Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Kroki wypełniania formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cornholio666
Witam,

Jak najlepiej rozwiązać wypelnianie formularza z krokami. Czyli wypełniam dane osobowe i daje "dalej", wypełniam następny krok i daje "dalej"

Czy wpisane wartości w formularzu trzymać w sesji czy w polach ukrytych (hidden).

I jeszcze jedno, jak użytkownik ma w którymś kroku wgrać zdjęcie co wtedy? bo jak zamknie przeglądarke nie klikając na "rezygnuje" lub "dodaj" serwer sie zapycha niepotrzebnymi zdjęciami.

Jak Wy to rozwiązujecie?
szmerak
  1. <?php
  2. $_POST['lol'];
  3. ?>
zamieniasz to w zmienną
lub
  1. <?php
  2. $_GET['lol'];
  3. ?>
gdy zamkniesz przeglądarke masz link odrazu....
cornholio666
Chyba mnie nie zrozumiałeś.....

Jakieś inne propozycje?
strife
Cytat(cornholio666 @ 12.06.2007, 19:32:48 ) *
I jeszcze jedno, jak użytkownik ma w którymś kroku wgrać zdjęcie co wtedy? bo jak zamknie przeglądarke nie klikając na "rezygnuje" lub "dodaj" serwer sie zapycha niepotrzebnymi zdjęciami.

A co stoi na przeszkodzie, aby zrobić tymczasowy folder na zdjęcia ( powiedzmy co tydzień kasowane z niego będą zdjęcia ), z niego po prawidłowej rejestracji będą kopiowane zdjęcia do folderu użytkownika ?

Cytat
Jak najlepiej rozwiązać wypelnianie formularza z krokami. Czyli wypełniam dane osobowe i daje "dalej", wypełniam następny krok i daje "dalej"

Czy wpisane wartości w formularzu trzymać w sesji czy w polach ukrytych (hidden).

Jak ci wygodnie, ja bym został przy sesjach. Użytkownik wtedy ma mniejsze pole do manipulowania rejestracją, poza tym jest to bardziej eleganckie tongue.gif
kwiateusz
kolega podejrzewam że zrozumiał podał Ci 3 opcje winksmiley.jpg zamiast sesje lub ukryte inputy przesyłać to sobie getem winksmiley.jpg

a co do obrazków to może uploadowac na serwer do katalogu temp który jest opróżniany powiedzmy raz dziennie cronem. W przypadku zakonczenia pomyślnie byłby wrzucany w odpowiednie miejsce, a jak nie to byłby usuwany przez zadanie w cronie smile.gif

edit: dopiero zauważyłem że sie spóźniłem tongue.gif
a co do geta to strife mi przypomniał ze on ma ograniczenia co do długości, więc średnio sie nadaje dla długich formularzy winksmiley.jpg
cornholio666
dzięki panowie guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.