Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php instalacja dodatkowej biblioteki
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
kufalo
Witam, admin serwera zmienil ostatnio dystybucje linuxa...

Poprzednio php mialo zalaczona biblioteke php_mbstring. Teraz niestety nie wiadomo jak ja wlaczyc...

Amin pisze tak:
Cytat
wtedy bylo innaczej - miałem inną dystrybucje linuxa (łatwiejszą), która obsługiwała pakiety binarne RPM juz skompilowane, wiec łatwo było wrzucic. A w tej tylko ze zrodeł moge dorzucic. źródła nieskompilowane mam tylko nie wiem co dalej.

Moze ktos powiedziec jak to zrobic questionmark.gif
Sabistik
Cytat
(...)tylko nie wiem co dalej.

o_O Pozazdroscic admina... Swoja droga w necie jest pelno ospisow instalacji oprogramowania ze zrodel..
dr_bonzo
Nie - php musi byc skompilowane od nowa.
dr_bonzo
Cytat
A w tej tylko ze zrodeł moge dorzucic. źródła nieskompilowane mam tylko nie wiem co dalej.

Przeciez kompilacja to podstawy obslugi linuxa -- poza tym RTFM, tam jest wszystko opisane.

PS. "Admin" != Admin tongue.gif
dr_bonzo
Cytat
A czy nie mozna by bylo od kogos skopiowac php, ktore ma juz wkompilowana te biblioteke.......

Teoretycznie mozna by bylo, ale musialbys znalezc kogos kto ma ten sam system, i tak samo php zainstalowane.
Cytat
Albo jezeli moj admin tego nie umie - isc ze zrodlem php do kogos innego i skompilowac....

Lepiej zainstalowac od razu na serwerze.
Cytat
PS nie rozumiem dlaczego pod tym linuxem wszystkie instalki to zrodla......

Nie wszystkie - przeciez np. RPMy zawieraja skompilowane dystrybucje.
dr_bonzo
Cytat
lbo jezeli moj admin tego nie umie - isc ze zrodlem php do kogos innego i skompilowac.... questionmark.gif

Cytat
To najlepsze rozwiazanie - jednak dla mojego admina musialbym znalesc opis po polsku.....

Mialem na mysli zeby ktos ci zainstalowal php na serwerze.
Cytat
jednak dla mojego admina musialbym znalesc opis po polsku.....

OMFG: najszczersze wyrazy wspolczucia z powodu "admina" - google to nie istnieje?.
Chewolf
Cytat(kufalo @ 2005-11-20 16:26:52)
Lecz to mojemu adminowi nic nie daje biggrin.gif

Na twoim miejscu nie byłbym szczęśliwy, brak obsługi podstaw linuxa przez "Administratora" to nie powód do śmiechu. Jedyne wyjścia to przejście na inną dystrubucję ( w co wątpie ) lub ( najlepsza opcja) nauka tj. admin powinnien nauczyć się kompilować php i obsługiwać Linuxa. Nie ma co kombinować, przez co temat uważam za zamknięty.Wyczuwam paradoks jaki się kryje w powyższej sytuacji. (btw można wiedzieć jaką dystrybucje zainstawował)
dr_bonzo
kufa - to czego szukasz znajdziesz, gdy rozejrzysz sie po forum/wiki (jak to by powiedzial miszcz Yoda).
escaflowne
Jeżeli w skompilowanym php brakuje jakiegoś modułu, nie trzeba od razu robić kompilacji całego php od nowa. Wystarczy skompilować sam brakujący moduł.

Piszę z pamięci, więc to znajdzie się poniżej może być bzdurami smile.gif

Ściągnąć źródła php w odpowiedniej (takiej jak na serwerze) wersji, rozpakować, wejść do nowoutworzonego katalogu, wejść dalej do katalogu ext/nazwa_rozszerzenia, np. do ext/domxml, wydać polecenie phpize, potem ./configure (z odpowiednimi opcjami), make i make install. Na koniec dodać odpowiednią (zgodną z nazwą modułu) linijkę do php.ini, np.: extension = domxml.so.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.