Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Kreator szablonu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
BatGraf
Witajcie smile.gif

Mam taki kłopot:
Chciałbym stworzyć coś w rodzaju kreatora online do gotowych szablonów stron, tak, aby ktos mógł sobie krok po kroku wypełnić tekstem, wstawić swoje zdjęcia, ustawić krój czcionki itp wg gotowego wzoru, potem zapisać i zobaczyć tylko kod html, ale bez <html></html> i tagów <meta>

Stroną pierwszą byłaby strona z mozliwością wyboru szablonu, potem (mniej więcej) tak jak w naprędce zrobiłem dla pokazania o co mi chodzi tu:

WZÓR

Będę bardzo wdzięczny za pomoc. smile.gif

[+] edit
Na przyszłość pamiętaj o tagach ; )
---
~strife
Sokal
Ale o co chodzi? Z czym nie możesz sobie poradzić?

Jeżeli sądzisz, że ktoś zrobi to za Ciebie, to się mylisz!
BatGraf
nie, nie, to nie tak. Nie lubie sprawiać takiego wrażenia. Staram się sam dochodzić do tego na co pozwala moja nieumiejętność smile.gif kodowania, a dopiero pytać. Chodzi mi o to, że nie wiem od czego zacząć, a wiem, że nalezy to zrobic w php. Jeśli miałby to ktoś robic za mnie, to tylko ew. odpłatnie, ale chciałbym sam spróbować. Jak to nazwać ? zeby potem szukać tutoriali, czy kursów w sieci. Bardziej chodzi mi o nakierowanie na właściwy trop smile.gif Staram się nie byc "pijawką" smile.gif
Zreszta staram się bardziej pomagać niz szukać gotowców w podobnej pracy, tyle, ze jeszce niewiele mogę pomóc smile.gif chyba, że w html i css smile.gif
Black-Berry
Trochę nie bardzo wiem co chcesz osiągnąć... Może spróbuj napisać najpierw coś takiego:

<html>
<head>na sztywno wpisane meta i title, kodowanie itp</head>
<body> ->tutaj zmienna tekstowa np $body_content </body>
</html>

wartość zmiennej $body_content pobierasz z pliku txt np body_content.txt, a jak juz to ci bedzie działać to robisz edycję i zapis za pomocą edytorka jakiegoś np tinyMCE.

To tak w ogóle, a w szczególe to obawiam się ze jest zbyt złożone jeśli nigdy nie pisałeś w php. Zacznij wiec najpierw od zapisu i odczytu zmiennej z pliku.

Pozdrawiam
BatGraf
to juz mi zaczyna jakoś rozjasniać w głowie smile.gif Wiem, że pola w których wpisywany jest tekst, powinien zapisywac się np w .txt, z którego potem będzie pobierać jakaś funkcja w nastepnym kroku. Chciałbym aby na tym etapie poddane było juz stylom css. Potem jak rozumiem cały kod musi zostać "wyciągniety" - i tu mówisz, że za pomoca edytora ? Nie jestem pewien czy połapałem smile.gif

Wiem, że byc może porywam sie z motyką, ale jeszcze dwa miesiace temu nie wiedziałem, ze jest cos takiego jak cms. Teraz mam juz nawet działającą stronke smile.gif Wciąga mnie to i mam zapał, więc poradze sobie smile.gif Chciałbym po prostu, zeby, tak jak Ty, ktoś podpowiedział mi w którym kierunku iść.
Czyli nauczyć się w pierwszej kolejności, zapisywać i odczytywać zmienne z pliku ? Idę szukać w elementarzu google smile.gif

Dzieki za podpowiedź. Każdą następną powitam z przyjemnością smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.