Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wyciaganie Danych z Tablic do Innego pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mario_31
Witam,

Proste pytanie. Mam dwa pliki:

index.php oraz tablice.php, gdzie w tym pliku ( tablice.php ) mam utworzone tablice:

$warzywa = array ( 'pomidor' , 'ogorek' );

Jak zrobić aby w pliku index.php powiedzmy pomiędzy znacznikiem <h1> </h1> znalazła się ta informacja $warzywa[0];

Mogę zrobić, tak iż na początku pliku index.php zrobie <?php require ('tablice.php'); ?> i wtedy pomiędzy znacznikiem h1 tj. <h1> <?php echo $warzywo[0]; ?> </h1> - poda mi wartosc pomidor ze zmiennej $warzywa.

Ale moje pytanie jest takie, czy bezpośrednio mogę podac miedzy znacznikiem <h1> link do tablice.php oraz wyciagnac z tego pliku wlasnie ta "wartość" pomidor smile.gif

Mario

Turson
Możesz
mario_31
Dzieki za odpowiedz. Wiem ze prawdopodobnie mogę tak zrobić. Tylko mje pytanie jest takie wtedy - jak zrobić ta skladnie aby podac link do pliku z tablicami oraz wyciagnac z niego dane z tablic i wystawić od razu pomiędzy znacznik h1

Mario
Turson
Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie w pierwszym poście
mario_31
Cytat(Turson @ 31.10.2013, 10:42:38 ) *
Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie w pierwszym poście

Tak wiem, tylko może zobrazuje to trochę inaczej.

Plik tablice.php to będzie:

<?php

$warzywa = array ('pomidor' , 'ogorek');

echo $warzywa[0];

?>

Plik index to będzie:

<?php

require 'tablice.php';

?>

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<meta charset="utf-8">
</head>
<body>

<h1> moje warzywo to <? php echo $warzywa[0]; ?> </h1>

</body>
</html>

I tutaj tkwi mój problem. Ponieważ jak w tablice.php mam wpisane echo dla tej zmiennej $warzywa. To w pliku index na początku podajac require 'tablice.php'; oraz później miedzy znacznikiem <h1> podajac echo dla $warzywa[0] to otwierając strone w przeglądarce na początku mam

- slowo: Pomidor ( ponieważ była require tablice.php a w tym pliku było także echo $warzywa[0]

- oraz poniżej mam "moje warzywo to pomidor"

Czy jest jakiś sposób aby dobrac się do danej tablicy z innego pliku bezpośrednio w znaczniku <h1> np. <?php require('tablice.php' . $warzywa[0] ) - nie wiem jak to wyrażenie poprawnie skonstruować.

Mario

phpion