Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zarobki programisty
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Łukasz O.
możliwość jest (zapobiegawczo dodał projektowanie stron w trakcie rejestrowania firmy) - poprostu pierwszy raz będzie wystawiał taką fakturę dla siebie

dzięki za informacje
keo
7K netto, to troche malo, ale mysle, ze w obecnym miejscu pracy moge dojechac do 10k, czuje, ze trudno bedzie wiecej
NoiseMc
A moze zrobmy zabawe ... wrzucmy wszyscy swoje cv i portfolio a inni niech ocenia ile warta jest wiedza i doswiadczenie w jakim miescie.

Powiem szczerze ze mialbym problem z pytaniem "Jakich zarobkow Pan oczekuje" jakbym mial w tej chwili szukac pracy w Lodzi albo w Wawie ...
W tej chwili w Bostonie mam $2.6k miesiecznie ... po powrocie do Polski Idealnie byloby zarabiac kolo 6k w Wawie lub 4k w Lodzi ... nie wiem tylko co na to Warszawskie/Lodzkie firmy.
Ciekaw jestem jeszcze o jaka kwote mogloby podniesc zarobki posiadanie certyfikatu Zend ... w pazdzierniku zamierzam sie egzaminowac podczas Zend Conference w San Francisco.
plurr
z tym cv to mnie zainteresowales, zaliczam sie do poczatkujacych i chetnie zobaczylbym cv kogos doswiadczonego kto zarabia te 4k i kogos kto zarabia jedynie 1,6k - bylby to istotny znak ile musze sie jeszcze nauczyc by szukac normalnej pracy jako programista. winksmiley.jpg
Daimos
na moje oko tego nie oszacujesz w ten sposob
jeden zrobi skrypt w godzine, a inny w dwie, a w cv co bedzie napisane? ze obaj potrafia to zrobic
wiec strata czasu smile.gif
php programmer
@NoiseMc
Cytat
A moze zrobmy zabawe ... wrzucmy wszyscy swoje cv i portfolio a inni niech ocenia ile warta jest wiedza i doswiadczenie w jakim miescie.
fajny pomysł
Cytat
W tej chwili w Bostonie mam $2.6k miesiecznie
Jak na USA to nic specjalnego
Cytat
po powrocie do Polski Idealnie byloby zarabiac kolo 6k w Wawie lub 4k w Łodzi
To zależy ile lat pracujesz w zawodzie, choć moim zdaniem to pewnie byś dostał tyle, ze względu na zagraniczne doświadczenie,ale na Twoim miejscu to myślę, że może byś znalazł tam w USA lepsząpracę niż masz obecnie
NoiseMc
Cytat
Jak na USA to nic specjalnego

Dokladnie ... zarobki Developera PHP tutaj to od 50 do 80k rocznie ...
Cytat
To zależy ile lat pracujesz w zawodzie

No bedzie juz z 5 lat wlasciwie ...
Cytat
na Twoim miejscu to myślę, że może byś znalazł tam w USA lepszą pracę niż masz obecnie

Niewatpliwie .... jakbym mial zielona karte winksmiley.jpg Poki co nie zamierzam zostawac tu dluzej niz do konca kontraktu

Cytat
jeden zrobi skrypt w godzine, a inny w dwie

Wszystko zalezy od tego jaki skrypt / aplikacja, czasem ta zrobiona w dwie godziny bedzie dziesiec razy lepsza niz ta pyknieta na szybko w godzine ... zalezy tez od tego czy ktos dysponuje juz jakims swoim gotowym rozwiazaniem (frameworkiem)
LonelyKnight
Cytat(NuLL @ 28.03.2007, 16:22:53 ) *
Mnie czytajac zastanawia - dlaczego kazdy z Was mysli o etacie i zarabianiu na czyjes zycie. Nikt z Wa nie mysli o czyms wlasnym ? Lenistwo, strach ? Bo nie wiem smile.gif

