Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dynamiczna Piramida potrzeb
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Pyton_000
Siemka.

Jako że z JS to ja noga jestem i ogólnie fajtłapa to szukam podpowiedzi.

Potrzebuję zrobić Piramidę potrzeb.
Konkretnie mam bazę słów którą pobiorę sobie z BD. Powiedzmy 30 słów.
Teraz mamy przed sobą Piramidę coś w ten deseń (tylko bez tych tekstów w środku)

1. Użytkownik z 30 słów wybiera sobie 20 i one wędrują do najniższego stopnia (na sam dół)
2. Potem użytkownik z tych 20 wybiera 10 i one wędrują piętro wyżej
3. Proces powtarzamy aż na górze zostanie 1 słowo.

Ogólna suma słów w całej piramidze max 20.
Liczby tu nie są akurat istotne.

Czego potrzebuję:
- Możliwość przenoszenia słów między tymi piętrami. Koniecznie jest ustalenie limitów per piętro. W sumie nie ma znaczenia czy user od razu sobie poustawia gdzie co chce czy od dołu do góry.
Ważne jest to aby był ustalony limit max słów w całej figurze.
- Całość muszę zapisywać do BD (czyli które słowa i gdzie są ułożone, kolejność w sumie nie ma znaczenia)
- Cała piramidka musi być wygenerowana do PDF.

Moje koncepcje:
- Pobrania słówek Ajaxem oraz zapisywanie ich miejsa w BD (to nie problem)
- Przenoszenie słówek do poziomów i z (draggable? Tylko jakoś muszę ustalić limit przestrzeni jakoś (czyli trapezy a nie prostokąty)
- No i generowanie PDF z całości trójkąta (canva?)

Jakieś sugestie jak się za to zabrać?
trueblue
Liczba pięter jest stała, tak?

Draggable jak najbardziej. Każde piętro to droppable. Jeśli będziesz mieć limity na piętra, to może zcancelować dragging albo zablokować drop area.
Obszary droppable ustawiłbym jako prostokąty o coraz węższej szerokości (schodki) zawierające się w trójkącie. Ewentualnie na szerokość całej podstawy piętra, ale na całość nałożone clip-path w CSS lub po prostu maskujące "nierówne" boki dwa obrócone prostokąty.
Generowanie PDF możesz zrobić bezpośrednio w PHP skoro i tak zapisujesz dane ajaxem do bazy.

Trzeba chyba sprawdzać jednak jedną rzecz mimo limitów na piętra i całości. Nie może być więcej słówek na wyższym poziomie, chyba, że nie ma takiego ograniczenia.
Pyton_000
Liczba pięter będzie ustalona na sztywno póki co (4-5)
W sumie fakt, trójkąt może być dość spory tak aby zmieścić słówka więc prostokąt wew. pola w sumie jak najbardzie tak.

W sumie chyba zrobię generowanie PDF z poziomu PHP bo dojdą tam jeszcze inne dane typu imię, nazwisko itd.

Tak, limity są ustalone. Wyższy poziom będzie miał 2x mniej słówek niż dolny. Ale ustalając nazwy dla droppable mogę sprawdzić czy N <= jakiś round(N-1/2)

@trueblue masz 13 pomógł w piątek 13-ego tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.