Cytat(kamil4u @ 24.04.2013, 12:58:20 )

poradzisz sobie, ale najpierw stracisz dużo, żeby nadrobić wiedzę chociażby o strukturach danych (...) musisz znać podstawowe pojęcia, bez których nawet nie zrozumiesz schematu działania (...) trochę czasu by Ci zajęło w ogóle zorientowanie się w temacie
Równie dobrze możesz powiedzieć, że "tracisz" dużo czasu na naukę tego na studiach.

Ktoś inny mówił, że hobbysta też może uczyć się na własną rękę matematyki czy innych zagadnień (...) ale dzięki studiom poznasz wiele rożnych dróg, zupełnie nowych dróg, o których być może nigdy być nie słyszał jako hobbysta.
Masz bardzo dziwne pojęcie o "hobbystach". To nie jest gość, który czerpie wiedzę z otaczającego go powietrza, tylko zazwyczaj z tych samych materiałów co ty. Szczególnie teraz jest o to łatwo, gdzie masz dostęp do takich rzeczy jak wykłady/ćwiczenia z MIT, super książek, publikacji naukowych, dobrych projektów open source, czy nawet forów programistycznych. Masz dostęp do światowej klasy nauczycieli, a na studiach to jest loteria, możesz trafić na kogoś dobrego, albo na kogoś zmęczonego życiem. Bardzo łatwo było dostać 5.5 korzystając z takiej wiedzy, chyba że się trafiło na gościa, który poważnie traktował swoją dziedzinę.

Masz kontakt z ludźmi, którzy także chcą coś zrobić, czegoś się nauczyć( tak, tak nie wszyscy to idioci ), z którymi wspólnie będziesz mógł przedyskutować jakiś problem.
Studia to nie jedyne miejsce gdzie występują ludzie

Żyjemy w globalnej wiosce. O problemach możesz dyskutować z ludzmi na całym świecie, albo w twojej lokalnej społeczności programistów.

Po co nam wyższa matematyka? Jak ktoś nie widzi sensu jej używania to jedynie znak, że nie zostanie naprawdę dobrym programistą.
Możesz powiedzieć jak studia ci to pokazały? Bo moje studia tego niewytłumaczyły, matma była traktowana jako narzędzie do odsiania słabiaków. Podejście zakuć i zapomnieć bo "po co to komu", było dość popularne. Zamiast się w nią zagłębiąć wolałem sobie coś dziobać w C++, w "końcu jestem na informatyce, a nie matmie". Znacznie później odkryłem prawdę i od tamtego czasu uczę się jej we własnym zakresie.

O dziwo robię to hobbistycznie, ale dzięki studiom mam kontakt z ludźmi, którzy tak jak ja chcą się uczyć.
To musisz być na dobrych studiach, u mnie to był znikomy procent. Idąc na studia myślałem, że wszyscy będą kowbojami klawiatury hackującymi emacsem przez sendmail. Rzeczywistość była smutna.