...i tutaj trafiłeś w sedno. Nie wiem dlaczego ludzie myślą, że etat jest lekarstwem na wszystko, gdy w rzeczywistości etat to najłatwiejszy, najmniej wymagający i najwolniejszy sposób 'dorabiania'. Jeśli ktoś myśli o poważnych pieniądzach to jedynym wyjściem jest własny biznes - w innym przypadku zawsze zarabia się na kogoś innego. Na etacie nie ma szans zarobić dużej kasy, a na pewno nie jako programista. Miałem do czynienia z firmami gdzie programiści PHP dostawali na rękę 10k miesięcznie i szczerze mówiąc nie byli to jacyś super znawcy tematu ;-) Jako freelancer, jak nie mam innych obowiązków, lekko wyciągnę 5-6k netto miesięcznie nie wychodząc z domu, a na pewno nie nazwałbym się specjalistą w tej dziedzinie, a na to by wyglądało patrząc na kwoty jakie podajecie... sciana.gif Jestem przekonany, że wielu z Was ma większą wiedzę a zarabia mniej... Skąd ta różnica?

Ps.
Mam nadzieje, że nikt nie odbierze tego jako jakieś przechwałki ;-)

...i jeszcze jedno - ilu z Was gra np. na giełdzie?
php programmer
Cytat
Nie wiem dlaczego ludzie myślą, że etat jest lekarstwem na wszystko, gdy w rzeczywistości etat to najłatwiejszy, najmniej wymagający i najwolniejszy sposób 'dorabiania'. Jeśli ktoś myśli o poważnych pieniądzach to jedynym wyjściem jest własny biznes - w innym przypadku zawsze zarabia się na kogoś innego. Na etacie nie ma szans zarobić dużej kasy, a na pewno nie jako programista.

właściwie to sam sobie przeczysz, bo niżej piszesz
Cytat
Miałem do czynienia z firmami gdzie programiści PHP dostawali na rękę 10k miesięcznie i szczerze mówiąc nie byli to jacyś super znawcy tematu ;-) Jako freelancer, jak nie mam innych obowiązków, lekko wyciągnę 5-6k netto

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że własna firma to nie jest wcale łatwy kawałek chleba
i że nie zawsze wszystko idzie ładnie i gładko, szczególnie teraz, gdy osoby bez specjalnych kwalifikacji
chciały by zarabiać Bóg wie ile, znam osoby prowadzące własną firmę, często żyją w stresie,
swoje problemy przynoszą z pracy do domu, jak interes nie idzie to czasem zarabobią mniej niż płacą
swoim pracownikom, czepiają się ich różne fizyczne choroby wywołane stresem łącznie z zawałem
acztery
własna firma i 10 tys bez niczego to brednia..... etat = 8h pracy własna firma wiele więcej nie zawsze jest ładnie jak to pisze przedmówca. Znam to z doświadczenia. mam firmę 1 osobową i nie raz wiązało się koniec z koncem ale teraz jest ok....
LonelyKnight
Cytat(php programmer @ 30.08.2007, 13:54:27 ) *
właściwie to sam sobie przeczysz, bo niżej piszesz

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że własna firma to nie jest wcale łatwy kawałek chleba
i że nie zawsze wszystko idzie ładnie i gładko, szczególnie teraz, gdy osoby bez specjalnych kwalifikacji
chciały by zarabiać Bóg wie ile, znam osoby prowadzące własną firmę, często żyją w stresie,
swoje problemy przynoszą z pracy do domu,
czepiają się ich różne fizyczne choroby wywołane stresem łącznie z zawałem

Nie wiem czy sobie przeczę... dla mnie 10k to nie jest jakaś wielka kwota. Jeśli żyjesz sam, bez rodziny, dzieci, w jakimś małym miasteczku to na pewno pieniędzy Ci nie zabraknie ale co jeśli mieszkasz a dużym mieście (Warszawa, Kraków, Wrocław, Poznań), musisz utrzymać żonę, 2ke dzieci... do tego chciałoby się wyjechać na jakieś fajne wakacje, kupić mieszkanie, samochód... Wszystko zależy czego chcesz - 10 k na pewno wystarczy na bezstresowe i w miarę bogate życie ale na nic więcej. Może w tym trochę ignorancji i pychy? worriedsmiley.gif bo 10k to jednak dla większości ludzi kwota nieosiągalna ale.. ale nie wiedzę powodu dlaczego nie miałbym mówić otwarcie. Większość z Was mogłaby zarobić dużo więcej gdyby nie ograniczała się np. do jednego źródła finansowania, gdyby w swojej wiedzy i doświadczeniu widziały coś więcej niż tylko możliwość na dobry etat. Nie mówię, że to łatwe czy bezstresowe, chociaż stres to kwestia charakteru i podejścia do życia. Poza tym na wszystko trzeba sobie zapracować, a akurat za "sukces" płaci się z góry...

