w php?
Któryś z większych portali?

www.allegro.pl biggrin.gif
mike
~sadoch zdajesz sobie sprawę, że cytujasz wypowiedź z przed 2.5 roku? tongue.gif
A co do php i dużych portali to allegro wdaje się niczym przy ... Yahoo!, które tez chodzi na php smile.gif
Seth
Sadze, ze czas skonczyc z tymi bajkami, ze php nie nadaje sie do duzych serwisow.
Wystarczy, ze bedziemy cacheowac wszystkie strony i mamy problem z glowy.
Dodamy jeszcze do tego jakis akcelearator php i naprawde nie musimy bac sie o to czy php sprosta tysiacom wywolan.
bigZbig
Proponuje zamknac ten watek i zaczac od poczatku z tym ze liste jezykow nalezaloby poszerzyc co najmniej o ruby i cold fusion. Ponadto nalezalo by taki watek przedstawic programistom uzywajacym tych jezykow aby sie mogli merytorycznie wypowiedziec bo tak to sie tworzy (nie liczac wyjatkow) zwyczajna lista zolennikow php.
Jarod
Cytat(bigZbig @ 14.06.2006, 10:30 ) *
Proponuje zamknac ten watek i zaczac od poczatku (...)

Cytat(bigZbig @ 14.06.2006, 10:30 ) *
Ponadto nalezalo by taki watek przedstawic programistom uzywajacym tych jezykow aby sie mogli merytorycznie wypowiedziec bo tak to sie tworzy (nie liczac wyjatkow) zwyczajna lista zolennikow php.

Popieram.
no-name
Poza względami technicznymi oczywiste jest, że zarówno programiści .NET, jak i Java zarabiają wiele więcej. To też jest poważny argument przeciwko php smile.gif
nasty
Wiecej?! ja pracuje jako programista w php i zrabiam wiecej niz przecietny programista ASP.NET, z JSP to nie wiem ale wiecej niz ASP.NET
no-name
Więc jesteś nieprzeciętnym programistą php (lub znasz nieprzeciętnych programistów .NET) smile.gif
A tak na poważnie, to owszem znam jednego programistę php, który zarabia 6000 netto, ale czy to czegoś dowodzi? Duże pieniądze zarabia się w dużych firmach, a te rzadko w ogóle zauwazają, że istnieje coś takiego niż php
nasty
Cytat
Duże pieniądze zarabia się w dużych firmach, a te rzadko w ogóle zauwazają, że istnieje coś takiego niż php

-Allegro
-Yahoo!
Wystarczy ?

mike_mech - pozdrowienia :-)
bigZbig
Cytat
... w dużych firmach, a te rzadko w ogóle zauwazają, że istnieje coś takiego niż php
Bzdura. Coraz więcej firm zaczyna dostrzegać php np. Oracle. Wraz z wprowadzeniem obiektowości do tego jezyka zostałą stworzona mozliwosc budowania naprawde profrsjonalnych i skomplikowanych aplikacji. php przestał byc jezykiem domoroslych koderow.
no-name
Cytat(bigZbig @ 16.06.2006, 06:06 ) *
Bzdura. Coraz więcej firm zaczyna dostrzegać php np. Oracle.

A od kiedy to Oracle to czołowy polski pracodawca? Nie pisałem o tym do czego nadaje się php, tylko jak jest postrzegane. Póki co na jedną "korporacyjną" ofertę pracy dla programisty php przypada więcej niż kilkanaście ofert dla programistów .NETu i javy. W

Zmorą tego typu dyskusji jest przerzucanie się przykładami... Mówisz komuś, że palenie skraca życie, a ktoś Ci wyjeżdza z argumentem typu "A nieprawda, bo mój dziadek palił i żył 90 lat, a i ja się dobrze czuje". No i ręce opadają. Tak więc...
Cytat
-Allegro
-Yahoo!
Wystarczy ?

Nie, nie wystarczy. Zastanów jaką część popytu na pracę (wśród polskich programistów) zaspakajają te firmy.
Cysiaczek
Postrzeganie php jako języka amatorów, to juz chyba lekka przesada. Wydaje mi się, że php jest językiem dojrzałym na tyle na ile sieć jest dojrzała. Dojrzałe też są chyba zarobki prawda? Co. 2000 netto, to w polsce mało? Każdy by chciał zarabiać 6000-10000 na "łapę". Jeśli zaś chodzi o .NET, to zauważcie, że raczej rzadko jest wykorzystywany przez średnie firmy. Cała "zadyma" z .NET, to po prostu śmiech na sali. Microsoft ma nadzieję na stanie się monopolistą na kolejnym rynku. Oj, pan Bill się chyba zawiedzie, bo .NET ma raczej "problemy" z działaniem w środowisku unixowym (teraz sprawdzcie ile procent serwerów obsługuje wogóle ASP). Zresztą. Nawet Microsoft niedawno przyznał, że zmierza w kierunku uczynienia z Windows platformy dostępowej (terminala). .NET wydaje mi się technologią "ostatniej szansy" firmy MS.
Wszystko i tak ukształtuje rynek. Programistów php jest więcej. O php słychać więcej w sieci. O dobry projekt w php łatwiej niż w .NET.
no-name
Cytat(Cysiaczek @ 16.06.2006, 10:06 ) *
Postrzeganie php jako języka amatorów, to juz chyba lekka przesada.

