![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 27.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skrypcik ponizej dziala bez zarzutu
ale ja potrzebuje wstawic to w duzo wiekszy formularz, ktory jest wyswietlany za pomoca echo wiec z powyzszego usunolem wszystkie echa powstalo cos takiego
niesety dostaje komunikat Parse error: parse error, expecting `T_STRING' or `T_VARIABLE' or `T_NUM_STRING' in c:\usr\apache\httpd\html\user.php on line 17 linie 17 to ta --> <option>.$row['id_dzialu'].</option> kiedy z tej linii usune apostrofy obok id_dzialu to pole select wyswietla sie z tym, ze ma tylko 2 opcje "wybierz wlasciwy" i "..", a pod nim (nie ponizej tylko pod)wyrzuca "Wybierz własciwy while( = mysql_fetch_array( Resource id #4) ) { ..} " Jak naprawic ten skrypcik zeby dzialal poprawnie? i czy w takim polu select da sie ustawic ktora z pobranych z bazy wartosci jest selected? Uzywaj BB Code -- SongoQ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
za bardzo nie kumam. co ma inny formularza do kodu, ze musisz echa powywyalac? bez sensu. Pozatym w zmiennej przypisujesz kod php. jak chesz go wykonac to uzywaj eval. ale eval tez ci nie pomoze bo masz zly kod php w zmiennej
![]() uzywaj bbcode -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast
To
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 27.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(nospor @ 2005-12-10 23:43:10) za bardzo nie kumam. co ma inny formularza do kodu, ze musisz echa powywyalac? juz mowie o co chodzi. ten skrypt ma dzialac w tym formularzu
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ludziska czasmi kombinują ze glowa mala. Konczysz jedno echo, wkladasz swoj skrypt, zaczynasz znowu echo
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat(nospor @ 2005-12-11 10:55:18) Ludziska czasmi kombinują ze glowa mala. Konczysz jedno echo, wkladasz swoj skrypt, zaczynasz znowu echo No dobra moze i kombinuje ale jak widac to wszystko jest formularzem jak przerwe w ktoryms miejscu to mi sie caly nie wykona |
|
|
![]()
|
|
Cytat No dobra moze i kombinuje ale jak widac to wszystko jest formularzem jak przerwe w ktoryms miejscu to mi sie caly nie wykona ![]() Mozesz dawac nawet echo na kazda litere inputa i bedzie dzialalo, a co dopiero 3 echa na jeden formularz. To bez znaczenia, przerywaj se gdzie chcesz. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze lepiej laczyc tekst w ten sposob:
$txt='abc'.$zmienna['def'].'ghi';
Ten post edytował yavaho 11.12.2005, 22:33:56 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Moze lepiej laczyc tekst w ten sposob: Nie urwalajcie chlopaka w blednym mysleniu. Oczywiscie ze mozna laczyc a potem wszystko naraz wyswietlic, ale to jest zbedne. Smazyc po kolei echo i wszystko bedzie dobrze. To nic formularzowi nie przeszkodzi. ps: przenosze na poczatkujacy -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat(nospor @ 2005-12-11 21:35:33) Nie urwalajcie chlopaka w blednym mysleniu. Skad pomysl ze jestem chlopakiem?? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Skad pomysl ze jestem chlopakiem?? gdyz 99,99% uzytkownikow na forum to faceci. Rachunek prawdopodobienstwa, wybralem najbardziej prawdopodobną wersje. Ale na rachunek prawdopodobienstwa nie mozna w 100% liczyc. (wiem z zycia - niestety ![]() Ale nie odbiegajmy od tematu. Zadzialalo w konco z 3 echami? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat(nospor @ 2005-12-11 22:16:12) Ale nie odbiegajmy od tematu. Zadzialalo w konco z 3 echami? niestety nie ![]() |
|
|
![]()
|
|
a moze by tak cos wiecej? POkaz caly nowy kod, powiedz co ci nie dziala.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat(nospor @ 2005-12-12 08:57:08) a moze by tak cos wiecej? POkaz caly nowy kod, powiedz co ci nie dziala. ta stronka ma zawierac 2 formularze pierwsz do ktorego jest wpisywany numer pozycji, po wpisaniu i kliknieciu ma sie pojawiac drugi formularz, z danymi pobranymi z bazy, w ktorym bedzie mozna dokonac poprawek i ponownie zapisac do bazy. wszystko dziala tak jak powinno oprocz wpisania ostatecznych danych do bazy, jak klikne wykonanie drugiego formularza to wszystko znika i wraca do poczatku a kod wyglada tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie utrwalajcie w blednym mysleniu. Oczywiscie ze mozna laczyc a potem wszystko naraz wyswietlic, ale to jest zbedne. Smazyc po kolei echo i wszystko bedzie dobrze. To nic formularzowi nie przeszkodzi. Formularzowi nie przeszkodzi, ale czy taki kod nie bedzie nieco wolniejszy od jednego echo (lub print) z polaczonymi wartosciami? Wiem, ze moze przesadzam, ale staram sie zwracac uwage na optymalizacje, moze czasem zbyt bardzo ;p W kazdym razie chodzi tez o "nawyki" (przy bardziej zlozonych skryptach zoptymalizowanie bedzie mialo wieksze znaczenie) Przyjzawszy sie jednak blizej, widze, ze i tak w tym przypadku do laczenia bedzie trzeba tworzyc nowa zmienna, wiec mozna chyba posmazyc echo po kolei ;p bez jakichkolwiek strat (no z marginalnymi ;] ) ////////////////////////////////////////////////// //edit: Cytat("nospor") na reszte nie mam sil. jest zapoźno. moze jutro jak nikt nic nie dopisze Mi starczylo ;] widocznie mi sie jakos nudzi ;] ..sprobuj wiec takiego kodu: (oprocz zmian w sposobie pisania zmienilem tez 2 rzeczy, jak dokladnie porownasz to je znajdziesz i wydaje mi sie, ze to rozwiaze tamten blad):
To jest przyklad takiego "lepszego" pisania, nie jestem pewien czy w pelni poprawny. W kazdym razie nie przyzwyczajaj sie do tego typu "odpowiedzi", to ma byc tylko jednorazowy przyklad ;] PS: no chyba wszyscy sie uczymy. kto stoi w miejscu, ten sie cofa.. Ten post edytował qbuz 13.12.2005, 00:22:23 |
|
|
![]()
|
|
wow. takie rzeczy robi sie jednym zapytaniem
na reszte nie mam sil. jest zapoźno. moze jutro jak nikt nic nie dopisze -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat(nospor @ 2005-12-12 22:52:28) wow. takie rzeczy robi sie jednym zapytaniem dzieki za uwagi ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 15:57 |