Cytat
własna firma i 10 tys bez niczego to brednia..... etat = 8h pracy własna firma wiele więcej nie zawsze jest ładnie jak to pisze przedmówca. Znam to z doświadczenia. mam firmę 1 osobową i nie raz wiązało się koniec z koncem ale teraz jest ok....

Ja wcale nie pisałem o firmach 1 osobowych. Te 10k dostawali programiści a było ich około 10. Poza tym graficy i parę innych osób. Firma oczywiście nie zajmowała się tylko www, tylko jeszcze reklamą, kreowaniem wizerunku itp. Mieli kilka kontraktów na długi okres z firmami, których loga można zobaczyć w tv. Podałem tylko kwotę jaką można dostać, będąc programistą PHP, w polskiej firmie z wyższej półki. Jak sprawa wygląda w firmie 1os. nie wiem bo takiej nie maiłem i w najbliższym czasie miał nie będę.
graft
Kochani...

Jak Wy chcecie opłacić ratę za dom i samochód z 2000zł/mies. ?

Przeanalizujcie rynek i ceny wynajmu jakie będą obowiązywały od 2008r. Ok 30% podwyżka jest planowana w branży turystycznej, czyli pewnie zahaczy też stancje.

Za granicą programista jest zawodem porównywalnym np. do Architekta budowlanego. A w Polsce? Otóż, w naszym kochanym kraju utarło się, że firma zawsze znajdzie zdesperowanego studenta/niewolnika, który odwali robotę na umowę zlecenie czy na czarno, nie opłacając za niego ZUS-ów i ubezpieczenia.

Własna firma? Hmm, czemu nie. Pieniądze na start można dostać: od 10.000 do ok 20.000zł w zaleznosci od gminy.
Tylko kompetentna firma informatyczna powinna wejść od razu na VAT. Czyli nastawcie się, że będzie trzeba oddać 22% vatu i 19% podatku od wzbogacenia, bo niby co wpiszesz w koszty (można nieco pokombinować).

Chłopaki, zacznijcie się cenić!

Na wyspach programista poniżej 20GBR wychodzi z rozmowy kwalifikacyjnej, chyba że przywieźli go kontenerem z Rumunami (be zobrazy).
NuLL
Cytat
Na wyspach programista poniżej 20GBR wychodzi z rozmowy kwalifikacyjnej, chyba że przywieźli go kontenerem z Rumunami (be zobrazy).

Co na obchodza Wyspy ? My mieszkamy w Polsce. Liczysz ze z Polski sie nagle drugi Nowy Świat zrobi ?
php programmer
Cytat
Na wyspach programista poniżej 20GBR wychodzi z rozmowy kwalifikacyjnej,
chyba że przywieźli go kontenerem z Rumunami (be zobrazy).

Dla nich Polak czy Rumun to jedno i to samo.
graft
Cytat(NuLL @ 30.08.2007, 14:59:57 ) *
Liczysz ze z Polski sie nagle drugi Nowy Świat zrobi ?

Na to nie liczę.

Cytat(NuLL @ 30.08.2007, 14:59:57 ) *
Co na obchodza Wyspy ? My mieszkamy w Polsce.

Wyspy jak i inne kraje powinny nas obchodzić. W końcu to programiści tworzą nowoczesne rozwiązania. Posługujemy się tymi samymi językami programowania co reszta świata. Jest masa firm zagranicznych, które zlecają robienie skryptów np. Polakom, za które płacą od 1000-3000zł. Byłem świadkiem takiej transakcji. Do skryptu zaimportowano kupiony spis produktów i sprzedano za 150.000 EUR. Czy programista nie zasłużył na odrobinę więcej, np. premii?

Dlaczego więc w programiści w Polsce cenią się tak nisko? Praca na czarno do tego prowadzi... Studenci chcący zarobić na swoje potrzeby... Przypomnijcie sobie ile stron zrobiliście poniżej 500zł na "dziko"...

