Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: rekurencja w klasie...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
patigo
Witam

jak powinna wyglądać (i czy wogóle jest możliwa) funkcja rekurencyjna w klasie?

napisałem coś takiego:
  1. <?php
  2. class A
  3. function sprawdz($a){
  4. //zapytanie do bazy
  5. while ($tablica = mysql_fetch_array($result)){
  6. function wypisz($tablica[1]){
  7. //kod funkcji
  8. }
  9. ?>

mniej więcej tak to wygląda.
A wywala mi takie błędy:

Parse error: parse error, expecting `T_STRING' in /dysk/class.A.php on line 262

Fatal error: Cannot instantiate non-existent class: Ain /dysk/spis_tresci.php on line 9

Prosze o pomoc
scanner
Co autor ma na mysli?
I która linia niby na numer 262?
A która linia ma numer 9?
Czy autor wie co to rekurencja?
patigo
linia 262 w tym przypadku odpowiada linii 6
a linia 9 odpowiada linii 9 w innym pliku rolleyes.gif

A jeżeli chodzi o rekurencję to pi * drzwi wiem co to jest tylko nigdy tego nie stosowałem stąd mój post smile.gif
nospor
Orajciu ale bajzer.
Ty jak deklarujesz klasę to daj jej {}.
Funkcji nie deklaruje się w pętli.

1. <?php
  2.  
  3. class A
  4. {
  5. function sprawdz($a)
  6. {
  7.    while ($tablica = mysql_fetch_array($result))
  8.    {
  9.          wypisz($tablica[1]);
  10.    }
  11. }
  12. function wypisz($tablica)
  13. {
  14. //......
  15. }
  16. }
  17.  
  18. ?>

Cytat
A jeżeli chodzi o rekurencję to pi * drzwi wiem co to jest tylko nigdy tego nie stosowałem stąd mój post

chyba raczej pi*dziurka od klucza. Z twojego kodu wynika że ty nic nie wiesz o rekurencji
dasko
@nospor: a w twoim kodzie nie ma rekurencji, wiec troche zly przykład...smile.gif
mike
Żeby zrozumieć rekurencję, trzeba najpierw zrozumieć rekurencję.
winksmiley.jpg
NuLL
@dasko - autor topicu nie ma pojęcia co to rekurencja i trudno ją tam wpuścić tongue.gif
bela
Patigo funkcja rekurencyjna to taka, która odwołuje się sama do siebie, oczywiscie ma jakis warunek, aby przestań, żeby nie zrobila się pętla nieskończona. A u Ciebie to zwykla petla jest.
NuLL
bela_666 - odnosze po namyśle wrażenie, że autor traktuje rekurencję jako wykonywanie funkcji w pętli.
hesus
Ja Cie... tyle tu mądrych dzieci... i wszystkie wiedzą, co to rekurencja... tylko jedno nie... Proponuję szalenie obrazowy kursik http://mpp.qs.pl/XAlgorytmy/ARekurencja.html
nospor
dasko: Ja koledze tylko poprawilem jego kod, anie wplatywalem tam rekurencji
patigo
tak czy siak każdy dał swój wywód a nie sprostał zapytaniu zatem pytanie czy oby wszyscy wiedzą naprawdę co to jest rekurencja?? cool.gif
mike
No to Ci odpowiem:
Funkcja rekurencyjna w klasie powinna wyglądać i działać tak jak każda inna funkcja rekurencyjna - w klasie czy sama jedna.
Nie ma żadnego związku z zagadnieniem rekurencji i klasy.

Cytat(patigo @ 2005-04-04 22:48:31)
(...) czy oby wszyscy wiedzą naprawdę co to jest rekurencja??

Nie. Patrząc na Twój kod dołączony do pytania ( że niby związany z rekurencją ), odpowiadam : Ty nie wiesz co to jest rekurencja. Doczytaj a potem zadawaj pytania.
patigo
masz rację nie wiem ale oczekując jakiejś rzetelnej odpowiedzi nic nie otrzymałem stąd moje pytanie. Poza tym "mądrowaniem" się, nikt nie wskazał mi żadnej odpowiedzi czy też rady.
scanner
Proponuję zacżąc wątek od nowa.
Po przeczytaniu na przykład: http://www.chem.univ.gda.pl/~piotao/Progra.../rekurencja.htm lub setek innych dostępnych w sieci materiałów.

Ten wątek zamykam.
Nie da się jednym tchem wypowiedzięc słow "klasa", "funkcja", "rekurencja", jeśłi nie ma się podstawowej wiedzy na ich temat.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.