Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: odczytanie daty z bazy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
alex porcini
Witam.

Mam taki problem. W tabeli sa rozne kolumny, w srod nich jest tez data, ktora zapisuje w takiej postaci
  1. <?php
  2. 2005-02-02 23:09:52
  3. ?>

teraz chcialbym zczytac rekordy tylko z konkretnego dnia w jakims tam miesiacu. Do tego bedzie sluzyc formularz, do ktorego bede wpisywac dzien i miesiac.

Jak je odczytac z bazy?

czy ktos moglby mi pomoc

dziekuje z gory

alex porcini
donpablo
to akurat załatwi jedno proste zapytanie do bazy danych:
SELECT "nazwy_kolumn_ktore_chcesz_odczytac" FROM "nazwa_tabeli"
WHERE "nazwa_kolumny_z_data" = $data_wpisana_w_formularzu
takie lub podobne zapytanie wysyłasz do serwera bazy danych za pomocą funkci
mysql_query, i na koniec pobierasz rekordy za pomocą funkcji mysql_fetch_array()
alex porcini
tyle to ja wiem biggrin.gif dzieki

mam takie zapytanie:
  1. <?php
  2. &#092;"SELECT * FROM konkurs_2 WHERE data='$dzien' ORDER BY data DESC\";
  3. ?>

mam jednak problem ze zdefiniowaniem zmiennej '$dzien'

jezeli podamy miesiac (np: 03) i dzien (np: 21) to jak zdefiniowac teraz te zmienna tak, zeby wybieral ten dzien bez wzgledu na rok i minuty wprowadzenia rekordu?

alex porcini
donpablo
następnym razem napisz od razu o co chodzi, bo z pierwszego postu wynikało że nie znasz mysqla, tak z tego mozna wnioskować
pytanie , czy ta data w bazie danych musi koniecznie zawierać godzinę?questionmark.gif
alex porcini
To przepraszam najmocniej za niejasnosci w poscie.

Niestety data jest zapisywana w takiej formie (2005-02-02 23:09:52)

Gdybym robil to od nowa to podzielilbym ja na kolumny i mialbym z glowy, ale niestety jest tak skonstruowana i nic nie poradze. Traz musze z calego zapisu wycisnac tylko miesiac i dzien.

Czy da sie cos z tym zrobic?
donpablo
ok, nie mam teraz czasu żeby to testować ale sprubuj skonstruować zapytanie stosując "LIKE"
cos w stylu:
SELECT * FROM konkurs_2 WHERE data LIKE '%$dzien%' ORDER BY data DESC";
te procenty to dowolny ciąg znaków, powinno zadziałać bo teraz bedzie wyszukiwać dzień i miesiąc z dowolnymi godzinami i rokiem
rogrog
@donpablo: no nie wiem nie wydaje mi się żeby to było właściwe rozwiązanie

@alex porcini: manual mysqla - funkcje z datą i czasem: http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/date-and...-functions.html szczególnie funkcja DATE() powinna Cię zainteresować niestety dopiero od MySQL 4.1.1
Kuziu
Cytat(alex porcini @ 2005-03-31 19:21:24)
..Gdybym robil to od nowa to podzielilbym ja na kolumny i mialbym z glowy....

I miałbyś 6 kolumn zamiast 1 ... czy ni elepiej uzywać funkcji time(); questionmark.gif i trzymać jej w bazie jako liczbę całkowitą ? :|
alex porcini
Sluchajcie!

pomoc donpablo zadzialala. Da sie to zrobic za pomoca LIKE.

rogrog dziekuje bardzo za link. postudiuje sobie

Kuziu pewnie masz racje, ale poniewaz jestem samoukiem i nie mam informatycznego wyksztalcenia to kombinuje jak moge i wiem, ze w ten sposob bym to zrobil bez zawracania ludziom glowy na forach. Ale dzieki. Twoja uwage tez zapamietam.

dzieki wszystkim za pomoc

alex porcini
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.