Może to opinia zasłużona ,a może nie. Co nie zmienia faktu.
Cytat(Cysiaczek @ 16.06.2006, 10:06 ) *
Wydaje mi się, że php jest językiem dojrzałym na tyle na ile sieć jest dojrzała.

Względy techniczne naprawdę są tu na drugim planie (choć niektórym rzeczywiście może się to w głowie nie mieścić).

Cytat
Dojrzałe też są chyba zarobki prawda? Co. 2000 netto, to w polsce mało?

W Polsce może i niemało (wg GUS przeciętnie), ale dla specjalisty .NET w dużej prywatnej firmie w Warszawie to raczej bida z nędzą...
Cytat
Każdy by chciał zarabiać 6000-10000 na "łapę".

Jasne, że każdy! I niektórym jest to dane. Niestety programistom php takie Eldorado zdarza się znacznie rzadziej, niż innym
Cytat
Jeśli zaś chodzi o .NET, to zauważcie, że raczej rzadko jest wykorzystywany przez średnie firmy.

Zgadzam się. Sądzisz, że jak żałują/nie mają kasy na serwer na Win 2003, to programistę (php) obsypią złotem?

Cytat
Cała "zadyma" z .NET, to po prostu śmiech na sali. Microsoft ma nadzieję na stanie się monopolistą na kolejnym rynku. Oj, pan Bill się chyba zawiedzie, bo .NET ma raczej "problemy" z działaniem w środowisku unixowym (teraz sprawdzcie ile procent serwerów obsługuje wogóle ASP). Zresztą. Nawet Microsoft niedawno przyznał, że zmierza w kierunku uczynienia z Windows platformy dostępowej (terminala). .NET wydaje mi się technologią "ostatniej szansy" firmy MS.

I właśnie ten typ myślenia nie pozwala otwartym rozwiązaniom rozwinąć się dostatecznie. Myślenie typu php+MySQL=mogę wszystko. W tym topiku miałeś podane wiele przykładów wyższości technologicznej rozwiązań opartych na .NET. W obecnej sytuacji to raczej rozwiązania otwarte mają dużżżoo do nadrobienia

Cytat
Wszystko i tak ukształtuje rynek.

Już ukształtował

Cytat
Programistów php jest więcej.

Również i z tego powodu zarabiają mniej. Wielu strasznie podnieca fakt, że IBM i Oracle zwracają coraz większą uwagę na php... Niestety, wygląda na to że firmy te nie tyle doceniają możliwości php, co raczej
szukają taniej siły roboczej.

Cytat
O dobry projekt w php łatwiej niż w .NET.

Jaki dobry projekt? Oscommerce, PHPBB, Mambo? Nie ta skala...
Cysiaczek
Chyba źle się wyraziłem. Nie chodzi mi o wyższość php nad .NET, bo obie technologie są właściwie otwarte. Dokładnie, to .NET jest open-sourcowy (poprawcie mnie jak się mylę). Jedyne za co płacisz, to OS + serwer.
Za tą technologię biorą się przedewszystkim osoby "obcykane" z technologiami MS (w tym z promowanymi językami). Właśnie mnogość języków jest tu bolączką i nie pozwala trzeźwo spojrzeć na rywalizację php z .NET . php jest jedno, a .NET jest KILKA. To zlepek i do tego jednoplatformowy. Teraz powiedz mi czego brakuje php? Ja widzę tylko jedną poważną wadę, której i tak nie da się obejść - brak podtrzymywania stanu aplikacji. Trzeba to emulować. Mówmy o konkretnym języku programowania porównując coś z php. Oczywiście można tak porównywać, ale to racze skrót myślowy. Jeśli już mamy traktować php jako technologię klasy .NET, to .NET juz przegrało. Poczytaj tylko manual php. Wypróbuj rozszerzenia. Technologiom otwartym nic nie brakuje. Problem w tym, że nie każdy potrafi z nich skorzystać.

