pokaz_tablice.php?katID=1&podkatID=2
Wszystko tutaj działa ok - wyświetla mi produkty z kategorii 1 i przypisanej do niej podkategorii. . Chciałbym móc także podać taki link
pokaz_tablice.php?katID=1
który wyświetli produkty z całej kategorii i wszystkich należących do niej podkategorii.
Zrobiłem takie zapytanie:
SELECT produkt.id_produkt AS ID_produkt, produkt.nazwa AS nazwa2, produkt.cena_netto AS netto2, produkt.zdjecie AS zdjecie2, kategoria.nazwa AS nazwa3, podkategoria.nazwa AS nazwa4 FROM produkt JOIN kategoria ON (produkt.id_kategoria = kategoria.id_kategoria) JOIN podkategoria ON (produkt.id_podkategoria = podkategoria.id_podkategoria) WHERE kategoria.id_kategoria='$katID' AND podkategoria.id_podkategoria='$podkatID' GROUP BY id_produkt
I w pierwszym przypadku kiedy link jest długi (ma dwa GETy) działa super. Kiedy chcę wyświetlić tylko cała kategorię nie mam nic. Zmodyfikowałem to tak:
SELECT produkt.id_produkt AS ID_produkt, produkt.nazwa AS nazwa2, produkt.cena_netto AS netto2, produkt.zdjecie AS zdjecie2, kategoria.nazwa AS nazwa3, podkategoria.nazwa AS nazwa4 FROM produkt JOIN kategoria ON (produkt.id_kategoria = kategoria.id_kategoria) JOIN podkategoria ON (produkt.id_podkategoria = podkategoria.id_podkategoria) WHERE kategoria.id_kategoria='$katID' OR (kategoria.id_kategoria='$katID' AND podkategoria.id_podkategoria='$podkatID') GROUP BY id_produkt
Wtedy działa cała kategoria, lecz, gdy chce wyświetlić tylko elementy z podkategorii (dwa GETy) to wyświetla mi i tak całą kategorię. Coś pewnie jest źle w zapytaniu, ale już troszkę nad tym myślę i ciężko mi coś wyłapać.