Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Projekt systemu ogłoszeń
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
Piotrbaz
Witajcie,

Zabieram się do zaprojektowania i napisania systemu ogłoszeń. Jestem na samym początku, więc struktura tego "modułu" dopiero się kształtuje. W założeniach jest dodawanie i wyświetlanie ogłoszeń w trzech formatach (jako tekst, obraz i/lub animacja flash). Oczywiście zależy mi na dużej elastyczności, możliwości prostego dodawania nowych klas obsługujących jakieś inne "formaty" itd. Elementem wspólnym wszystkich ogłoszeń ma być tytuł i opis, natomiast interpretacja właściwej zawartości będzie zależała od implementacji. Planuję jeszcze dodawanie załączników (np pdf, doc).

Zacząłem więc od długopisu i kartki, teraz przyszedł czas na konfrontację pomysłu ze starymi wyjadaczami.

Metod i właściwości oczywiście nie umieszczałem wszyskich, tylko podstawowe 'gety' w celu zobrazowania sytuacji.
Będzie jeszcze klasa do obsługi połączenia z bazą danych, ale nie wiem czy taką umieszcza się na diagramie i w jaki sposób ją połączyć ;p

Tak naprawdę robię to po raz pierwszy, więc proszę o uwagi, wskazówki, pomysły itd.

Pozdrawiam
skowron-line
A o co chcesz zapytać ?
Crozin
Cytat
Tak naprawdę robię to po raz pierwszy, więc proszę o uwagi, wskazówki, pomysły itd.
Stworzenie solidnego ORM-a to naprawdę niezwykle trudne zadanie wymagające sporo doświadczenia. Jak dotąd w świecie PHP nie pojawił się choćby jeden, który nie ograniczałby pewnych podstawowych - z punktu widzenia OOP - konstrukcji. Dlatego też, zlituj się sam nad sobą i skorzystaj z czegoś gotowego, sprawdzonego i rozbudowanego, np. Doctrine ORM - wspiera on dosyć dobrze dziedziczenie.
Piotrbaz
Cytat(skowron-line @ 24.11.2012, 15:30:19 ) *
A o co chcesz zapytać ?

Przede wszystkim, czy to co przedstawiłem na diagramie ma sens i jest poprawne.
Nie zostałem do tej pory wyśmiany, więc wnioskuję, że jest ok. rolleyes.gif

edit:
Co do obsługi komunikacji między obiektami a bazą, może wzorzec Data Mapper ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.