![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 30.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Proste pytanie. Mam dwa pliki: index.php oraz tablice.php, gdzie w tym pliku ( tablice.php ) mam utworzone tablice: $warzywa = array ( 'pomidor' , 'ogorek' ); Jak zrobić aby w pliku index.php powiedzmy pomiędzy znacznikiem <h1> </h1> znalazła się ta informacja $warzywa[0]; Mogę zrobić, tak iż na początku pliku index.php zrobie <?php require ('tablice.php'); ?> i wtedy pomiędzy znacznikiem h1 tj. <h1> <?php echo $warzywo[0]; ?> </h1> - poda mi wartosc pomidor ze zmiennej $warzywa. Ale moje pytanie jest takie, czy bezpośrednio mogę podac miedzy znacznikiem <h1> link do tablice.php oraz wyciagnac z tego pliku wlasnie ta "wartość" pomidor ![]() Mario |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 30.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki za odpowiedz. Wiem ze prawdopodobnie mogę tak zrobić. Tylko mje pytanie jest takie wtedy - jak zrobić ta skladnie aby podac link do pliku z tablicami oraz wyciagnac z niego dane z tablic i wystawić od razu pomiędzy znacznik h1
Mario |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie w pierwszym poście
|
|
|
![]()
|
|
Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie w pierwszym poście Tak wiem, tylko może zobrazuje to trochę inaczej. Plik tablice.php to będzie: <?php $warzywa = array ('pomidor' , 'ogorek'); echo $warzywa[0]; ?> Plik index to będzie: <?php require 'tablice.php'; ?> <!DOCTYPE html> <html> <head> <meta charset="utf-8"> </head> <body> <h1> moje warzywo to <? php echo $warzywa[0]; ?> </h1> </body> </html> I tutaj tkwi mój problem. Ponieważ jak w tablice.php mam wpisane echo dla tej zmiennej $warzywa. To w pliku index na początku podajac require 'tablice.php'; oraz później miedzy znacznikiem <h1> podajac echo dla $warzywa[0] to otwierając strone w przeglądarce na początku mam - slowo: Pomidor ( ponieważ była require tablice.php a w tym pliku było także echo $warzywa[0] - oraz poniżej mam "moje warzywo to pomidor" Czy jest jakiś sposób aby dobrac się do danej tablicy z innego pliku bezpośrednio w znaczniku <h1> np. <?php require('tablice.php' . $warzywa[0] ) - nie wiem jak to wyrażenie poprawnie skonstruować. Mario |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |