Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP]Znikające dane w MySQL
krzesik

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, mam kłopot z bazą MYSQL, w dziwny sposób "znikają mi dane z dwóch tabel (sa to zawsze te same tabele) dzieje się to średnio co dwa dni. W bazie pojawia się wtedy nadmiat w tych tabelach. Może ktoś mi coś majstruje od tyłu, nie wiem, prosze o informację czy można hmmmm. np zablokować TRUNCATE? tak aby np przy ataku SQL Iniection (już zakładam że mam jakąś dziurę) zapytanie czyszczące bazę się nie wykonało?
Dziekuje za konstruktywne wypowiedzi w temacie.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 8)
Michael2318

-----

Raczej należałoby przejdzeć kod i zobaczyć czy nie jest on dziurawy lub czy sam przypadkiem sobie czegoś nie usuwasz przez jakiś zbędny kod.
+Quote Post
pedro84

Grupa: Nieautoryzowani

-----

Można. Trzeba ustawić odpowiednie uprawnienia w MySQL za pomocą polecenia GRANT. Jeśli nie masz dostępu do konsoli, to Twój panel hostingowy powinien dawać taką możliwość.

--------------------
Google knows the answer...
+Quote Post
krzesik

-----

Cytat(Michael2318 @ 29.10.2013, 20:40:39 ) *
Raczej należałoby przejdzeć kod i zobaczyć czy nie jest on dziurawy lub czy sam przypadkiem sobie czegoś nie usuwasz przez jakiś zbędny kod.

Wzrucić kod całego serwisu to raczej niemożliwa sprawa, przeszukałem wszelkie skrypty pod względem TRUNCATE oraz DELETE, owszem delete występuje ale wyłącznie w miejscach gdzie chcę usuwać dane.
jeszcze jakiś pomysł? a co z zablokowaniem składni z TRUNCATE?

Cytat(pedro84 @ 29.10.2013, 20:42:24 ) *
Można. Trzeba ustawić odpowiednie uprawnienia w MySQL za pomocą polecenia GRANT. Jeśli nie masz dostępu do konsoli, to Twój panel hostingowy powinien dawać taką możliwość.

Hosting mam w IQ, przegrzebałem cały panel i nie znalazłem....... a dostępu do konsoli faktycnie nie mam.....
+Quote Post
pedro84

Grupa: Nieautoryzowani

-----

Cytat(krzesik @ 29.10.2013, 21:54:49 ) *
Hosting mam w IQ, przegrzebałem cały panel i nie znalazłem....... a dostępu do konsoli faktycnie nie mam.....

Możesz mieć jeszcze "kolegę", który Ci się po prostu do bazy ładuje, bez udziału skryptu wink.gif

Co do zmiany uprawnień, uderz do hostingu, powinieneś mieć taką opcję - to raczej standard (a i ze względów bezpieczeństwa raczej konieczność).

--------------------
Google knows the answer...
+Quote Post
com

-----

najlepiej przejrzeć logi z mysql biggrin.gif
+Quote Post
krzesik

-----

Cytat(pedro84 @ 29.10.2013, 21:57:05 ) *
Możesz mieć jeszcze "kolegę", który Ci się po prostu do bazy ładuje, bez udziału skryptu wink.gif

Co do zmiany uprawnień, uderz do hostingu, powinieneś mieć taką opcję - to raczej standard (a i ze względów bezpieczeństwa raczej konieczność).

tak, myślałem o "koledze", ale usuwając dane bezpośrednio z panelu baz danych nie powstaje nadmiar w tabeli, więc taką sytuację wykluczyłem
+Quote Post
com

-----

cron job?
+Quote Post
valkirek

-----

eee myślę, że jednak masz jakąś dziure w skrypcie, wątpię żeby jakiś serwer ot tak sobie usuwał coś z bazy danych. Rozumiem, że raz może to się zdarzyć przy jakiejś awarii ale nie co chwila! Aź mnie śmiech łapie jak czytam, że samo się usuwa biggrin.gif

Nic samo się nie robi... przeskanuj skrypt, sprawdź logi i sprawdź dokładnie swój skrypt
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:29