![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
jak powinna wyglądać (i czy wogóle jest możliwa) funkcja rekurencyjna w klasie? napisałem coś takiego:
mniej więcej tak to wygląda. A wywala mi takie błędy: Parse error: parse error, expecting `T_STRING' in /dysk/class.A.php on line 262 Fatal error: Cannot instantiate non-existent class: Ain /dysk/spis_tresci.php on line 9 Prosze o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Co autor ma na mysli?
I która linia niby na numer 262? A która linia ma numer 9? Czy autor wie co to rekurencja? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
linia 262 w tym przypadku odpowiada linii 6
a linia 9 odpowiada linii 9 w innym pliku ![]() A jeżeli chodzi o rekurencję to pi * drzwi wiem co to jest tylko nigdy tego nie stosowałem stąd mój post ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Orajciu ale bajzer.
Ty jak deklarujesz klasę to daj jej {}. Funkcji nie deklaruje się w pętli.
Cytat A jeżeli chodzi o rekurencję to pi * drzwi wiem co to jest tylko nigdy tego nie stosowałem stąd mój post chyba raczej pi*dziurka od klucza. Z twojego kodu wynika że ty nic nie wiesz o rekurencji Ten post edytował nospor 4.04.2005, 13:41:40 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor: a w twoim kodzie nie ma rekurencji, wiec troche zly przykład...
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby zrozumieć rekurencję, trzeba najpierw zrozumieć rekurencję.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@dasko - autor topicu nie ma pojęcia co to rekurencja i trudno ją tam wpuścić
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Patigo funkcja rekurencyjna to taka, która odwołuje się sama do siebie, oczywiscie ma jakis warunek, aby przestań, żeby nie zrobila się pętla nieskończona. A u Ciebie to zwykla petla jest.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bela_666 - odnosze po namyśle wrażenie, że autor traktuje rekurencję jako wykonywanie funkcji w pętli.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja Cie... tyle tu mądrych dzieci... i wszystkie wiedzą, co to rekurencja... tylko jedno nie... Proponuję szalenie obrazowy kursik http://mpp.qs.pl/XAlgorytmy/ARekurencja.html
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
dasko: Ja koledze tylko poprawilem jego kod, anie wplatywalem tam rekurencji
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
tak czy siak każdy dał swój wywód a nie sprostał zapytaniu zatem pytanie czy oby wszyscy wiedzą naprawdę co to jest rekurencja??
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to Ci odpowiem:
Funkcja rekurencyjna w klasie powinna wyglądać i działać tak jak każda inna funkcja rekurencyjna - w klasie czy sama jedna. Nie ma żadnego związku z zagadnieniem rekurencji i klasy. Cytat(patigo @ 2005-04-04 22:48:31) (...) czy oby wszyscy wiedzą naprawdę co to jest rekurencja?? Nie. Patrząc na Twój kod dołączony do pytania ( że niby związany z rekurencją ), odpowiadam : Ty nie wiesz co to jest rekurencja. Doczytaj a potem zadawaj pytania. |
|
|
![]()
|
|
masz rację nie wiem ale oczekując jakiejś rzetelnej odpowiedzi nic nie otrzymałem stąd moje pytanie. Poza tym "mądrowaniem" się, nikt nie wskazał mi żadnej odpowiedzi czy też rady.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Proponuję zacżąc wątek od nowa.
Po przeczytaniu na przykład: http://www.chem.univ.gda.pl/~piotao/Progra.../rekurencja.htm lub setek innych dostępnych w sieci materiałów. Ten wątek zamykam. Nie da się jednym tchem wypowiedzięc słow "klasa", "funkcja", "rekurencja", jeśłi nie ma się podstawowej wiedzy na ich temat. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:27 |