Na koniec. Nie mam nic przeciwko programistom .NET. Każdy orze jak może.
O .NET mówią, że jest 'dla profesjonalistów'. A co? Programista php, to z prowincji?
Idę o zakład, że jestem w stanie napisać w php każdy projekt napisany w .NET. Ba. Może nawet będzie lepszy.
bigZbig
Programisci NET to w wiekszosci klikacze i przeciagacze, ktorzy zadko kiedy maja okazje stworzyc kawalek porzadnego kodu - przynajmiej Ci ktorzy nigdy nie siegneli do innego jezyka.
Cysiaczek
Cóż. Możesz mieć troche racji, ale w zasadzie, to do tego wszystko zmierza...
no-name
no skoro wszystko zmierza w tę strone, to w tej dzidzinie VS 2005 nie ma sobie równych, a analogiczne rozwiązania php dopiero są projektowane
nasty
ASP.NET przyznam ze przez pewien czas byla lepsza od php, ole od kiedy php5 weszlo na rynek, to naprawde ta przewaga sie zmniejszyla prawie do minimum, prawie ( albo chyba nawet napewno ) wszyskto co jest w asp.net jest w php, a co do zarobkow, to zalezy jak sie zalapiesz, jak bedziesz pracowal u pana stefana za 1000zl to napewno bedziesz nazekal, ale jak sie zalapiesz na jakas szanujaca sie firme to bedziesz sral banknotami....
no-name
Problem w tym, że w zdecydowanej większości przypadków pan Stefan == php, a szanująca się firma == .NET. Takie życie...
nasty
Przewrznie zarzad firmy nie zna sie na technicznych aspektach pracy, i w takim przypadku wybranie technologji zalezy od team leader albo ogulnie od programistow, i zmierzam to tego ze jak jestes w firmie to uzywa asp.net i zaczyna nowy projekt to na 95% jak powiesz ze ten projekt bedze lepszy i SZYBCIEJ zrobiony w php to zaakcepuja php.
no-name
No i zdecydowana większośc team leaderów i programistów wybiera .NET, lub JAVE. Bo pisze się w tym lepiej i szybciej.
nasty
Cytat
Bo pisze się w tym lepiej i szybciej.

Szybciej ? nie sadze ,lepiej to moze tak ale nie szybciej
em1X
czemu miałby być zrobiony szybciej w php?

wiesz ile roboty odwala za Ciebie Visual Studio 2005 ? Oprogramowanie samego logowania, rejestracji, przypominania hasła w php zajęło by trochę czasu -> a w visualu to jest tylko jedna kontrolka... 10 minut roboty.
nasty
wiem bo sam go uzywam, ale porownaj czytanie cookie w php i asp.net, to taki maly przyklad
em1X
Skoro wiesz to po co piszesz takie rzeczy?
Na tym opiera sie twoja opinia, o czytanie cookie?

Nikt ci przeciez nie kaze pisac strony w ASP.NET.. masz jeszcze C#.
nasty
Cytat
to taki maly przyklad

to byl przyklad!!!
a co do C#, to ASP.NET bez C# to tylko statyczny html i troche JS
(C# albo VB mam na mysli)
Jarod
Cytat(nasty_psycho @ 18.06.2006, 10:54 ) *
to byl przyklad!!!
a co do C#, to ASP.NET bez C# to tylko statyczny html i troche JS
(C# albo VB mam na mysli)

Masz jeszcze C++
nasty
tak mam teraz wymienic wszystkie jezyki .NET-a ?
jest ich ok 15!
Jarod
Cytat(nasty_psycho @ 19.06.2006, 06:33 ) *
tak mam teraz wymienic wszystkie jezyki .NET-a ?
jest ich ok 15!

Chodziło mi o te standardowe
no-name
a co to wnosi do dyskusji? Trzeba przyjąć, że C#, VB i C++ są najbardziej reprezentatywne dla .NET i tyle. ASP jako takie już w zasadzie nie istnieje...
Seth
Prawda jest taka: jezeli jestes dobry w php to dostaniesz dobrze platna prace.
Tak samo jak i z ASP.NET.

Ale jezeli jestes slaby to nie ma co liczyc na wyzsza pensje - w obu przypadkach. I nie pomoze tutaj podstawowa znajomosc ASP.NET - bo na piekne oczy nigdzie nie dostanie sie dobrze platnej pracy.
nasty
Cytat(Seth @ 19.06.2006, 09:55 ) *

Ale jezeli jestes slaby to nie ma co liczyc na wyzsza pensje - w obu przypadkach. I nie pomoze tutaj podstawowa znajomosc ASP.NET - bo na piekne oczy nigdzie nie dostanie sie dobrze platnej pracy.

