![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jestem na forum nowym użytkownikiem - chyba od 5 minut. Szukałem odpowiedzi, ale nie natrafiłem na nic co by mogło mi pomóc. Mam taki problem. Wrzucam do pola textarea formularza jakiś tekst z parametrami czegoś tam np. mojego komputera. wygląda to tak: procesor centrino 1.5 dysk twardy 40 gb pamięć ram 1024 mb karta graficzna intel 915 ( i tak dalej) słowo procesor, dysk twardy, pamięć ram, karta graficzna są stałe po naciśnięciu przycisku submit tekst przechodzi jako $dane do pliku z drugim formularzem i chciałbym, żeby wartości przechodziły do formularza jako wartość value; konkretnie centrino 1.5, 40gb, 1024mb, intel 915; czyli musi być wyciągany tekst między procesor ... a końcem linii czy enterem?? itd. Nie znam się na tym więc jak ktoś by mógł pomóc to bym był bardzo wdzięczny. Z tego drugiego formularza będę te parametry zapisywał do bazy danych. Liczba parametrów może być różna więc procesor powinien być w np $proc itd. ale może się zdarzyć, że nie będzie parametru "dysk twardy" i wtedy wartość np. $hdd = 'brak danych'; Acha proszę nie pisać linków do php.net z opisem jakiejś funkcji ponieważ po angielsku to ja nie za bardzo. Jak można to proszę o konkretny przykład. Trochę zagmatwany ten opis. Za ew. odp. dziękuję Ten post edytował paveu 10.12.2006, 20:39:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sscanf popatrz
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sscanf popatrz no właśnie takiej odpowiedzi się obawiałem już to splitem zrobiłem, zamieniłem wszystkie grupy (procesor itd.) na średniki, jednak jak nie ma jakiegoś elementu to mi zmienne wskakują nie w te pola jak ktoś by mógł napisać jak zrobić coś takiego, że: jeżeli w danym ciągu znajdzie słowo pamięć ram, to niech wyszuka ciąg znaków między pamięć ram, a końcem linii. I tutaj też nie wiem czy to jest koniec linii czy znak entera, bo ten tekst do textarea wklejam ze strony internetowej z tabeli z opisem produktu. Ale dziękuję za odpowiedź i poszukam jak się tej funkcji używa. Może na forum coś znajdę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod if (ereg('procesor',$ciag)) $cos=sscanf($cos,"procesor: %s");
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
jak zrobię
to nic nie wyświetla
to wyświetla Array i ja głupi nie wiem co z tym zrobić ale już mam prawie gotowe; jak skończę to napiszę a tak w ogóle jest jakaś funkcja wyświetlająca ciąg ze wszystkimi znakami ukrytymi?? Ten post edytował paveu 11.12.2006, 01:06:40 |
|
|
![]()
|
|
Array to nie są znaki ukryte tylko tablica
Do jej wyświetlenia napisz Kod print_r($zmienna_tablica); Pozatym to co napisałem to tylko przykład a jak dane są tablicą to wystarczy napisać $dane[1] aby wybrać element o indeksie 1 itp. W sumie to wystarczy pomyśleć Ten post edytował wipo 11.12.2006, 08:50:40 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat a tak w ogóle jest jakaś funkcja wyświetlająca ciąg ze wszystkimi znakami ukrytymi?? to było dodatkowe pytanie ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:08 |