Uczę się "bawić" w php Mysql i dla nauki planuje sobie zrobicstronke z pilkarzami,klubami,panstwami ligami itp piłki nożnej. mam problem który niżej opiszę.
Mam baze danych PILKA i mam tam 3 tabele m.in.: Pilkarze, Kluby, Panstwa.
Polaczylem sobie te 3 tabele zapytaniem
.
"select imie,nazwisko,klub,panstwo from pilkarze inner join panstwa on idnarodowosci=panstwa.id inner join kluby on idklubu=kluby.id ORDER BY panstwo ASC"
Tak wygląda mój index.php:
<?php include 'includes/magicquotes.inc.php'; { include 'includes/db.inc.php'; $id = mysqli_real_escape_string($link, $_POST['id']); $sql = "delete from pilkarze where id='$id'"; if (!mysqli_query($link, $sql)) { $error = 'Blad w trakcie usuwania panstwa: ' . mysqli_error($link); include 'error.html.php'; } } include '/includes/db.inc.php'; $result = mysqli_query($link, "select imie,nazwisko,klub,panstwo from pilkarze inner join panstwa on idnarodowosci=panstwa.id inner join kluby on idklubu=kluby.id ORDER BY panstwo ASC"); if (!$result) { $error = 'Blad odczytu panstw: ' . mysqli_error($link); include 'error.html.php'; } while ($row = mysqli_fetch_array($result)) { $blasy[] = array('imie' => $row['imie'], 'nazwisko' => $row['nazwisko'], 'panstwo' => $row['panstwo'], 'klub' => $row['klub']); } include 'rezultaty.html.php'; ?>
a plik rezultaty.html.php tak:
<?php include '/includes/helpers.inc.php'; ?> <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> <title>Lista zawodników</title> <style type="text/css"> <!-- td { font-size: 9px; background-color: #666666; color: #FFFFFF; } th { background-color: #CCCCCC; color: #FF0000; } tr { background-color: #999999; color: #990033; } a:link {color:#FFFFFF; text-decoration:none}/*standardowy odnosnik */ a:visited {color:#FFFFFF; text-decoration:none}/*odnosnik odwiedzony*/ a:hover {color:#CCCCCC; text-decoration:none}/*odnosnik po najechaniu myszka*/ a:active {color:#FFFFFF; text-decoration:none} --> </style> </head> <body> <table align="left"> <tr> <th>Imie i Nazwisko</th><th>Państwo</th><th>Klub</th><th>Opcje</th></tr> <?php foreach ($blasy as $blas): ?> <tr align="top"> <form action="?dele" method="post"> <blockquote> <tr align="top"> <td align="center"> </td> <td align="center"> </td> <td align="center"> </td> <td> <input type="submit" value="Usun"/> </td> </blockquote> </form> <?php endforeach; ?> </table> </body> </html>
jak widać w tabeli Imie i Nazwisko jest bezpośredni link do tego zawodnika i tu jest moje pytanie, jak zrobic aby po wybraniu pilkarza po imieniu i nazwisku przejsc do szablonu ktory pokazuje jego dane? Czy w pliku index.php mam zrobic jakiegos if'a , jeśli tak to jak to zrobić?
Bo np z formularza w następnej podstronie mógłbym użyć metody post albo get i wtedy bym sobie poradzil ale nie wiem jak sobie poradzic z tymproblem jesli chodzi o link?
Nie wiem czy jasno sie wyrazilem jesli nie to prosze podpytac .
Chodzi mi o to że jak pętlaforeach ($blasy as $blas) wyswietli wyniki to te wyniki będą linkami do szczegółów tych wyników.