Nareszcie modre slowa ! biggrin.gif
no-name
Cytat(Seth @ 19.06.2006, 08:55 ) *

Zadanko z podstaw działania rynku pracy:
Przyjmijmy że stosunek dobrze płatnych posad do liczby dobrych programistów wynosi:
- w przypadku php 1/30
- w przypadku .NET 1/3
Pytanie: Kto więcej zarabia? Dobrzy programiści .NET, czy dobrzy programiści php?

Cytat
na piekne oczy nigdzie nie dostanie sie dobrze platnej pracy

To prawda! Więc jeśli jest się miernotą programistyczną, trzeba jak najszybciej dążyć do objęcia stanowiska kierowniczego smile.gif

PS: Też chciałbym żyć w świecie, w którym obowiązuje podział dóbr wedle wiedzy i włożonej pracy. Niestety to utopia.
Seth
Cytat(no-name @ 19.06.2006, 13:13 ) *
Zadanko z podstaw działania rynku pracy:
Przyjmijmy że stosunek dobrze płatnych posad do liczby dobrych programistów wynosi:
- w przypadku php 1/30
- w przypadku .NET 1/3

To moze inne zadanko, jezeli mamy sie juz tak bawic:
podaj mi skad masz takie dane to pogadamy.

Bo jezeli patrzysz po zagranicznych serwisach to mozemy dalej porozmawiac o latajacych sloniach i 2 metrowych myszach winksmiley.jpg))
nasty
Dam jeden maly przyklad: zobacz ilosc systemow cms w php i ilosc w asp.net ....
Zatkalo co? a glaczego? bo w php jest weksze "flexability"* niz w asp.net, lepsza inegracja z html (nawet pod wzgledem web controls to frameworki typu PRADO sa lepsze od asp.net), lepsza wszpolpraca z bazami danych, itd ip. a ludzie robiacy te system troche chyba zarabjaja, (pomojajac projekty open sourse, ktore tez nie malo zarabjaja).

I mam dla ciebie panie no-name zadanie: znajdz mi jakis powazny program w asp.net, nie strone ale program.
-------------------------------------
aha i nasuna mi sie kolejny przyklad:
jak chcesz w php zrobic najprostrzy system do pluginow (co powoli staje sie standardem), poprostu robisz include i wywolujesz funkcje, a w asp.net, najpierw ladujesz assembly potem przyznajesz Type natepnie Flagi tego type itd... , ok 40-50 linijek, i tu morzesz argumentowac to lepsza obsuga rorzajow zmiennych, ale i tak dobrze napisana applikacja nie bedze odstawala nichym od tej napisanej w asp.net
--------------------------------
i jeszcze jedno : no-name, gdzie praujesz ?
no-name
Cytat(Seth @ 19.06.2006, 12:27 ) *
podaj mi skad masz takie dane to pogadamy.

Cytat(nasty_psycho @ 19.06.2006, 13:33 ) *
i jeszcze jedno : no-name, gdzie praujesz ?

Pracuje jako specjalista ds. rekrutacji w sporej agencji pośrednictwa pracy. W ramach tego zajęcia jestem między innymi odpowiedzialny za analizy rynku pracy. Tak więc zarówno .NET, jak i php to już dla mnie tylko hobby (w pracy to tylko Python + SPSS).

Seth: Niestety większość danych do których mam dostęp jest mocno poufna. Jednak zależność o której piszę jest na tyle wyraźna, że wystarczy jak sam sobie przeanalizujesz kilkanaście ofert pracy (z onetu chociażby) pod kątem przypuszczalnej "wielkości" pracodawcy, to sam dojdziesz do takich wniosków. Bo że w branży IT istnieje ostra liniowa zależność między wielkością firmy, a oferowanymi płacami, to chyba wiadomo.
Seth
Powiem tak:
pracowalem jako programista ASP.NET w korporacji, a teraz pracuje w sredniej wielkosci firmie jako programista php.
I jestem o niebo bardziej zadowolony z zarobkow jak i z roznorodnosci zadan jakie otrzymuje oraz samej atmosfery w firmie.

Szukajac pracy natrafilem na mase ogloszen poszukujacych PHPowcow. Co prawda nie wszystkie mnie zainteresowaly, ale w koncu znalazlem to czego szukalem.
Cysiaczek
Wybór technologii (.NET/php) w firmach zależy faktycznie od osób tam pracujących. Równie często decyduje o tym jednak platforma na jakiej pracuje firma. Jeśli kupili sobie (firma) Windowsa Server, na którym do tej pory pani sekretarka pisała w Wordzie, a ktoś inny robił bazy danyh w accesie, to logiczne jest, że aby uniknąć problemów z wdrożeniem, zdecydują się na rozwiązanie .NET, które łatwo integruje się z aplikacjami MS. Tak doradzi każdy zdrowo myślący informatyk i nikt nie może mieć do niego o to pretensji, wszak chodzi o bezblesne wdrożenie, a nie o idee, czy osobiste preferenje.
no-name
Seth: Ale chyba zdajesz sobie sprawę z tego, że jesteś wyjątkiem i zazwyczaj kariera programisty wygląda zupełnie odwrotnie (i to w każdym aspekcie)?

