Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Logowanie i ciasteczka
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Istalacar
Witam
Pytanie raczej banalne, chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat.
Konkternie, mam stronę z logowaniem, kilka podstron, które tego wymagają uwierzytelnienia i przekazuję informacje o zalogowaniu w postaci ciasteczek.
I teraz pytanie, co Wy przechowujecie w ciasteczkach, id użytkownika, tylko tyle który jest zalogowany, może nazwę użytkownika, hasło, lub jedno i drugie.
Ja do tej pory w ciasteczku umieszczałem taką informację:
(Zaszyfrowany użytkownik);end;(Zaszyfrowane hasło)
Następnie to sprawdzam, i pytam się czy jest to skuteczny i bezpieczny sposób i czy jest może jakić lepszy?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Istalacar
misiek172
Cookie to najprostsze element do z hackowania, między innymi dlatego ze znajduja sie clijent-side. Do tego najlepsze beda sesje!!
Istalacar
Witam
Napewno bym tak zrobił gdyby nie to iż chcę aby klient się logował np na tydzień, tyle sesja nie wytrzyma.
Pozdrawiam
Istalacar
misiek172
no ale czemu miala by wytrzymywac? przecierz mozesz najwyzej zrobic w bazie kolumene ZALOGOWANY i dawac true lub false, momencie zalogowania wbijasz TRUE gdy user zamknie przeglarke nie wylogowywujac sie TRUE zostaje i widac ze jest zalogowany, a jesli rozchodzi ci sie o zmienne sesji jeszcze to dorob sobie nastepna kolumne o nazwie SESSION_VAR i wklpuj tam zserializowaną tablice zmiennych sesji ... i potme mozesz ja przywracac...
idas
Cytat(misiek172 @ 25.03.2007, 22:34:53 ) *
no ale czemu miala by wytrzymywac? przecierz mozesz najwyzej zrobic w bazie kolumene ZALOGOWANY i dawac true lub false, momencie zalogowania wbijasz TRUE gdy user zamknie przeglarke nie wylogowywujac sie TRUE zostaje i widac ze jest zalogowany

Yo!
Mam pytanie: jak w takim razie jesli sam uzytkownik sie nie wyloguje [a tym samym nie zmienimy wartosci w kolumnie ZALOGOWANY na false] sprawic, zeby np. po zamknieciu przegladarki, gdy uzytkownik sie nie wylogowal, wartosc w tej kolumnie zostala zmieniona na false?

W ogole to mam pytanie: jak przesylac bezpieczenie dane uzytkownika, ktory sie zalogowal, do kolejnych podstron? No bo jakos trzeba przekazac ta informacje, ze uzytkownik jest zalogowany...przesylanie zmiennych np. loginu w url metoda GET nie wydaje mi sie dobre, bo to chyba latwe do zlamania...
Ktos pomoze?
misiek172
do przesyłania danych na podstronach mówie SESJE·!!!

A jeśli chodzi o pierwsze pytanie to musisz jeszcze ustawic w bazie czas zalogownia i ostatniej operacji i potem skrypt dajesz na CRONA lub przy kazdym odswiezeniu ma pobierac liste uzytkownikow zalogowanych i sprawdzić czy np nie mineło 15 minut od ostatniej operacji, jeśli mineło zmienia wartość w bazie na false.
idas
Kurde mam problem:/
Z tego co widze zmienne sesyjne u mnie nie dzialaja:/
Zainstalowalem u siebie serwer Apache 2.0.48, PHP 5.2.1 i kupa:/
Gdzie je wlaczyc?
Michal2000
Cytat(misiek172 @ 24.03.2007, 19:07:51 ) *
Cookie to najprostsze element do z hackowania, między innymi dlatego ze znajduja sie clijent-side. Do tego najlepsze beda sesje!!

Tak, jeśli są źle użyte. Najlepiej trzymać tam własna 'sesje' Wpisać do bazy po zalogowaniu wygenerowana losowa sesje, przypisać ją do cookie, i przy wejściu na stronę, sprawdzać czy taka sesja istnieje w bazie, a jeśli tak do czy jest jeszcze ważna (czyli w bazie zrobić kolumnę z czasem ważności). jeśli istnieje i jest ważna, to sprawdzić do jakiego użytkownika należy i go zalogować smile.gif
misiek172
ale po co sobie kurde tak utrudniać życie... ale żeście się przyczepili do tych Cookie... są złe i już i nie każdy ma je włączony oraz nie które firewalle bronią zapisów do nich itp. Więc nie wystarczy sesje? Na które komputer nie ma wpływu smile.gif A są bardzo proste do opanowania, wręcz powiedziałbym banalne, tylko mają pare zasad których trza przestrzegać ;P
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.