Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: preg_replace();
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lechup
Witam!

Mam taki dziwny problemik mianowicie mam kod:

1. <?php
  2. $c=array('/index.php?module=download&id=([0-9]*)/', '/index.php?module=download&cat=([0-9]*)/');
  3. $n=array('dwl/1'.".html", 'dwlcat/1.html');
  4.  
  5. $dane=preg_replace($c, $n, $dane);
  6. ?>

i dziwność problemu polega na tym, że tak sformułowany kod zamienia mi czasami linki do formatu: dwl/.html{tutaj_id_za_adresu} - czasami zamienia dobrze! :/ - zupełnie nie wiem dlaczego - chyba coś nie tak robie...

Jak próbowałem opierac się na ereg_replace to w ogóle mi nie zamieniało linków...
d3iv
zabardzo nie rozumiem jak chcesz zeby wygladal koncowy wynik ale sadzac po kodzie to chcesz zeby te numerki pojawialy sie przed .html a moze sie myle ?!
  1. <?
  2. $c=array('/index.php?module=download&id=([0-9]*)/', '/index.php?module=download&cat=([0-9]*)/');
  3. $n=array('dwl/1.html', 'dwlcat/1.html');
  4.  
  5. $dane=preg_replace($c, $n, $dane);
  6. echo $dane;
  7. ?>
lechup
tak cche właśnie przed .html numerek a wali mi po... i to czasami tylko :| to jest najśmieszniejsze... a może użyć funkcji ereg_replace?

tylko na wywołanie:

1. <?
  2. $c=array('index.php?module=download&id=([0-9]*)');
  3. $n=array('dwl/$1.html');
  4.  
  5. $dane=ereg_replace($c, $n, $dane);
  6. echo $dane;
  7. ?>

nic się nie dzieje - nic nie zamienia :|

a ten powyszzy kod działa tak samo jak mój... czasami zamienia dobrze czsami źle :|
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.