Cytat
znajdz mi jakis powazny program w asp.net, nie strone ale program

Dziecinne te dyskusje w stylu "moje lepsze". Ale skoro bardzo chcesz, to porównaj sobie dowolny system klasy ERP oparty na .NET oparty na portalu korporacyjnym z... czymkolwiek w php.
Seth
Moze faktycznie mierze troche swoja miarka ten temat, ale chyba kazdy musi na wlasnej skórze przekonac sie co dla jest niego dobre winksmiley.jpg

P.S.
Cytat
znajdz mi jakis powazny program w asp.net, nie strone ale program

Tutaj akurat trafiles w pudlo.
Red-dot (zaawansowany CMS), OWA (Webowy klient Exchangea - wyglada i zachowuje sie tak samo jak Outlook), SharePoint Portal Server (system portalowy), Telerik stworzyl takze mase ciekawych kontrolek AJAXowych... jest masa zaawanwowanych rozwiazan opartych o ASP.NET ale jest jeden duzy problem. Za wszystko trzeba slono placic.
Cysiaczek
Pisałem wcześniej, że o wyborze technologii internetowych decydują ludzie i dostępne w danej chwili oprogramowanie bazowe. Dodam teraz czas. Czas, który można lub trzeba poświęcić na zbudowanie w pełni funkcjonalnego systemu. Jeśli zapytamy programistów o przeciętny czas potrzebny na napisanie średnio rozbudowanego systemu zarządzania treścią (CMS), to odpowiedzi dostaniemy bardzo zróżnicowane. Jedni powiedzą, że wystarczy dwa tygodnie, inni, że pół roku. Wszyscy będą mieli rację. Inne są jednak kryteria, jakimi kierowali się odpowiadając na to pytanie. Jeśli przyjmiemy, że programista php 5 chce napisać CMS w sześć miesięcy, a ASP.NET w dwa tygodnie, to czym sie kierują? Otóż. Waldek(.NET) wie, że jego system będzie działał pod kontrolą Windows, że użyje MSSQL, a całość najprawdopodobniej będzie działała na serwerze IIS (chyba to się tak nazywa?). Nie musi specjalnie zastanawiać się nad problemami, które Krzysio napotka budując swój system w php 5. Jakie są problemy Krzysia? Ano. Po pierwsze, musi zdecydować się na konkretna wersję php (że są różnice pomiędzy 5.0.0, a 5.1.4, to chyba widać?). Może, ale nie musi wziąć pod uwagę serwera na jakim przyjdzie działać aplikacji. Musi wybrać pomiędzy tekstem, XML'em i bazą danych, lub zdecydować się na dynamiczne przełączanie źródła danych w zależności od mnóstwa czynników zewnętrznych. Żeby miał jeszcze trudniej, to powinien uwzględnić system operacyjny serwera. Nie mówię, że Waldkowi te problemy są zupełnie obce, w końcu i On może pisać aplikację bardziej elastyczną. Problem tkwi gdzie indziej. Waldek ma punkt odniesienia w postaci firmy Microsoft, która w dużym stopniu narzuca bądź preferuje pewne standardy. Kiedy Waldek szuka pracy, to śmiało może powiedzieć, że stosuje się do najnowszych światowych trendów w programowaniu aplikacji webowych. Może, bo za nim stoi firma z Redmond. Ta firma jeśli Waldek będzie chciał, wyda mu certyfikat, urządzi szkolenia - jednym zdaniem - uczyni z Waldka profesjonalistę. Waldek raczej nie będzie musiał tłumaczyć szefowi, dlaczego napisał jakiś kod tak, a nie inaczej. Po prostu większość programistów ASP.NET ma bardzo podobny styl programowania i używa podobnych standardów, "bo Microsoft jest za tym".
Daleki jestem od tego, aby twierdzić, że jest to z gruntu złe. Nie, szanuję to, że ludzie szukający czegoś pewnego w programowaniu wybierają .NET, który jest dla nich wręcz wymarzony. Mnie samego też denerwuje ciągłe poszukiwanie dobrych rozwiązań, których jest przecież bez liku. Różnica pomiędzy .NET, a php nie występuje zatem na poziomie samego kodowania, a raczej na sposobie podejścia do projektu.