Nie proszę o odpowiedź na te pytania, ale o przemyślenie. Kim jest programista komputerowy...
NuLL
Cytat(graft @ 31.08.2007, 14:02:58 ) *
Na to nie liczę.
Wyspy jak i inne kraje powinny nas obchodzić. W końcu to programiści tworzą nowoczesne rozwiązania. Posługujemy się tymi samymi językami programowania co reszta świata. Jest masa firm zagranicznych, które zlecają robienie skryptów np. Polakom, za które płacą od 1000-3000zł. Byłem świadkiem takiej transakcji. Do skryptu zaimportowano kupiony spis produktów i sprzedano za 150.000 EUR. Czy programista nie zasłużył na odrobinę więcej, np. premii?

Dlaczego więc w programiści w Polsce cenią się tak nisko? Praca na czarno do tego prowadzi... Studenci chcący zarobić na swoje potrzeby... Przypomnijcie sobie ile stron zrobiliście poniżej 500zł na "dziko"...

Nie proszę o odpowiedź na te pytania, ale o przemyślenie. Kim jest programista komputerowy...

Soft tworzony na Wyspach nie jest nic nowoczesniejszy niz tworzony w Polsce - jesli patrzysz na poziom forum to uwierz ze nie wszyscy w PL przedstawiaja taki poziom biggrin.gif
graft
Cytat(NuLL @ 31.08.2007, 14:36:20 ) *
Soft tworzony na Wyspach nie jest nic nowoczesniejszy niz tworzony w Polsce

Zgadzam się. Różnice są tylko w $$

A skoro nie sprzedajemy DOSI - po co tak słabo się programiści cenią (z drobnymi wyjątkami) czarodziej.gif
NuLL
Cytat(graft @ 31.08.2007, 15:43:37 ) *
Zgadzam się. Różnice są tylko w $$

A skoro nie sprzedajemy DOSI - po co tak słabo się programiści cenią (z drobnymi wyjątkami) czarodziej.gif

Nie wiem - nie mam z tym problemu biggrin.gif
graft
Ja też nie mam laugh.gif

Tylko wkurza mnie nasz system podatkowy i polityczny offtopic.gif
mike
A jaki to ma związek z programowaniem?
Od razu trzeba było tak a nie wyskakujesz z "ceńcie się". Ja na przykład też nie mam z tym problemu.
keo
Cytat(NoiseMc @ 28.08.2007, 15:57:49 ) *

CV to za malo

Powiem szczerze ze mialbym problem z pytaniem "Jakich zarobkow Pan oczekuje" jakbym mial w tej chwili szukac pracy w Lodzi albo w Wawie ...
W tej chwili w Bostonie mam $2.6k miesiecznie ... po powrocie do Polski Idealnie byloby zarabiac kolo 6k w Wawie lub 4k w Lodzi ... nie wiem tylko co na to Warszawskie/Lodzkie firmy.

hmm, nie powinno byc z tym problemu (wawa)

Ciekaw jestem jeszcze o jaka kwote mogloby podniesc zarobki posiadanie certyfikatu Zend ... w pazdzierniku zamierzam sie egzaminowac podczas Zend Conference w San Francisco.

jesli ja bym Cie przyjmowal do pracy, tego typu papier nie zrobilby na mnie wrazenia, ale na kims moze to zrobic (lepiej przyjrzyj sie dokladnie tak powierzchownemu pracodawcy)
gam3r
2500$ to nawet nie mało a chyba najmniej ile można zarabiać, w USA minimalna stawka to 15$/h = 2400$/mon więc raczej szaro. Da sie za to wyżyć? W Polsce za te marne minimum 700 zł to raczej ciężko.
NoiseMc
Cytat
2500$ to nawet nie mało a chyba najmniej ile można zarabiać, w USA minimalna stawka to 15$/h

