Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z postgresem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
pawel_k
witam

mam problem z instalacja postgresq pod winde... robie wszystko tak jak napisal pan Bargiel w swojej ksiazce ("php5. kompendium webmastera") i po wszystkim przy probie polaczenia sie z baza wyskakuje mi taki warning:
  1. Warning: pg_connect() [function.pg-connect]: Unable to connect to PostgreSQL server: could not connect to server: Connection refused (0x0000274D/10061) Is the server running on host "localhost" and accepting TCP/IP connections on port 5432?

tymczasowo dzialam na nie swoim kompie, wiec instalka linuxa nie wchodzi w gre, a przez to jestem skazany na mysql...

jesli to moze w czyms pomoc to dodam ze zainstalowany jest windows xp profesional (orginalny)... no i z netem lacze sie przez modem (jesli to cos zmienia)...

i wszystko ladnie dziala jesli wpisuje polecenia w psql....
sf
zaczolbym od sprawdzenia czy jest uruchomion... netstat -a

potem poszedlbym do google gdzie znalazlbym informacje o tym problemie
w komentarzach http://pl2.php.net/function.pg-connect
wolan
Cytat(pawel_k @ 2005-08-01 20:28:33)
warning:
  1. Warning: pg_connect() [function.pg-connect]: Unable to connect to PostgreSQL server: could not connect to server: Connection refused (0x0000274D/10061) Is the server running on host "localhost" and accepting TCP/IP connections on port 5432?

sprobuj wylaczyc firewalla. skoro psql dziala to i usluga postgresqla dziala, wiec chyba to moze byc przyczyna.

z wyrazami szacunku,
wolan
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.