Niewątpliwie np. takie środowisko jak ASP.NET Web Matrix dostarcza potęznego zestawu narzędzi do budowania aplikacji. Niewątpliwie programista php musi sam zbudować sobie narzędzia, które powyższe środowisko ma wbudowane. Niewątpliwie milej jest po prostu "przenieść coś i upuścić" niż pisać samemu ze strachem, czy aby dobrze napisane. Niewątpliwie programiści .NET mają lepiej zorganizowaną kulturę wymiany informacji i kodu "ponownego użycia". Na koniec, niewątpliwie programiści php piszą więcej kodu ponownego użycia niż ponownie używają (to akurat nie jest moja myśl, ale jest prawdziwa).

Do tego wszystkiego należy dodać jeszcze, że php do dzisiaj jest uważane za język amatorów, co jest karygodne i bardzo krzywdzi osoby piszące niesamowite wręcz programy w tym języku.
Dlaczego tak jest? Wszystko z powodu popularności tego języka, łatwości pisania prostych skryptów i masy beznadziejnych postów na forach internetowych (np te o register globals).
Nie wiem, czy ktoś z was ostatnio oglądał fragment jakiegoś kodu języka Java, jeśli nie, to proponuję spojrzeć. Zwłaszcza na stricte obiektowe elementy (definicje klas etc.). Wiadomo, że php zżyna z Javy jak tylko się da, a Java jest przecież uważana za język profesjonalistów, prawda?
Większość osób orzekających o php wypowiada się na podstawie wersji 3 i 4 tegoż języka. Dlaczego żadna z nich nie chce zauważyć, że php 5 jest językiem obiektowym i tak naprawdę pisanie aplikacji nie ma wiele wspólnego ze "wstawianiem" skryptów do dokumentów HTML, a wręcz odwrotnie.
Coraz częściej jest wykorzystywany do ich generowania "przy okazji". Można wstawiać skrypty do HTML'a - niekiedy nawet nie warto robić inaczej, ale taka możliwość jedynie dobrze świadczy o języku, nie odwrotnie. Mylne wrażenie, jak już wspomniałem mogą odnieść osoby przeglądające głupkowate (przepraszam) niekiedy posty "młodocianych" programistów. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie to, że informatyk po studiach przychodząc do pracy bardzo często marginalizuje znaczenie technologii GNU/GPL, czy open source i przekonuje pracodawcę do technologii "poważnych", do "profesjonalistów", a z tych dzieciaków od php śmieje się niekiedy pokazując co zabawniejsze fragmenty kodu. Pośmiejmy się i my:

oto kod...
  1. <?php
  2. function pokaz_licznik() {
  3.  
  4. $plik_licznika = fopen("./licznik.dat","r");
  5.  
  6. $licznik = chop(fgets($plik_licznika, 20));
  7.  
  8. fclose($plik_licznika);
  9.  
  10. echo("$licznik");
  11.  
  12. $licznik++;
  13.  
  14. $plik_licznika = fopen("./licznik.dat", "w");
  15.  
  16. fputs($plik_licznika, $licznik);
  17.  
  18. fclose($plik_licznika);
  19.  
  20. }
  21.  
  22.  
  23.  
  24. pokaz_licznik();
  25. ?>

oto licencja do powyższego kodu...
------------------------------
Licznik tekstowy wersja 0.5

Jest to wersja beta. W kolejnych wersjach zamierzam dodać: blokowanie IP, grafiki. Sugestie proszę zgłaszać to w wpisach do księgi gości na stronie www.[xxx].pl .

Orginalny skrypt znajduje się na stronie www.[xxx].pl .

Licencja

Plik licznika możesz wykorzystywać na wszystkie możliwe sposoby z wyjątkiem ponoszenia korzyści majątkowej. W takiej sytuacji proszę o zgłoszenie się na mój adres e-mail: [xxx]@interia.pl .
------------------------------

Nie wiem, czy autor kodu i licencji sie obrazi, czy nie, jeśli to przeczyta i mało mnie to obchodzi. Pewnie pisał to będąc początkującym. Dam sobie uciąć głowę, że podobne kwiatki można znaleźć wśród dzieł programistów .NET

Gdybyśmy próbowali ustalić, jakie są faktyczne różnice pomiędzy ASP.NET, a php, to musielibyśmy poznać zdanie osób tworzących oba języki, porównać kod języków (w przypadku php jest to język C, nie wiem jak jest w przypadku .NET, bo się nie interesuję).
To właśnie programiści tych języków (np C) powinni odpowiadać na pytanie który język jest lepszy, który ma większe możliwości, który jest bardziej "przyszłościowy". My - użytkownicy php i .NET możemy jedynie wyciskać z obu języków ostatnie poty i prosić innych o nowe funkcje, które spowodują, że będzie nam się przyjemniej wprowadzało idee w życie. Możemy więc sprowadzić ten spór do sporu twórców obu języków, a w konsekwencji do sporu dwóch obecnie dominujących platform systemowych, czyli ***X i Windows. Ten spór jeszcze długo nie zostanie rozstrzygnięty, więc i nasz mały sporek nie ma tu wiele sensu.

