![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 2 Dołączył: 15.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Zabieram się do zaprojektowania i napisania systemu ogłoszeń. Jestem na samym początku, więc struktura tego "modułu" dopiero się kształtuje. W założeniach jest dodawanie i wyświetlanie ogłoszeń w trzech formatach (jako tekst, obraz i/lub animacja flash). Oczywiście zależy mi na dużej elastyczności, możliwości prostego dodawania nowych klas obsługujących jakieś inne "formaty" itd. Elementem wspólnym wszystkich ogłoszeń ma być tytuł i opis, natomiast interpretacja właściwej zawartości będzie zależała od implementacji. Planuję jeszcze dodawanie załączników (np pdf, doc). Zacząłem więc od długopisu i kartki, teraz przyszedł czas na konfrontację pomysłu ze starymi wyjadaczami. ![]() Metod i właściwości oczywiście nie umieszczałem wszyskich, tylko podstawowe 'gety' w celu zobrazowania sytuacji. Będzie jeszcze klasa do obsługi połączenia z bazą danych, ale nie wiem czy taką umieszcza się na diagramie i w jaki sposób ją połączyć ;p Tak naprawdę robię to po raz pierwszy, więc proszę o uwagi, wskazówki, pomysły itd. Pozdrawiam Ten post edytował Piotrbaz 24.11.2012, 15:28:08 -------------------- $piotrbaz->get_Signature();
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A o co chcesz zapytać ?
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Tak naprawdę robię to po raz pierwszy, więc proszę o uwagi, wskazówki, pomysły itd. Stworzenie solidnego ORM-a to naprawdę niezwykle trudne zadanie wymagające sporo doświadczenia. Jak dotąd w świecie PHP nie pojawił się choćby jeden, który nie ograniczałby pewnych podstawowych - z punktu widzenia OOP - konstrukcji. Dlatego też, zlituj się sam nad sobą i skorzystaj z czegoś gotowego, sprawdzonego i rozbudowanego, np. Doctrine ORM - wspiera on dosyć dobrze dziedziczenie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 2 Dołączył: 15.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A o co chcesz zapytać ? Przede wszystkim, czy to co przedstawiłem na diagramie ma sens i jest poprawne. Nie zostałem do tej pory wyśmiany, więc wnioskuję, że jest ok. ![]() edit: Co do obsługi komunikacji między obiektami a bazą, może wzorzec Data Mapper ? Ten post edytował Piotrbaz 25.11.2012, 10:54:54 -------------------- $piotrbaz->get_Signature();
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:02 |