![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 2 Dołączył: 24.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, admin serwera zmienil ostatnio dystybucje linuxa...
Poprzednio php mialo zalaczona biblioteke php_mbstring. Teraz niestety nie wiadomo jak ja wlaczyc... Amin pisze tak: Cytat wtedy bylo innaczej - miałem inną dystrybucje linuxa (łatwiejszą), która obsługiwała pakiety binarne RPM juz skompilowane, wiec łatwo było wrzucic. A w tej tylko ze zrodeł moge dorzucic. źródła nieskompilowane mam tylko nie wiem co dalej. Moze ktos powiedziec jak to zrobic ![]() Ten post edytował kufalo 20.11.2005, 15:11:17 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat (...)tylko nie wiem co dalej. o_O Pozazdroscic admina... Swoja droga w necie jest pelno ospisow instalacji oprogramowania ze zrodel.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie - php musi byc skompilowane od nowa.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A w tej tylko ze zrodeł moge dorzucic. źródła nieskompilowane mam tylko nie wiem co dalej. Przeciez kompilacja to podstawy obslugi linuxa -- poza tym RTFM, tam jest wszystko opisane. PS. "Admin" != Admin ![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat A czy nie mozna by bylo od kogos skopiowac php, ktore ma juz wkompilowana te biblioteke....... Teoretycznie mozna by bylo, ale musialbys znalezc kogos kto ma ten sam system, i tak samo php zainstalowane. Cytat Albo jezeli moj admin tego nie umie - isc ze zrodlem php do kogos innego i skompilowac.... Lepiej zainstalowac od razu na serwerze. Cytat PS nie rozumiem dlaczego pod tym linuxem wszystkie instalki to zrodla...... Nie wszystkie - przeciez np. RPMy zawieraja skompilowane dystrybucje. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat lbo jezeli moj admin tego nie umie - isc ze zrodlem php do kogos innego i skompilowac.... ![]() Cytat To najlepsze rozwiazanie - jednak dla mojego admina musialbym znalesc opis po polsku..... Mialem na mysli zeby ktos ci zainstalowal php na serwerze. Cytat jednak dla mojego admina musialbym znalesc opis po polsku..... OMFG: najszczersze wyrazy wspolczucia z powodu "admina" - google to nie istnieje?. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 335 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(kufalo @ 2005-11-20 16:26:52) Lecz to mojemu adminowi nic nie daje ![]() Na twoim miejscu nie byłbym szczęśliwy, brak obsługi podstaw linuxa przez "Administratora" to nie powód do śmiechu. Jedyne wyjścia to przejście na inną dystrubucję ( w co wątpie ) lub ( najlepsza opcja) nauka tj. admin powinnien nauczyć się kompilować php i obsługiwać Linuxa. Nie ma co kombinować, przez co temat uważam za zamknięty.Wyczuwam paradoks jaki się kryje w powyższej sytuacji. (btw można wiedzieć jaką dystrybucje zainstawował) |
|
|
![]()
|
|
kufa - to czego szukasz znajdziesz, gdy rozejrzysz sie po forum/wiki (jak to by powiedzial miszcz Yoda).
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli w skompilowanym php brakuje jakiegoś modułu, nie trzeba od razu robić kompilacji całego php od nowa. Wystarczy skompilować sam brakujący moduł.
Piszę z pamięci, więc to znajdzie się poniżej może być bzdurami ![]() Ściągnąć źródła php w odpowiedniej (takiej jak na serwerze) wersji, rozpakować, wejść do nowoutworzonego katalogu, wejść dalej do katalogu ext/nazwa_rozszerzenia, np. do ext/domxml, wydać polecenie phpize, potem ./configure (z odpowiednimi opcjami), make i make install. Na koniec dodać odpowiednią (zgodną z nazwą modułu) linijkę do php.ini, np.: extension = domxml.so. Ten post edytował escaflowne 29.11.2005, 15:28:41 -------------------- Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec - Woody Allen
/home/env: Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.1 | FreeBSD 8.0 | NetBeans 6.8 | symfony 1.4 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:31 |