![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam w swoim portalu zrobiony panel administracyjny i teraz nie wiem jak to jest z indeksowaniem jego podstron w wyszukiwarkach. Strony nie ma jeszcze w internecie ale to dlatego, że chcę dopiąć wszystko na ostatni guzik. Jak ustawić, żeby podstron panelu administracyjnego nie indeksowano w przeglądarkach? Inne pozostałe tak ale nie panel. Czy da się ustawić jakieś uprawnienia indeksowania czy coś takiego? Proszę o pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przydałoby się też w pierwszej kolejności zabezpieczenie panelu (hasło?), co już z miejsca zatrzyma indeksowanie - bo chyba to nie jest tak oczywiste, skoro tak zadałeś pytanie. A jak chcesz logowanie ukryć, to plik robots.txt jak kolega wyżej napisał
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 52 Dołączył: 3.02.2013 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użycie do tego celu pliku robots.txt (który musi być publiczny) i może być odczytany przez cokolwiek i kogokolwiek daje możliwość osobom trzecim ustalenia pod jakim adresem znajduje się panel administracyjny.
Pomimo zabezpieczenia w postaci ewentualnego logowania, nie jest to raczej efektem pożądanym. Moim zdaniem najlepiej do tego celu wykorzystać meta tag robots, który umieszczamy w panelu i jego podstronach:
Ten post edytował mstraczkowski 1.10.2014, 01:54:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy jest to optymalne ale ja nie loguję się do panlu administracyjnego. Przydzielam go na podstawie bazy danych i kolumny `admin`. Jeśli jest 1 to jest administratorem jeśli 0 to nie jest. Ale spróbuję sprawdzić wszystkie rady w praktyce. Jakby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł to chętnie posłucham.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:20 |