Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Zmiana obrazków na inne w tabeli utworzonej w HTML (przy pomocy JS)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bazingy
Witam,

podaje link do mojego kodu http://jsfiddle.net/bh3pk/

Jest to mój pierwszy post więc zaznaczam, że zabawę z JS dopiero zaczynam. Problem jest w tym że utworzyłem w JS tablicę z obrazków dodanych w HTML lecz nie wiem jak odpowiednio zastosować funkcję setTimeout aby te obrazki po określonym czasie zmieniły się na inne (podane przeze mnie). A może jest inny sposób niż setTimeout?

Myślę, że to jest błahy powód dla doświadczonych programistów.. Ja niestety po kilku godzinach przy tym kodzie nie potrafię nic więcej zdziałać więc liczę na waszą pomoc:)

Pozdrawiam.
b4rt3kk
Zwyczajnie, ukryj obrazki i pokaż kolejne, możesz też zastosować jakąś animację, to już wedle uznania.
bazingy
Tylko pytanie jak?snitch.gif

Kluczowy jest tutaj czas. Ważne aby była możliwość ustalenia czasu zmiany tych obrazków po np 5 czy 7 sekundach od załadowania strony... Jakieś podpowiedzi co i jak użyć?
b4rt3kk
Najlepiej jakbyś wykorzystał bibliotekę jQuery, znacznie by to ułatwiło całą sprawę. Ale tak, piszesz funkcję:

1. function zmienObrazki() {
  2.  
  3. // ukrywasz wszystkie obecne obrazki
  4. // pokazujesz kolejne obrazki
  5.  
  6. setTimeout(zmienObrazki, 3000);
  7.  
  8. }
  9.  
  10. zmienObrazki();

Ukryć możesz zwyczajnie zmieniając display na none, a pokazać zmieniając display na block. w setTimeout druga wartość to opóźnienie czasowe w ms.
bazingy
update

niestety nie mogę poradzić sobie z ukrywaniem obrazków.

ktoś może mi w tym pomóc? chyba jestem w tym zbyt zielony.. ;/
b4rt3kk
Cytat(bazingy @ 20.01.2013, 21:03:43 ) *
update

niestety nie mogę poradzić sobie z ukrywaniem obrazków.

ktoś może mi w tym pomóc? chyba jestem w tym zbyt zielony.. ;/

Nie zamykasz tagów id. Jest id="obrazek, a powinno być id="obrazek", poza tym id w danym dokumencie może być tylko jedno, zamiast id użyj klasy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.