Cytat
Nie utrwalajcie w blednym mysleniu. Oczywiscie ze mozna laczyc a potem wszystko naraz wyswietlic, ale to jest zbedne. Smazyc po kolei echo i wszystko bedzie dobrze. To nic formularzowi nie przeszkodzi.
Formularzowi nie przeszkodzi, ale czy taki kod nie bedzie nieco wolniejszy od jednego echo (lub print) z polaczonymi wartosciami?
Wiem, ze moze przesadzam, ale staram sie zwracac uwage na optymalizacje, moze czasem zbyt bardzo ;p W kazdym razie chodzi tez o "nawyki" (przy bardziej zlozonych skryptach zoptymalizowanie bedzie mialo wieksze znaczenie)
Przyjzawszy sie jednak blizej, widze, ze i tak w tym przypadku do laczenia bedzie trzeba tworzyc nowa zmienna, wiec mozna chyba posmazyc echo po kolei ;p bez jakichkolwiek strat (no z marginalnymi ;] )
//////////////////////////////////////////////////
//edit:Cytat("nospor")
na reszte nie mam sil. jest zapo¼no. moze jutro jak nikt nic nie dopisze
Mi starczylo ;] widocznie mi sie jakos nudzi ;]
..sprobuj wiec takiego kodu: (oprocz zmian w sposobie pisania zmienilem tez 2 rzeczy, jak dokladnie porownasz to je znajdziesz i wydaje mi sie, ze to rozwiaze tamten blad):
<?php
include_once("include/connect.php");
if($_SESSION['login'] != 'admin')
?>
<HTML>
<HEAD>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
</HEAD>
</HTML>
<FORM ACTION="book_update.php" METHOD="POST">
<TABLE BORDER=0>
<tr><td>Numer pozycji</td><tr></tr><td><input type=char name=nr_up maxlength=10 size=10></td></tr>
<tr><td colspan=2><input type=submit value="Wybierz" name="popraw"></td></tr>
</TABLE>
</FORM>
<?php
if(isset($_POST['popraw'])) { if($_SESSION['login']== 'admin') {
$result = mysql_query('select * from ksiazki where id_ksiazki='.$nr_up, $connection) or
die ('<font>Nie ma takiej pozycji</font>');
$display_block = ' <P>Nr: '.$row['id_ksiazki'].'<br>
<strong>'.$row['autor'].'</strong> - '.$row['tytul'].'<br>
Dzia³: '.$row['dzial'].' <br>
Skojarzenia: '.$row['plus1'].', '.$row['plus2'].', '.$row['plus3'].',<br>
<em>ISBN: '.$row['isbn'].'</em><br>
Opis: '.$row['opis']' <br>
No¶nik: '.$row['nosnik'].'</P>';
}
}
}
if ($ile==1) {
'<FORM ACTION="book_update.php" METHOD="POST">
<TABLE BORDER=0>
<tr><td>Numer pozycji</td><tr></tr><td><input type=char name=nr maxlength=10 size=10 value="'.$row['id_ksiazki'].'"></td></tr>
<tr><td>Autor</td><tr></tr><td><input type=char name=autor maxlength=100 size=100 value="'.$row['autor'].'"></td></tr>
<tr><td>Tytu³</td><tr></tr><td><input type=char name=tytul maxlength=100 size=100 value="'.$row['tytul'].'"></td></tr>
<tr><td>Dzia³</td><tr></tr><td><select name="dzial">
<option>Wybierz w³asciwy</option>';
$result = mysql_query('select * from dzial', $connection); echo '<option>'.$row['id_ksiazki'].'</option>'; }
</td></tr>
<tr><td>S³owo kluczowe 1</td><tr></tr><td><input type=char name=k1 maxlength=20 size=20 value="'.$row['plus1'].'"></td></tr>
<tr><td>S³owo kluczowe 2</td><tr></tr><td><input type=char name=k2 maxlength=20 size=20 value="'.$row['plus2'].'"></td></tr>
<tr><td>S³owo kluczowe 3</td><tr></tr><td><input type=char name=k3 maxlength=20 size=20 value="'.$row['plus3'].'"></td></tr>
<tr><td>ISBN</td><tr></tr><td><input type=char name=isbn maxlength="10" size="10" value="'.$row['isbn'].'"></td></tr>
<tr><td>Opis</td><tr></tr><td>
<label><textarea rows="5" cols="30" name="opis">'.$row['opis'].'</textarea></label></td></tr>
<tr><td>No¶nik</td><tr></tr><td>
<SELECT NAME="nosnik" value="'.$row['nosnik'].'">
<OPTION VALUE="">Wybierz wlasciwy</OPTION>
<OPTION VALUE="ksi±¿ka"'.($row['nosnik'] == 'ksi±¿ka' ? ' selected="selected"' : '').'>Ksi±¿ka</OPTION>
<OPTION VALUE="czasopismo"'.($row['nosnik'] == 'czasopismo' ? ' selected="selected"' : '').'>Czasopismo</OPTION>
<OPTION VALUE="cd"'.($row['nosnik'] == 'cd' ? ' selected="selected"' : '').'>Dysk CD</OPTION>
<OPTION VALUE="dvd"'.($row['nosnik'] == 'dvd' ? ' selected="selected"' : '').'>Dysk DVD</OPTION>
</SELECT></td></tr>
<tr><td colspan=2><input type=submit value="Popraw" name="zmien"></td></tr>
</TABLE>
</FORM>';
}
if(isset($_POST['zmien'])) { if($_SESSION['login']=="admin") {
SET
id_ksiazki = ''.$_POST['nr'].'',
autor = ''.$_POST['autor'].'',
tytul = ''.$_POST['tytul'].'',
dzial = ''.$_POST['dzial'].'',
plus1 = ''.$_POST['k1'].'',
plus2 = ''.$_POST['k2'].'',
plus3 = ''.$_POST['k3'].'',
isbn = ''.$_POST['isbn'].'',
opis = ''.$_POST['opis'].'',
nosnik = ''.$_POST['nosnik'].''
WHERE
id_ksiazki = '.$_POST['nr'],
$connection);
if ($result) {
header ('location: start.php'); }
}
}
?>
To jest przyklad takiego "lepszego" pisania, nie jestem pewien czy w pelni poprawny. W kazdym razie nie przyzwyczajaj sie do tego typu "odpowiedzi", to ma byc tylko jednorazowy przyklad ;]
PS: no chyba wszyscy sie uczymy. kto stoi w miejscu, ten sie cofa..