Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]upload filmow z sieci
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gitbejbe
witam

chcę dodac na swoją stronę dział filmików(mogli by je wrzucać użytkownicy podając tylko url do filmiku z popularnych portali). Standardowe rozwiązanie ze wstawianiem iframe to trochę kłopotliwy temat - bo gdy na stronie chciałbym wyświetlić np 20 pozycji, to zanim wszystkie by się załadowały w tych iframe to strona by trochę zmuliła. Pomyślałem więc, że dobrym rozwiązaniem będzie tego nie robić, a filmiki pobierać prosto z mojego serwera. Jakby to miało działać ? użytkownik standardowo wkleja do formularza link do filmiku, skrypt pobiera ten filmik ze wskazanego adresu i zapisuje na serwerze. Później taki filmik wyświetlałbym na stronie w jakimś plajerze html5/jquery. Wszystko fajnie, ale kłopotem stało się teraz to, że te filmiki najpierw trzeba pobrać aby je wyświetlić. Jesli na raz do ściągnięcia rzuci mi kilku/kilkunastu użytkowników to łącze strasznie zmuli i odbije się to na ogólnym działaniu strony.

Macie jakiś pomysł na najmniej bolesne rozwiązanie ?
aras785
Aha... To uważasz, że filmy na Twoim serwerze będą inne i się szybciej wczytają niż playera z YT?? Trzeba użyć zdjęć i dopiero jak kliknie to wtedy film iframe się załaduje smile.gif
gitbejbe
no w sumie racja. Mam już klase do embedowania filmików z najpopularniejszych portali i to co mnie najbardziej irytuje to fakt, że np taki lifeleak ma okropnego playera. Chciałbym to ujednolicić do jednego odtwarzacza (np: video-js), ale nie wszystkie portale do sie do niego podpiąć (chyba tylko vimeo i youtube). Aż takim specem od js nie jestem aby rozbudowywać takie rzeczy o kolejne możliwości ; ) Po za tym, tez nie każdy poortal ma w swoim api obrazek do filmu.

tak czy siak wybiorę najlepsze i najbardziej optymalne rozwiązanie. Wiem, że ten pomysł, który podałeś jest zarazem najlepszy i najprostrzy, ale zalezy mi na tym plajerze. Kolejny + to to, że filmiki nigdy nie wygasną jeśli będą one na moim serwerze. A no i jeszcze dochodzi aspekt finansowy. Mógłbym sobie dodawać swoje reklamy do playera ; )
aras785
Z obrazkami tak każda strona robie ponieważ nie dało by się to ogarnąćbiggrin.gif

https://code.google.com/p/php-youtube-downloader/

A co do miniaturek: http://stackoverflow.com/questions/2265572...view-for-videos

Pozdrawiam
gitbejbe
Twoj downlaoder nie działa ;p "No Longer Working This script is NO LONGER WORKING and is discontinued. "

Dobra załóżmy, że chce pobierać filmiki z portali i zapisywać je na serwer - po czym odtwarzać w jakimś plajerze typu html5/jquery. Jak to najlepiej zrobić, najbardziej wydajnie i wygodnie dla użytkownika ?

kroki
1) formularz:
1a. użytkownik wkleja do text boxa link. Po kliknięciu w submit ajax wysyła POST do pliku php, w którym sprawdzam z jakiego portalu to filmik i czy filmik istnieje. Jeśli tak to rozpoczynam pobieranie curlem tego pliku i wyświetlam progress bara. Jeśli wykonam to przez ajaxa to proces ten nie zablokuje strony dla usera? chodzi o wykonywanie skryptu - bo zawsze trzeba czekać aż się wykona aby móc coś dalej zrobić. Jak plik się zgra to wyświetli się informacja o sukcesie.

2) wyświetlanie
2a - strona bedzie stała na moim serwerze. Łączenie nie jest takie złe (120mb/s), ale strona będzie dość chodliwa. jak to się odbije na całej witrynie ? Jak w ogole do tego podejsc.... podglądam na niektórych stronach, które mają taką opcje i wykorzystują do tego x-shockwave-flash. Ogromny plus taki, ze ujednolica się playera i można dodawać swoje reklamy przed włączeniem filmiku. z 2 strony nie widzialem czegoś takiego aby trzeba było czekać aż film zgra się na serwer. Wydaje mi się, że portale te pobierają jakoś film z tle a do momentu jego zgarnia używają standardowych iframe.

Jakieś pomysły ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.