Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: preg_replace
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lame
Mam następujący problem:

1. <?php
  2.  
  3. preg_replace('/{('.$this->sec_tab[$cnt_sec-1].').([a-zA-Z0-9]+)}/',
  4.                             ''.$this->sec_blocks['1'][$i]['2']'', $matches[2]);
  5.  
  6. ?>

Otóż chcę dostać się do tej tablicy i podmienić tekst na jej zawartość, jednak powyższy kod nie chce działać. Jak zrobić, ażeby dostać się do tej tablicy przyjmując za wartości indeksów wyrażenia ujęte we wzorcu w nawiasy?

Z góry dziękuję za pomoc smile.gif

Dobra - problem rozwiązany, ale mam inny. Gdy wyszukuję coś przy użyciu wyrażeń regularnych, muszę najpierw przelecieć przez tekst wyrażeniem:

Kod
preg_replace('/\s+/', ' ', $data);

Inaczej pewnych rzeczy po prostu wyszukać się nie da. A jednak analizując kody innych osób nie widzę, ażeby miały z tym problem. O co może chodzić?
FiDO
Moze to pozna pora.. a moze cos innego, ale nie rozumiem o co pytasz (w obu przypadkach).

Sugeruje opisac problem nie oszczedzajac przy tym znakow i napisac do obu przypadkow przykladowe stringi, ktore chcesz zamienic oraz oczekiwane wyniki podmiany.
ghostrider
nie jestem pewien ale na moje oko, to wyglada na problem z textem w wileu linach, i tu przydałby się modyfikator "m"
  1. <?php
  2. $rex = "/...patern.../im";
  3. ?>

a co do:

Cytat
... po prostu wyszukać się nie da
, to scanner gdzies kiedys cytował:

... nie mów ze sie nie da, bo zawsze znajdzie sie jakis idiota, który nie bedzie o tym wiedział i to zrobi! ....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.