Nie wiem skad bierzesz takie informacje (http://www.dol.gov/esa/minwage/america.htm) ... faktycznie jest to najmniej ile programista w USA moze zarabiac ale nie mozna tego porownywac do 700 zl na miesiac, sprawdz jakie sa ceny paliwa / biletow lotniczych / hoteli na Florydzie czy w Californii / ciuchow czy samochodow i odpowiedz sobie na pytanie czy da sie wyzyc z $2500 (3300 brutto) miesiecznie winksmiley.jpg
Sedziwoj
@NoiseMc
W swojej wyliczance zapomniałeś o bardzo ważnej rzeczy, jedzeniu.
Jak w USA chcesz się dobrze odżywiać to słono zapłacisz.
gam3r
mam znajomego, który był w Stanach w poprzednie wakacje i pracował za najniższą możliwą stawkę - 15$, przynajmniej tak twierdzi
NoiseMc
Zapytaj znajomego gdzie sa takie stawki .. od razu tam pojade ze wszystkimi moimi znajomymi biggrin.gif
Sedziwoj - wyliczanki? nie rozumiem ... co do jedzenia 600$ miesiecznie na zycie ... jedzac lunch na miescie, kolacje w domu i 2 razy w tygodniu wychodzac do restauracji wliczajac fajki - paczka dziennie.
Tak czy tak ... porownujac najnizsze stawki programisty w USA z najnizszymi stawkami w Polsce i tak w USA mozna sobie na duzo wiecej pozwolic.
gam3r
No właśnie, o takie porównanie na co można sobie pozwolić za te 2,5k chodziło. Wiadomo że inne realia więc nie ma co przeliczać złotówek na dolary czy odwrotnie.

Znajomy pracował gdzieś chyba w okolicy NY. Student 6 roku medycyny w Polsce, w jakiejś fabryce części silnikowych samochodow/samolotow/tranzytów i innych.
adrian09876
Witam!

Ostatnio nosze sie z zamiarem poproszenia mojego szefa o podwyzke i zastanawiam sie jaka suma bylaby odpowiednia winksmiley.jpg

Moja sytuacja wyglada nastepujaco:

Jestem studentem, koduje oczywiscie w php na miejscu w firmie (umowa zlecenie). Pisze nowe moduly do istniejacych aplikacji, przerabiam stary kod, zeby go dostosowac do oczekiwan nowego klienta, itd. itp. Poza tym w pracy wykorzystuje znajomosc mysql-a i postgresql-a (podzapytania, funkcje, triggery, to wszystko umiem)

W firmie pracuje od 8 miesiecy i jak na razie zarabiam niecale 9 zl za godzine. Jak przychodzilem takie wynagrodzenie mi odpowiadalo, wiadomo zadnego doswiadczenia, jakos trzeba zaczac.

Teraz taka placa troche mi nieodpowiada, dlatego myslalem o podwyzce do 12 zl za godzine.

Myslicie ze to realne??
graft
Zastanów się, czy po skonczeniu studiów będziesz chciał tam dalej pracować.
Teraz na umowe-zlecenie szef oszczędza na tobie sporo kasy (nie płaci ZUSu), więc o pojście po podwyżke nie masz co się czaić.
Ale jeśli będziesz chciał starać się o normalną umowe o pracę, może być ciężko to szefowi zrozumieć.

Wszystko zależy od budżetu firmy. Jeśli praca, którą wykonujesz zwraca się wielokrotnie, nie widzę problemu dla którego nie mógł byś więcej zarabiać.

Ja osobiście na początku wolał bym postarać się o umowę. Emerytura może się kiedyś przydać...
adrian09876
Wiem winksmiley.jpg

Ale mi umowa zlecenie na razie nie przeszkadza winksmiley.jpg dopiero zaczynam 4 rok winksmiley.jpg

A co tego czy moja praca zwraca sie wielokrotnie?? Coz, nie pracuje w ksiegowosci wiec nie wiem. Generalnie firma ostatnio znalazla nowego duzego kontrahenta, wiec, tak sobie mysle, jesli nie teraz to kiedy??
gam3r
ja bym walił do szefa czarodziej.gif
kase raczej ma bo większość z nich skąpi grosza, taka prawda. U mnie w mieście jest kilka agencji interaktywnych, w tym jedna bardzoo znana i bardzo kasiasta, lecz zamiast zapłacić więcej swoim pracownikom, to kręcą, jakiś czas temu kupili sobie mieszkanie - "biuro" w NY na Park Avenue, tylko po to by ich fiskus nie rozliczył z zaległości, a płacą...raczej grosze
shpyo
mówisz o os3? winksmiley.jpg
gam3r
biggrin.gif

ostatnio odwalili sobie nawet biura smile.gif wynajmowali 1 pietro kamienicy w centrum, a teraz maja własną 2 piętrową siedzibe :]
enigma
INTERIA: Płace informatyków rosną
Panowie idzie lepsze tongue.gif
domelon
Myślę, że należy cenić swoją pracę, czas poświęcony na naukę.
Rynek pracy zmienił się w ostatnim czasie ...

