Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Nie indeksowanie stron panelu administreacyjnego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kerth
Witam,
mam w swoim portalu zrobiony panel administracyjny i teraz nie wiem jak to jest z indeksowaniem jego podstron w wyszukiwarkach. Strony nie ma jeszcze w internecie ale to dlatego, że chcę dopiąć wszystko na ostatni guzik. Jak ustawić, żeby podstron panelu administracyjnego nie indeksowano w przeglądarkach? Inne pozostałe tak ale nie panel. Czy da się ustawić jakieś uprawnienia indeksowania czy coś takiego? Proszę o pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam.
Daimos
Przydałoby się też w pierwszej kolejności zabezpieczenie panelu (hasło?), co już z miejsca zatrzyma indeksowanie - bo chyba to nie jest tak oczywiste, skoro tak zadałeś pytanie. A jak chcesz logowanie ukryć, to plik robots.txt jak kolega wyżej napisał
mstraczkowski
Użycie do tego celu pliku robots.txt (który musi być publiczny) i może być odczytany przez cokolwiek i kogokolwiek daje możliwość osobom trzecim ustalenia pod jakim adresem znajduje się panel administracyjny.
Pomimo zabezpieczenia w postaci ewentualnego logowania, nie jest to raczej efektem pożądanym.

Moim zdaniem najlepiej do tego celu wykorzystać meta tag robots, który umieszczamy w panelu i jego podstronach:
  1. <meta name="robots" content="noindex, nofollow" />
Kerth
Nie wiem czy jest to optymalne ale ja nie loguję się do panlu administracyjnego. Przydzielam go na podstawie bazy danych i kolumny `admin`. Jeśli jest 1 to jest administratorem jeśli 0 to nie jest. Ale spróbuję sprawdzić wszystkie rady w praktyce. Jakby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł to chętnie posłucham.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.