Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] jak zczytać tekst między określonymi wyrazami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
paveu
Witam
Jestem na forum nowym użytkownikiem - chyba od 5 minut. Szukałem odpowiedzi, ale nie natrafiłem na nic co by mogło mi pomóc.
Mam taki problem.
Wrzucam do pola textarea formularza jakiś tekst z parametrami czegoś tam np. mojego komputera.
wygląda to tak:

procesor centrino 1.5
dysk twardy 40 gb
pamięć ram 1024 mb
karta graficzna intel 915 ( i tak dalej)

słowo procesor, dysk twardy, pamięć ram, karta graficzna są stałe
po naciśnięciu przycisku submit tekst przechodzi jako $dane do pliku z drugim formularzem i chciałbym, żeby wartości przechodziły do formularza jako wartość value; konkretnie centrino 1.5, 40gb, 1024mb, intel 915;
czyli musi być wyciągany tekst między procesor ... a końcem linii czy enterem?? itd.
Nie znam się na tym więc jak ktoś by mógł pomóc to bym był bardzo wdzięczny.
Z tego drugiego formularza będę te parametry zapisywał do bazy danych.
Liczba parametrów może być różna więc procesor powinien być w np $proc itd. ale może się zdarzyć, że nie będzie parametru "dysk twardy" i wtedy wartość np. $hdd = 'brak danych';
Acha proszę nie pisać linków do php.net z opisem jakiejś funkcji ponieważ po angielsku to ja nie za bardzo.
Jak można to proszę o konkretny przykład. Trochę zagmatwany ten opis. Za ew. odp. dziękuję
wipo
sscanf popatrz
paveu
Cytat(wipo @ 10.12.2006, 12:50:05 ) *
sscanf popatrz

no właśnie takiej odpowiedzi się obawiałem
już to splitem zrobiłem, zamieniłem wszystkie grupy (procesor itd.) na średniki, jednak jak nie ma jakiegoś elementu to mi zmienne wskakują nie w te pola
jak ktoś by mógł napisać jak zrobić coś takiego, że:
jeżeli w danym ciągu znajdzie słowo pamięć ram, to niech wyszuka ciąg znaków między pamięć ram, a końcem linii. I tutaj też nie wiem czy to jest koniec linii czy znak entera, bo ten tekst do textarea wklejam ze strony internetowej z tabeli z opisem produktu. Ale dziękuję za odpowiedź i poszukam jak się tej funkcji używa. Może na forum coś znajdę.
wipo
Kod
if (ereg('procesor',$ciag)) $cos=sscanf($cos,"procesor: %s");
paveu
jak zrobię
  1. <?php
  2. if (ereg('procesor',$dane)) $cos=sscanf($cos,"procesor: %s");
  3. echo $cos;
  4. ?>

to nic nie wyświetla
  1. <?php
  2. if (ereg('procesor',$dane)) $cos=sscanf($dane,"procesor: %s");
  3. echo $dane;
  4. ?>

to wyświetla Array

i ja głupi nie wiem co z tym zrobić
ale już mam prawie gotowe; jak skończę to napiszę
a tak w ogóle jest jakaś funkcja wyświetlająca ciąg ze wszystkimi znakami ukrytymi??
wipo
Array to nie są znaki ukryte tylko tablica
Do jej wyświetlenia napisz
Kod
print_r($zmienna_tablica);

Pozatym to co napisałem to tylko przykład a jak dane są tablicą to wystarczy napisać $dane[1] aby wybrać element o indeksie 1 itp. W sumie to wystarczy pomyśleć
paveu
Cytat
a tak w ogóle jest jakaś funkcja wyświetlająca ciąg ze wszystkimi znakami ukrytymi??

to było dodatkowe pytanie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.