Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przekierowanie do pliku .sql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
bobens_83
Witam. Chcialbym spytac jak stosuje sie mechanizm przekierowania do pliku zawierajacego kod SQL. Mam kod:
  1. #proste zapytanie
  2. SELECT *
  3. FROM bazka;

ktore zapisalem do pliku zapytanie.mysql. Dzialam na localhoscie (wamp).

W ksiazce znalazlem nastepujaca metode:
mysql -h nazwa_komputera -u uzytkownik -D baza < plik.sql
ale gdy ja zastosuje to konsola zwraca komunikat ze nie mozna znalesc pliku, pomimo ze zgralem go do katalogu C:\wamp\mysql\data\bazka.

1) Czy nazwa komputera jest konieczna i czy to ta nazwa panel sterowania->system->nazwa komputera(czy pelna nazwa komputera) - probowalem obie
2) Czy -D to na pewno oznacza nazwe bazy danych

Prosze o pomoc, bo to ciekawy mechanizm. Pozdrawiam.
dr_bonzo
Kod
mysql --help

prawde ci powie (skladnia dla windowsa moze byc troche inna)
-h, --host=name Connect to host. ; np 127.0.0.1 / localhost
-u ; nazwa uzytkownika
-p ; uzytkownik posiada haslo i bedziesz musial je wprowadzic, dopiero po uruchomieniu polecenia
-D, --database=name Database to use
Cytat
ale gdy ja zastosuje to konsola zwraca komunikat ze nie mozna znalesc pliku, pomimo ze zgralem go do katalogu C:\wamp\mysql\data\bazka.

a skad uruchamiasz mysqla?
najlepiej podaj pelna sciezke to pliku 'zapytanie.mysql'.
mhs
Najprawdopodobniej musisz plik z SQL'em wrzucic do katalogu BIN skad uruchamiany jest klient mysql.
bobens_83
Juz mam Rkingsmiley.png Niezaleznie gdzie jest plik, trzeba podac do niego pelna sciezke. I to tyle. Korzystajac z tematu mam jeszcze pytanko. Czy procedury implementowane do bazy sa gdzies przechowywane w tabelach 'systemowych' mysql (mysql.db/mysql.user/...) ? Czy da sie to jakos podejrzec? Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.