Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tablice...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Wankster
Mam problem winksmiley.jpg

Napisałem sobie klase do generowania formularzy...
Jest sobie funkcja generate_fields gdzie podaje array(pola) a w miejsce pola są kolejne tablice z polami... pierwsza wartośc tablicy (array(TUTAJ,druga...)) określa typ pola.

Gdy w TUTAJ podam 'select' mogę utworzyć pole typu select (przewijana lista)... a tak to jest z przykładzie:
[php:1:9887dc268e]<?php

[...]
array(
'select',
'Domyslny język : ',
'language',
array(
'OPTION_NAME' => 'OPTION_VALUE',
'Język polski' => 'polski'
)
)
[...]

?>[/php:1:9887dc268e]
w trzeciej pozycji tej tablicy jest kolejne array(). Ta tablica odpowiada wyświetlanie określonych w niej wartości. Czyli powyższy przykład zwróci coś takiego
Kod
<select name="language" size="1">

<option value="OPTION_VALUE">OPTION_NAME</option>

<option value="polski">Język polski</option>

</select>

No i wszystko gra, jeżeli robie tak jak jest powyżej.

Teraz chciałem zrobić żeby poprzez klase używając select wyświetlić wszystie pliki, które zaczynają mają postać lang-(.*).php. To już mam, tzn. ten skrypt, który wyciąga te pliki, ale nie wiem jak zrobić żeby zwrócić to do tablicy i dać ją w odpowiednie miejsce w 'select' sad.gif

Nie mogę tego zrobić ponieważ nie da się/nie wiem jak zrobić żeby można było dane do tablicy w ten sposób wsadzać :
[php:1:9887dc268e]<?php
$array = '"Polish" => "polish", "English" => "english"';
$array = array( $array );
?>[/php:1:9887dc268e]

Widziałem także coś takiego że daje się kod php do zmiennej, a później jakoś się go odpala? Może to by rozwiązało mój problem?

Dzięki za pomoc chłopaki, ew. dziewczęta winksmiley.jpg
Wankster
Dobra udało mi się smile.gif
50% wykorzystałem z przeglądania forum a drugie 50% z manuala i działa!
scanner
Może pokaż rozwiązanie innym forumowiczom?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.