![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taki problem. W tabeli sa rozne kolumny, w srod nich jest tez data, ktora zapisuje w takiej postaci
teraz chcialbym zczytac rekordy tylko z konkretnego dnia w jakims tam miesiacu. Do tego bedzie sluzyc formularz, do ktorego bede wpisywac dzien i miesiac. Jak je odczytac z bazy? czy ktos moglby mi pomoc dziekuje z gory alex porcini |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to akurat załatwi jedno proste zapytanie do bazy danych:
SELECT "nazwy_kolumn_ktore_chcesz_odczytac" FROM "nazwa_tabeli" WHERE "nazwa_kolumny_z_data" = $data_wpisana_w_formularzu takie lub podobne zapytanie wysyłasz do serwera bazy danych za pomocą funkci mysql_query, i na koniec pobierasz rekordy za pomocą funkcji mysql_fetch_array() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tyle to ja wiem
![]() mam takie zapytanie:
mam jednak problem ze zdefiniowaniem zmiennej '$dzien' jezeli podamy miesiac (np: 03) i dzien (np: 21) to jak zdefiniowac teraz te zmienna tak, zeby wybieral ten dzien bez wzgledu na rok i minuty wprowadzenia rekordu? alex porcini Ten post edytował alex porcini 31.03.2005, 18:08:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
następnym razem napisz od razu o co chodzi, bo z pierwszego postu wynikało że nie znasz mysqla, tak z tego mozna wnioskować
pytanie , czy ta data w bazie danych musi koniecznie zawierać godzinę? ![]() |
|
|
![]()
|
|
To przepraszam najmocniej za niejasnosci w poscie.
Niestety data jest zapisywana w takiej formie (2005-02-02 23:09:52) Gdybym robil to od nowa to podzielilbym ja na kolumny i mialbym z glowy, ale niestety jest tak skonstruowana i nic nie poradze. Traz musze z calego zapisu wycisnac tylko miesiac i dzien. Czy da sie cos z tym zrobic? Ten post edytował alex porcini 31.03.2005, 18:22:22 |
|
|
![]()
|
|
ok, nie mam teraz czasu żeby to testować ale sprubuj skonstruować zapytanie stosując "LIKE"
cos w stylu: SELECT * FROM konkurs_2 WHERE data LIKE '%$dzien%' ORDER BY data DESC"; te procenty to dowolny ciąg znaków, powinno zadziałać bo teraz bedzie wyszukiwać dzień i miesiąc z dowolnymi godzinami i rokiem Ten post edytował donpablo 31.03.2005, 18:38:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@donpablo: no nie wiem nie wydaje mi się żeby to było właściwe rozwiązanie
@alex porcini: manual mysqla - funkcje z datą i czasem: http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/date-and...-functions.html szczególnie funkcja DATE() powinna Cię zainteresować niestety dopiero od MySQL 4.1.1 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(alex porcini @ 2005-03-31 19:21:24) ..Gdybym robil to od nowa to podzielilbym ja na kolumny i mialbym z glowy.... I miałbyś 6 kolumn zamiast 1 ... czy ni elepiej uzywać funkcji time(); ![]() -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
Sluchajcie!
pomoc donpablo zadzialala. Da sie to zrobic za pomoca LIKE. rogrog dziekuje bardzo za link. postudiuje sobie Kuziu pewnie masz racje, ale poniewaz jestem samoukiem i nie mam informatycznego wyksztalcenia to kombinuje jak moge i wiem, ze w ten sposob bym to zrobil bez zawracania ludziom glowy na forach. Ale dzieki. Twoja uwage tez zapamietam. dzieki wszystkim za pomoc alex porcini |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:33 |