Cytat(php programmer @ 30.08.2007, 13:54:27 )

właściwie to sam sobie przeczysz, bo niżej piszesz
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że własna firma to nie jest wcale łatwy kawałek chleba
i że nie zawsze wszystko idzie ładnie i gładko, szczególnie teraz, gdy osoby bez specjalnych kwalifikacji
chciały by zarabiać Bóg wie ile, znam osoby prowadzące własną firmę, często żyją w stresie,
swoje problemy przynoszą z pracy do domu,
czepiają się ich różne fizyczne choroby wywołane stresem łącznie z zawałem
Nie wiem czy sobie przeczę... dla mnie 10k to nie jest jakaś wielka kwota. Jeśli żyjesz sam, bez rodziny, dzieci, w jakimś małym miasteczku to na pewno pieniędzy Ci nie zabraknie ale co jeśli mieszkasz a dużym mieście (Warszawa, Kraków, Wrocław, Poznań), musisz utrzymać żonę, 2ke dzieci... do tego chciałoby się wyjechać na jakieś fajne wakacje, kupić mieszkanie, samochód... Wszystko zależy czego chcesz - 10 k na pewno wystarczy na bezstresowe i w miarę bogate życie ale na nic więcej. Może w tym trochę ignorancji i pychy?

bo 10k to jednak dla większości ludzi kwota nieosiągalna ale.. ale nie wiedzę powodu dlaczego nie miałbym mówić otwarcie. Większość z Was mogłaby zarobić dużo więcej gdyby nie ograniczała się np. do jednego źródła finansowania, gdyby w swojej wiedzy i doświadczeniu widziały coś więcej niż tylko możliwość na dobry etat. Nie mówię, że to łatwe czy bezstresowe, chociaż stres to kwestia charakteru i podejścia do życia. Poza tym na wszystko trzeba sobie zapracować, a akurat za "sukces" płaci się z góry...
Cytat
własna firma i 10 tys bez niczego to brednia..... etat = 8h pracy własna firma wiele więcej nie zawsze jest ładnie jak to pisze przedmówca. Znam to z doświadczenia. mam firmę 1 osobową i nie raz wiązało się koniec z koncem ale teraz jest ok....
Ja wcale nie pisałem o firmach 1 osobowych. Te 10k dostawali programiści a było ich około 10. Poza tym graficy i parę innych osób. Firma oczywiście nie zajmowała się tylko www, tylko jeszcze reklamą, kreowaniem wizerunku itp. Mieli kilka kontraktów na długi okres z firmami, których loga można zobaczyć w tv. Podałem tylko kwotę jaką można dostać, będąc programistą PHP, w polskiej firmie z wyższej półki. Jak sprawa wygląda w firmie 1os. nie wiem bo takiej nie maiłem i w najbliższym czasie miał nie będę.