Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Znikające dane w MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzesik
Witam, mam kłopot z bazą MYSQL, w dziwny sposób "znikają mi dane z dwóch tabel (sa to zawsze te same tabele) dzieje się to średnio co dwa dni. W bazie pojawia się wtedy nadmiat w tych tabelach. Może ktoś mi coś majstruje od tyłu, nie wiem, prosze o informację czy można hmmmm. np zablokować TRUNCATE? tak aby np przy ataku SQL Iniection (już zakładam że mam jakąś dziurę) zapytanie czyszczące bazę się nie wykonało?
Dziekuje za konstruktywne wypowiedzi w temacie.
Michael2318
Raczej należałoby przejdzeć kod i zobaczyć czy nie jest on dziurawy lub czy sam przypadkiem sobie czegoś nie usuwasz przez jakiś zbędny kod.
pedro84
Można. Trzeba ustawić odpowiednie uprawnienia w MySQL za pomocą polecenia GRANT. Jeśli nie masz dostępu do konsoli, to Twój panel hostingowy powinien dawać taką możliwość.
krzesik
Cytat(Michael2318 @ 29.10.2013, 20:40:39 ) *
Raczej należałoby przejdzeć kod i zobaczyć czy nie jest on dziurawy lub czy sam przypadkiem sobie czegoś nie usuwasz przez jakiś zbędny kod.

Wzrucić kod całego serwisu to raczej niemożliwa sprawa, przeszukałem wszelkie skrypty pod względem TRUNCATE oraz DELETE, owszem delete występuje ale wyłącznie w miejscach gdzie chcę usuwać dane.
jeszcze jakiś pomysł? a co z zablokowaniem składni z TRUNCATE?

Cytat(pedro84 @ 29.10.2013, 20:42:24 ) *
Można. Trzeba ustawić odpowiednie uprawnienia w MySQL za pomocą polecenia GRANT. Jeśli nie masz dostępu do konsoli, to Twój panel hostingowy powinien dawać taką możliwość.

Hosting mam w IQ, przegrzebałem cały panel i nie znalazłem....... a dostępu do konsoli faktycnie nie mam.....
pedro84
Cytat(krzesik @ 29.10.2013, 21:54:49 ) *
Hosting mam w IQ, przegrzebałem cały panel i nie znalazłem....... a dostępu do konsoli faktycnie nie mam.....

Możesz mieć jeszcze "kolegę", który Ci się po prostu do bazy ładuje, bez udziału skryptu wink.gif

Co do zmiany uprawnień, uderz do hostingu, powinieneś mieć taką opcję - to raczej standard (a i ze względów bezpieczeństwa raczej konieczność).
com
najlepiej przejrzeć logi z mysql biggrin.gif
krzesik
Cytat(pedro84 @ 29.10.2013, 21:57:05 ) *
Możesz mieć jeszcze "kolegę", który Ci się po prostu do bazy ładuje, bez udziału skryptu wink.gif

Co do zmiany uprawnień, uderz do hostingu, powinieneś mieć taką opcję - to raczej standard (a i ze względów bezpieczeństwa raczej konieczność).

tak, myślałem o "koledze", ale usuwając dane bezpośrednio z panelu baz danych nie powstaje nadmiar w tabeli, więc taką sytuację wykluczyłem
com
cron job?
valkirek
eee myślę, że jednak masz jakąś dziure w skrypcie, wątpię żeby jakiś serwer ot tak sobie usuwał coś z bazy danych. Rozumiem, że raz może to się zdarzyć przy jakiejś awarii ale nie co chwila! Aź mnie śmiech łapie jak czytam, że samo się usuwa biggrin.gif

Nic samo się nie robi... przeskanuj skrypt, sprawdź logi i sprawdź dokładnie swój skrypt
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.