Może więc zmieńmy pytanie tego topika - "Gdzie jest więcej profesjonalistów - wśród programistów php, czy .NET?"
To, że są po obu stronach, to wiem, bo widziałem efekty ich pracy. Z kolei zastanawianie się nad tym, w jakim języku funkcja 'pocaluj_mnie_w_tylek()' jest efektywniejsza, to sprawa drugorzędna.

Odniosę się jeszcze do sprawy zatrudnienia i zarobków. Przejrzałem oferty pracy, porównałem nieco zarobki i faktycznie z ubolewaniem muszę stwierdzić, że rzeczywiście programistom .NET proponuje się wyższe zarobki. Jeśli jednak programista php nie jest leniem, to jako freelancer jest w stanie zarobić więcej od programistów DOTNET. Po prostu zapotrzebowanie na nawet proste aplikacje w php jest większe nić .NET. Wynika to z przewagi firm hostingowych oferujących rozwiązania oparte właśnie na LAMP'ie, nad tymi, które oferują środowiska MS. Ta "lampa" jeszcze długo będzie świeciła.

Mam też poważne obawy związane z przyszłością obu platform. Otóż języki skryptowe takie jak php i ASP.NET wykorzystywane są przede wszystkim do zarządzania treścią. To zresztą istota internetu - informacja. Strony www są świetnym nośnikiem informacji, ale nie zapominajmy o ograniczeniach. Nie darmo w końcu powstają takie technologi jak AJAX, bo ciągle aplikacjom www czegoś brakuje. Coraz bardziej męczy mnie myśl, że aplikacje stricte systemowe przejmą funkcje, które teraz spełniają przeglądarki internetowe. Teraz, gdy wiele firm buduje swoje interfejsy CMS, CRM (customer relationship management) na bazie języków skryptowych, wielu programistów tych języków ma pracę. Co jednak się stanie, gdy do gry wejdą jakieś programy, które uczynią z przeglądarek narzędzie co najmniej archaiczne? Dalej będziemy się kłócili?

podpisano
Programista php, który nawet nie myśli o nazywaniu siebie profesjonalistą, ale ma nadzieję, że jego profesjonalne podejście do programowania kiedyś zaowocuje.

pozdrawiam
bigZbig
@no-name Twoje argumenty o lepiej platnej pracy dla nielicznych specjalistow od platformy .NET nie przekonuja mnie co do wartosci tego oprogramowania - oczywiscie w aspekcie tworzenia stron internetowych. Są języki programowania jeszcze żadziej używane, a ich specjalistom płaci się jeszcze więcej tylko dlatego, że jest ich tak mało - ale czy to świadczy o uniwersalności i przyjazności języków, w których oni piszą? Śmiem twierdzić, że jest wręcz odwrotnie.

php jest bardzo przyjaznym językiem, którego podstawy bardzo łatwo opanować. Stąd jego popularność i zarazem mylne przekonanie, że jest to język uczniaków. Owszem uczniacy piszą w php śmieszne kodziki, ale są też poważni, prawdziwi specjaliści, którzy potrafią wyczarowac niesamowite rzeczy, którzy tworzą kod na wysokim poziomie abstrakcji zrozumiały jedynie przez faktycznych, a nie rzekomych profesjonalistów. Zgadzam się z moim przedmowca, ze w php powstaje wiecej kodu ponownego użycia, niż się go faktycznie używa, ale jest tak dlatego, że w php programista już od początku uczy sie kombinować i dochodzic do wlasnych rozwiazan, wiec jesli nawet widzi cos dobrego to najczesciej dochodzi do wniosku, ze jest w stanie napisac cos lepszego. Moze sie myle, ale to ze ludzie siegaja jeszcze do platformy NET nie wynika z przewagi tego - zbioru jezykow (oczywiscie w kontekscie tworzenia stron internetowych), ale z poparcia wielkiego koncernu.
no-name
Cytat(Cysiaczek @ 20.06.2006, 13:40 ) *
Coraz bardziej męczy mnie myśl, że aplikacje stricte systemowe przejmą funkcje, które teraz spełniają przeglądarki internetowe.

