Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP]Nie indeksowanie stron panelu administreacyjnego
Kerth

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
mam w swoim portalu zrobiony panel administracyjny i teraz nie wiem jak to jest z indeksowaniem jego podstron w wyszukiwarkach. Strony nie ma jeszcze w internecie ale to dlatego, że chcę dopiąć wszystko na ostatni guzik. Jak ustawić, żeby podstron panelu administracyjnego nie indeksowano w przeglądarkach? Inne pozostałe tak ale nie panel. Czy da się ustawić jakieś uprawnienia indeksowania czy coś takiego? Proszę o pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post
gorden

-----

https://support.google.com/webmasters/answe...f_topic=6061961
+Quote Post
Daimos

-----

Przydałoby się też w pierwszej kolejności zabezpieczenie panelu (hasło?), co już z miejsca zatrzyma indeksowanie - bo chyba to nie jest tak oczywiste, skoro tak zadałeś pytanie. A jak chcesz logowanie ukryć, to plik robots.txt jak kolega wyżej napisał
+Quote Post
mstraczkowski

-----

Użycie do tego celu pliku robots.txt (który musi być publiczny) i może być odczytany przez cokolwiek i kogokolwiek daje możliwość osobom trzecim ustalenia pod jakim adresem znajduje się panel administracyjny.
Pomimo zabezpieczenia w postaci ewentualnego logowania, nie jest to raczej efektem pożądanym.

Moim zdaniem najlepiej do tego celu wykorzystać meta tag robots, który umieszczamy w panelu i jego podstronach:
  1. <meta name="robots" content="noindex, nofollow" />

Ten post edytował mstraczkowski 1.10.2014, 01:54:48
+Quote Post
Kerth

-----

Nie wiem czy jest to optymalne ale ja nie loguję się do panlu administracyjnego. Przydzielam go na podstawie bazy danych i kolumny `admin`. Jeśli jest 1 to jest administratorem jeśli 0 to nie jest. Ale spróbuję sprawdzić wszystkie rady w praktyce. Jakby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł to chętnie posłucham.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:20