Mariusz
endr1u
zastanawia mnie jak wyglada praca programisty php. Czy ktos moze sie podzielic swoimi doswiadczeniami? jakie zadania dostajecie czy zadania te dotycza projektowania roznego rodzaju sklepów, forum, sys. logowania itd..? czy moze jakos inaczej?
sf
Cytat(endr1u @ 18.01.2009, 19:33:46 ) *
zastanawia mnie jak wyglada praca programisty php. Czy ktos moze sie podzielic swoimi doswiadczeniami? jakie zadania dostajecie czy zadania te dotycza projektowania roznego rodzaju sklepów, forum, sys. logowania itd..? czy moze jakos inaczej?

zależy od firmy, w większych firmach raczej na pewno nic nie projektujesz winksmiley.jpg dostajesz zadanie w stylu dopisać jakąś nową funkcjonalność do systemu, wdrożyć jakiś gotowy produkt

natomiast w mniejszych to inna historia bo one przeważnie chwytają się każdego zlecenia więc często musisz być programistą, testerem, projektantem, webmasterem tongue.gif jak masz dużą wiedzę to czasem możesz forsować swoje rozwiązania przejścia na inne oprogramowanie czy stworzenie własnego, ale jeśli jesteś początkujący to przeważnie dostosowujesz to co jest w firmie

pierwszą pracę lepiej znaleźć tam gdzie będzie bardziej doświadczony programista, od którego będzie można się uczyć
Pilsener
Cytat
gdzie będzie bardziej doświadczony programista, od którego będzie można się uczyć
- ciężko o mastaha z doświadczeniem, gdzie nie pójdę amatorszczyzną i prowizorką pachnie na kilometr, bo skąd np. wziąć ludzi, którzy pracowali/pracują przy takich projektach jak duże portale? Sam jestem amatorem, ale to co potrafią wypuścić nieraz "wielkie" firmy, to ja bym za darmo nie wziął. W dodatku pod takim projektem nikt się nie chce podpisać, żeby nie psuć sobie reputacji - ale kasę chętnie biorą wszyscy smile.gif

To wszystko są nowe technologie, więc trudno o ludzi z doświadczeniem. Majster, co 40 lat pracował przy obróbce stali to może i ma jakieś doświadczenie - a który z Was choć 20 lat programuje w PHP? guitar.gif
c3zi
20 lat to przesadzileś .. Imho jeśli ktoś programuję min. 5 lat zawodowo to ma już spore doświadczenie. Nie musi również siedzieć 5 lat w jednym jeżyku, w tym wypadku - PHP. Znająć podejści/projektowanie obiektowe to kwestia miesiąca na przestawienie się.
Dinth
Z serwisow freelancerskich (na ktorych w dodatku ponoc stawki za zlecenia sa bardzo zanizone) idzie zarobic 50-100 zl za godzine pracy. Niedlugo sie zaczne przekonywac jakie stawki sa poza nimi, juz nie zanizone smile.gif)
phpion
Cytat(Dinth @ 20.01.2009, 13:00:06 ) *
Z serwisow freelancerskich (na ktorych w dodatku ponoc stawki za zlecenia sa bardzo zanizone) idzie zarobic 50-100 zl za godzine pracy.

Hehehe i liczysz, że w normalnej robocie dostaniesz te 50-100zł na godzinę? Dobre, dobre. Jeżeli otrzymasz 20zł za godzinę to możesz uznać to za sukces. Na wyższe stawki (25zł? 30zł?) mogą liczyć tzw. killerzy.
nrm
Cytat(Pilsener @ 20.01.2009, 08:55:16 ) *
- a który z Was choć 20 lat programuje w PHP? guitar.gif

heh, jak sam wiesz jest to technicznie niemożliwe winksmiley.jpg archive.org podpowiada mi, że najstarsze co ma mojego jest z grudnia 2000 r. i ma piękne rozszerzenia *.php3 winksmiley.jpg choć trzeba przyznać, że tamten okres to raczej masowe wykorzystanie funkcji include/require i robienie liczników/ksiąg gości i kartek winksmiley.jpg
erix
Cytat
Majster, co 40 lat pracował przy obróbce stali to może i ma jakieś doświadczenie - a który z Was choć 20 lat programuje w PHP?

