![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 4 Dołączył: 3.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Pytanie raczej banalne, chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat.Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Istalacar |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cookie to najprostsze element do z hackowania, między innymi dlatego ze znajduja sie clijent-side. Do tego najlepsze beda sesje!!
-------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 4 Dołączył: 3.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Napewno bym tak zrobił gdyby nie to iż chcę aby klient się logował np na tydzień, tyle sesja nie wytrzyma.Pozdrawiam Istalacar |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ale czemu miala by wytrzymywac? przecierz mozesz najwyzej zrobic w bazie kolumene ZALOGOWANY i dawac true lub false, momencie zalogowania wbijasz TRUE gdy user zamknie przeglarke nie wylogowywujac sie TRUE zostaje i widac ze jest zalogowany, a jesli rozchodzi ci sie o zmienne sesji jeszcze to dorob sobie nastepna kolumne o nazwie SESSION_VAR i wklpuj tam zserializowaną tablice zmiennych sesji ... i potme mozesz ja przywracac...
-------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ale czemu miala by wytrzymywac? przecierz mozesz najwyzej zrobic w bazie kolumene ZALOGOWANY i dawac true lub false, momencie zalogowania wbijasz TRUE gdy user zamknie przeglarke nie wylogowywujac sie TRUE zostaje i widac ze jest zalogowany Yo! Mam pytanie: jak w takim razie jesli sam uzytkownik sie nie wyloguje [a tym samym nie zmienimy wartosci w kolumnie ZALOGOWANY na false] sprawic, zeby np. po zamknieciu przegladarki, gdy uzytkownik sie nie wylogowal, wartosc w tej kolumnie zostala zmieniona na false? W ogole to mam pytanie: jak przesylac bezpieczenie dane uzytkownika, ktory sie zalogowal, do kolejnych podstron? No bo jakos trzeba przekazac ta informacje, ze uzytkownik jest zalogowany...przesylanie zmiennych np. loginu w url metoda GET nie wydaje mi sie dobre, bo to chyba latwe do zlamania... Ktos pomoze? |
|
|
![]()
|
|
do przesyłania danych na podstronach mówie SESJE·!!!
A jeśli chodzi o pierwsze pytanie to musisz jeszcze ustawic w bazie czas zalogownia i ostatniej operacji i potem skrypt dajesz na CRONA lub przy kazdym odswiezeniu ma pobierac liste uzytkownikow zalogowanych i sprawdzić czy np nie mineło 15 minut od ostatniej operacji, jeśli mineło zmienia wartość w bazie na false. -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurde mam problem:/
Z tego co widze zmienne sesyjne u mnie nie dzialaja:/ Zainstalowalem u siebie serwer Apache 2.0.48, PHP 5.2.1 i kupa:/ Gdzie je wlaczyc? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cookie to najprostsze element do z hackowania, między innymi dlatego ze znajduja sie clijent-side. Do tego najlepsze beda sesje!! Tak, jeśli są źle użyte. Najlepiej trzymać tam własna 'sesje' Wpisać do bazy po zalogowaniu wygenerowana losowa sesje, przypisać ją do cookie, i przy wejściu na stronę, sprawdzać czy taka sesja istnieje w bazie, a jeśli tak do czy jest jeszcze ważna (czyli w bazie zrobić kolumnę z czasem ważności). jeśli istnieje i jest ważna, to sprawdzić do jakiego użytkownika należy i go zalogować ![]() -------------------- "Wszystko powinno być zrealizowane tak prosto, jak to tylko możliwe, i ani trochę bardziej prosto" Albert Einstein
|
|
|
![]()
|
|
ale po co sobie kurde tak utrudniać życie... ale żeście się przyczepili do tych Cookie... są złe i już i nie każdy ma je włączony oraz nie które firewalle bronią zapisów do nich itp. Więc nie wystarczy sesje? Na które komputer nie ma wpływu
![]() -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:34 |