Jak na razie aplikacje webowe przejmują funkcje programów desktopowych. Więc ja bym się tym tak bardzo nie martwił. Chociaż niewiątpliiwe postępować będzie trend do integracji funkcjonalności tych dwóch rodzajów aplikacji. I pewnego dnia "samo" php może nie wystarczyć. Kolejny punkt dla .NET (nie piszcie o php GTK, proszę... smile.gif) IMO w tej dziedzinie sporo może namieszać XAML (niestety sad.gif)
nasty
Chyba jednak sie przylacze do ligi asp.net biggrin.gif bo polazilem troche po sieci i zobaczcie co znalazlem :
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_conte...agement_systems
Zaden cms > $15.000 jest w php, te co sa w php to 95% Open source i darmowe, a takie "enterpriseowe" to asp.net, Java albo XML. nic w php sad.gif
squid
Cytat(nasty_psycho @ 24.06.2006, 17:28 ) *
Chyba jednak sie przylacze do ligi asp.net biggrin.gif bo polazilem troche po sieci i zobaczcie co znalazlem :
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_conte...agement_systems
Zaden cms > $15.000 jest w php, te co sa w php to 95% Open source i darmowe, a takie "enterpriseowe" to asp.net, Java albo XML. nic w php sad.gif

tak wiki to wiarygodne zrodlo informacji ale pozwol, ze to podwaze. Cena za systemy CRM CMS, e-commerce jest symboliczna i czesto ponizej kosztow produkcji. Kazdy kto umie liczyc policzy sobie ze lepiej co miesciac brac troche dolarow za support takiego cms bo klientowi wydaje sie ze jest mniej a w zaszdei palci wiecej amy mnij robimy - wiec te kwoty s z palca wyssane.

Zboczylem z temu ale juz do niego wracam. Niedawno czytalem o php6 i autorzy zarzekaja sie, ze php bedzie ewoluowac raczej w strone .NET niz Javy. To chyba wyrazny sygnal co jest lepsze.
O samo php sie nie martwie bo wciaz sie rozwija ale martwie sie o ludzi, ktorzy wciaz tworza "strony w php" - chlapaki czas zajac sie tworzeniem bazodanowych aplikacji internetowych.
sobstel
Cytat(nasty_psycho @ 24.06.2006, 17:28 ) *

od kiedy cena jest wyznacznikiem jakosci? idac twoim tokiem myslenia asp.net juz na starcie jest o wiele lepsze od php, ms office od openoffica, windows od linuxa, itp. itd. po prostu nie przestancie sie przescigac przykladami tego typu, bo to duzego sensu nie ma.
nasty
Cytat
od kiedy cena jest wyznacznikiem jakosci?

Jak jakas Firma (nie hobbisci) robia program, to cena raczej sie bieze z kosztow produkcji, a jak koszty produkcji sa wieksze to wiecej poszlo na testowanie, zatrudnianie programistow, it itp. mozesz to argumentowac wyzszym kosztem aplikacji uzytych to twozenia tego programu np. asp.net -> VS.2005, ale to tylko jakies 4% budzetu twozenia oprogramowanie,
tak samo jest prawie z wszysktim, mercedes kosztuje tyle co 10 fiatow bo jest lepsze, uzyto wiecej czasu produkujac jedem model, wiecej ludzi prz nim pracowalo itd...
mike
Cytat(nasty_psycho @ 25.06.2006, 08:39 ) *
Jak jakas Firma (nie hobbisci) robia program, to cena raczej sie bieze z kosztow produkcji, a jak koszty produkcji sa wieksze to wiecej poszlo na testowanie, zatrudnianie programistow, it itp.

Tak by było w idealnym świecie.
Robilismy raz w firmie podwykonastwo dla jednej z największych firm w Polsce. Zlecenie obejmowało rozbudowę pewnego dużego systemu dla jednej w politechnik w Polsce (malo szczegółów, bo nie jest to istotne) i co się okazało? Że cały ten sysyem byłby lepie napisane przez pięcioro ludzi złapanych na ulicy po tygodniowym kursie php.
A gwarantuję, że cana aplikacji nie była mała.
no-name
BTW. Średnie zarobki programisty w Polsce w zależności od opracowania zawierają się w przedziale 4000-5000 PLN brutto. Jakoś nijak to się ma do zarobków php-owców, prawda? Zapewne mało który z członków tego forum wyciąga więcej niz 2000 PLN na rękę... Ba, idę o zakład, że niektóre tutejsze "gwiazdy" zarabiają mniej. Wnioski wyciągnijcie sobie sami.
mike
Programista php - Lublin - 1300zł na rękę za 3/4 etetu

Psie pieniądze, ale to praca w czasie studiów dziennych.
Lubelszczyzna to ostatnie moejsce gdzie możecie szukac dobrego wynagrodzenia dla programisty, jakiegkolwiek.

Po obronie jade do Wa-wy, gdzie ostatnio miałem oferte pracy - 3500 zł. To już róznica biggrin.gif

(Przepraszam za OT)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.