Zapomniałeś chyba, że w IT rok, to bardzo wiele. winksmiley.jpg
nasty
Cytat(phpion @ 20.01.2009, 17:33:33 ) *
Hehehe i liczysz, że w normalnej robocie dostaniesz te 50-100zł na godzinę? Dobre, dobre. Jeżeli otrzymasz 20zł za godzinę to możesz uznać to za sukces. Na wyższe stawki (25zł? 30zł?) mogą liczyć tzw. killerzy.
Fajnie masz, nie powiem biggrin.gif Z 3+ letnim udokumentowanym doświadczeniem, bez wachania, możesz cenić sie na 30+ zł za godzine. Ale to tez zalezy od technologii w jakiej pracujesz.
phpion
Cytat(nasty @ 20.01.2009, 21:23:08 ) *
Fajnie masz, nie powiem biggrin.gif Z 3+ letnim udokumentowanym doświadczeniem, bez wachania, możesz cenić sie na 30+ zł za godzine.

Co masz na myśli pisząc "udokumentowane doświadczenie"? 3 lata pracy stałej jako programista PHP czy 3 lata freelancingu? Ja mam na swoim koncie ~5 lat freelancerki + pół roku pracy stałej ale niestety w niewielkiej firmie. Niedługo będę musiał się rozejrzeć za stałą pracę (w sumie mam propozycję ale nie wiadomo czy "poczeka") i szczerze mówiąc sądziłem, że z takim "udokumentowanym doświadczeniem" więcej niż 20zł za godzinę raczej nie dostanę.

Cytat(nasty @ 20.01.2009, 21:23:08 ) *
Ale to tez zalezy od technologii w jakiej pracujesz.

Rozumiem, że skupiamy się tutaj głównie na PHP. Oczywiście ma tu wielkie znaczenie znajomość czegoś więcej niż tylko pisanie w czystym PHP oraz korzystanie z MySQL. Mam na myśli znajomość frameworków, innych baz danych, UML itd itd.
JoShiMa
Cytat(phpion @ 20.01.2009, 19:33:33 ) *

No chyba żarty sobie stroisz. Po pierwsze wszystko zależy od regionu. Ja tam nie wiem jak jest w Dąbrowie, ale według Twoich danych to ja chyba jestem megakillerem hi hi hi
Wykrywacz
Wszyscy cieszymy się twoim sukcesem, ale to nie temat o brylowaniu zarobkami.

A ja zapytam właśnie w temacie:
Planuje wziąć 2-3 ludzi do pracy zdalnej, na umowę zlecenie 1-2 zajmujących się c# i jednego od php'a i myślę aby zaproponować, za dzień pracy nad projektem w wypadku C# 200-300zł netto w wypadku PHP'owca 200-250zł również netto.

Czy sądzicie że to dobra propozycja? (ciągłość zleceń różna)
phpion
Cytat(JoShiMa @ 21.01.2009, 13:37:54 ) *
No chyba żarty sobie stroisz. Po pierwsze wszystko zależy od regionu. Ja tam nie wiem jak jest w Dąbrowie, ale według Twoich danych to ja chyba jestem megakillerem hi hi hi

Hmmm bazuję na realiach w Katowicach. 20zł/h na dzień dobry to tutaj bardzo dużo... możliwe, że w innych rejonach Polski jest inaczej.
JoShiMa
Cytat(Wykrywacz @ 21.01.2009, 13:56:50 ) *
Wszyscy cieszymy się twoim sukcesem, ale to nie temat o brylowaniu zarobkami.

To jest temat o zarobkach programisty i jeśli mówimy o kwotach to mówmy o konkretach aaevil.gif

Cytat(Wykrywacz @ 21.01.2009, 13:56:50 ) *
Planuje wziąć 2-3 ludzi do pracy zdalnej, na umowę zlecenie 1-2 zajmujących się c# i jednego od php'a i myślę aby zaproponować, za dzień pracy nad projektem w wypadku C# 200-300zł netto w wypadku PHP'owca 200-250zł również netto.

Znajdą się chętni...

Cytat(phpion)
Hmmm bazuję na realiach w Katowicach. 20zł/h na dzień dobry to tutaj bardzo dużo... możliwe, że w innych rejonach Polski jest inaczej.

No i właśnie chodzi o to, żeby nie stawiać tak kategorycznych tez, bo tak jak napisałam wiele zależy od regionu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.